hirdetés
hirdetés

Jön az osztrák SZÉP-kártya?

A belföldi turizmus, a gazdasági- és kulturális élet felpörgetései érdekében háztartásonként 1000 eurós, úgynevezett „Ausztria-utalvány” kiküldését javasolja az osztrák szociáldemokrata párt (SPÖ).

hirdetés

Pamela Rendi-Wagner pártelnök a szolgáltatási szektort képviselő szakszervezet javaslatát felkarolva állt elő az ötlettel, miszerint egyedülálló háztartásokat 700 eurós, míg több fős háztartásokat egyszeri 1000 eurós utalvánnyal ösztönözze az állam - írja a GD Consulting.

Az utalványok turisztikai és kulturális szolgáltatások igénybevételét tennék lehetővé, ezáltal a kereslet az érintett vállalkozások forgalmának növelné. A SPÖ érvként használja, hogy Amerikában a járványhelyzet utáni gazdasági újraindítás sikere érdekében ugyancsak hasonló támogatási konstrukciót dolgozott ki Joe Biden elnök csapata: márciusban háztartásonként 1400 dolláros utalványt kaptak az évi 80 ezer dollárnál kevesebbet kereső amerikaiak.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Ha a javaslat megvalósulna, nem ez lenne az első eset, hogy utalványokkal segítik a vendégforgalom növelését Ausztriában. Mint arról korábban beszámoltunk tavaly nyáron  Bécsben gasztró-csekkel erősítették a helyi gazdaságot. Michael Ludwig, Bécs város polgármesterének kísérőlevelével a város mintegy 950.000 háztartása kapott éttermi-utalványt, amely a város közel 9000 éttermében, kávéházában volt beváltható. Az egyszemélyes háztartások 25 eurós, míg a többszemélyes háztartások 50 eurós utalványra voltak ekkor jogosultak. Az akció mintegy 30 millió eurós pótlólagos forgalmat generált a bécsi vendéglátóhelyeken.

Az „Ausztria-utalványt” 3,9 millió háztartás számára javasolják kiküldeni, az akció költségvetését 3,5 milliárd euróra becsülik. Gazdaságélénkítés szempontjából az Ausztriában bevezetni tervezett utalványok célja és hatásmechanizmusa hasonló, mint a Magyarországon már közel egy évtizede jól bejártott SZÉP-kártyáé: a lakosság célzott juttatással pótlólagos forgalomgenerálásra ösztönözése. A SZÉP-kártyán felhasználható keretösszeg azonban magasabb, mint a javasolt "Ausztria-utalvány" 1000 eurós plafonja.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk