hirdetés
hirdetés

Hogy válthatjuk be a maradék kunát?

Népszerű tengerpartunk a horvát, minden egyes partszakasznak vannak megszállott magyar rajongói és egyedi attrakciói. Az idei turisztikai újdonságokról Ivana Herceg, a Horvát Idegenforgalmi Közösség magyarországi képviseletének vezetője számolt be, egy hagyományos ételeket bemutató, főzőshow-val egybekötött sajtótájékoztatón.

hirdetés

Január 1-jétől Horvátország a schengeni térség része, ezért minden határellenőrzést megszüntettek a magyar határon. A magyarok többsége autóval utazik Horvátországba, fontos tehát tudni, hogy 2025-ben változik majd az útdíjfizetés: teljesen elektronikus lesz.

Autóval, vonattal, repülővel

Az egyetlen közvetlen légijáratot Horvátország és Magyarország között a Ryanair üzemelteti, Budapest-Zadar célállomásokkal, amely június elejétől szeptember végéig heti egy héten háromszor közlekedik. Népszerű a vonat is: a MÁV Adria IC éjszakai vonat Budapestről Splitbe érkezik, hetente háromszor, június 9-től szeptember 30-ig

Az euro bevezetése után mindenkiben felmerülhet: mi van, ha maradt egy kis kunám? 2023 végéig minden kereskedelmi bankban, postán és FINA-fiókban gond nélkül beválthatjuk a pénzt, 100 kuna fém apró és ugyanekkora értékű bankjegy beváltásáig nem kell jutalékot sem fizetni. 2024-től a HNB (CNB) fiókokban lehet ezt intézni, szintén plusz pénz fizetése nélkül.
A fém aprót 2025. december 31-ig lehet beváltani, a papírpénz beváltásának nincs időkorlátja jelenleg.

Depositphotos
Depositphotos

Ne csak a tengerpartot ismerjük meg

Horvátország népszerűsége egyre emelkedik, és nemcsak a közeli országokból való beutazásokat illetően. A legnépszerűbb régiók: a Kvarner öböl, Isztria és Splitsko, a városok között a vendégéjszakák tekintetében Opatija, Zágráb, Rovinj és Crkvenica vezet.

A jelenlegi turisztikai koncepció fontos része, hogy széthúzzák az elő- és utószezont, gyakorlatilag egész éves forgalomnövekedésre törekednek az ország belső részében is, nemcsak a tengerparton.
A már jól ismert szlogen: Tele élettel. A fő színek a kék és zöld, amelyek egyrészt a tengert, másrészt a fenntarthatóságot szimbolizálják. A hívószavak: nap, tenger, természet.

Ami a hírverést illeti, fontos részét képezik ennek az online hirdetések, a médiát illetően némelyik rangos printlap, az influenszerek, a bloggerek meghívása. A közösségi médián kívül a rádiónak és a tévének is nagy szerepet tulajdonítanak.

Depositphotos
Depositphotos

Töltöttkáposzta, krumplipürével

Az üdülővárosok képét jól ismerjük, de az ország 1244 szigete közül számos alig ismert, sőt lakatlan. A sziklacsúcsok, nemzeti parkok és örökségvédelmi oltalom alatt álló területek látogatottságát elősegíti a folyamatos, infrastrukturális és turisztikai fejlesztés.

A sajtótájékoztató egyik főszereplője a kulinária volt. Manestrával és szármával várták a vendégeket, jelezve, hogy a turisztikai vonzerő fontos részének tekintik a gasztronómiát, a helyi specialitásokat.
Nos, a manesztra egy kiadós, fő ételnek is beillő, horvát bableves, jó sok füstölt hússal, de kukorica és tészta is található benne. A szárma valójában töltöttkáposzta, de könnyebb, mint a magyar, nem tejföllel tálalták és Horvátországban krumplipüré jár mellé.

Michelin-csillagok is ragyognak már errefelé

Horvátország minden régiójának megvan a maga sajátos konyhaművészeti stílusa, amelyben magyar, osztrák és török hatások is érződnek. A görög, római és illír hatások főleg a tengerparti régió halételekre jellemzők.
De nemcsak a hagyományos fogásokkal büszkélkednek ma már, hanem 10 Michelin-csillagos éttermükkel is, ami jelzi a fine dining vonal előre törését.

 

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk