hirdetés
hirdetés

Megnyílt a világ első szőnyegmúzeuma

A szőnyegek évezredek óta az azerbajdzsáni kultúra főszereplői. Ennek jelentőségét az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) is elismerte és 2010-ben a világörökség részének minősítette az azerbajdzsáni szőnyegeket. A hagyományos azeri szőnyeg űrű szövésű, mintája a különböző térségek művészetét jeleníti meg. A világ első szőnyegmúzeuma Bakuban található.

hirdetés

A szőnyeg Azerbajdzsán jelképe, az azeri kultúráé, az azeri embereké. Ezt a hagyatékot őseinktől örököltük és generációkról generációkra adtuk tovább már évszázadok óta. Ez annyira kedves és annyira közel áll az azeri emberekhez, hogy minden házban, minden családban találni ilyet, életünk elválaszthatatlan, fontos részeként, mondta Anar Kerimov, azeri kulturális miniszter, a megynitó alkalmából, ahol az euronews.com tudósítója is ott volt.

Fotó: Fotó: worldtourismgroup.com
Fotó: Fotó: worldtourismgroup.com
 

A mintázatok alapján beszélhetünk különböző korszakokról, mindegyiknek más jelentése van, és aki ismeri ezt a jelentést, akkor az adott történelmi korszak jellemzőit is kiolvashatja belőle, mondta Sirin Melikova, a szőnyegmúzeum igazgatója.

Az azerbajdzsáni szőnyegszövés hagyománya egészen a bronz korig vezethető vissza. Mára hét nagy iskola alakult ki, saját mintákkal és hagyományokkal.

A múzeumban működik egy kutatóintézet, illetve egy kulturális-, képzési és oktatóközpont is, ahol kiállításokat, nemzetközi szimpóziumokat és konferenciákat tartanak. 

 
 
 
(forrás: Euronews)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai