hirdetés
hirdetés

Katonákat vezényelnek a brüsszeli repülőtérre

Belgium egész területén kettesről hármasra emelték a terrorfenyegetettség szintjét, s ezzel párhuzamosan a kormány fegyveres katonákat küld az ország legjelentősebb nemzetközi repülőterére, Zaventembe.

hirdetés

Brüsszel kulcsintézményeit a januárban, a Charlie Hebdo című francia hetilap párizsi szerkesztősége ellen elkövetett támadást követően végrehajtott, főleg Verviers-re összpontosító terrorelhárító akció óta katonák őrzik. A terrorkészültséget Belgiumban négy szintű skálán jelölik. A hármas fokozat arra utal, hogy "lehetséges és valószínű", hogy terrortámadás éri az országot.

A miniszterelnök szóvivője jelezte: országszerte fokozzák a rendfenntartó erők jelenlétét. Ezzel párhuzamosan a kedd estére tervezett Belgium-Spanyolország labdarúgó mérkőzést is lemondták, amelyet a Baldvin királyról elnevezett heyseli stadionban játszottak volna a fővárosban, a várakozások szerint 50 ezer néző előtt.

A belga nagyvárosokban eddig 220 fegyveres katona őrizte a legfontosabb intézményeket, vagy az olyan létesítményeket, amelyek terrortámadás célpontjai lehetnek. Az utcákra vezényelt katonák számát most 300-ra emeli a kormány. Ezt tovább növelhetik 520 főre, ha a helyzet úgy kívánja.

Közben a belga sajtó arról számolt be, hogy az ügyészség hétfőn az ellen a két ember ellen emelt vádat terrorcselekményben és terrorszervezet tevékenységében való részvétel miatt, akik péntek éjjel, szombat hajnalban visszahozták Párizsból Brüsszelbe Salah Abdeslamot, akit a média csak az ország első számú közellenségeként emleget. Az ügyészség személyazonosságukat is megerősítette: a 27 éves Mohammed Amriról és a 21 éves Hamza Attouhról van szó.

Egyikük hivatalosan meg nem erősített információk szerint azt állította, hogy a stadionnál tették ki Abdeslamot, másikuk viszont azt, hogy a főváros Molenbeek nevű kerületében szállt ki. A vádhatóság nem kommentálta az egymásnak ellentmondó információkat.

Több médium értesülése szerint lakásaik átkutatásakor robbanóanyag és az előállításához szükséges vegyszer nyomait is megtalálták, de a hatóságok ezt sem erősítették meg hivatalosan. Sőt, az ügyészség külön felhívta a figyelmet, hogy nem szabad elhamarkodott következtetéseket levonni, még értékelik a nyomozás során talált dolgokat.

Amri ügyvédje a belga lapoknak úgy nyilatkozott, hogy egyik vádlott sem látott fegyvert Abdeslamnál, csak egy telefonhívást kaptak tőle, hogy hozzák el Párizsból, a merényletről egy szót sem szólt, továbbá, hogy az oda- és a visszaúton is igazoltatták őket a határon.

Közben az is kiderült, hogy Salah Abdeslam októberben két meg nem nevezett társával együtt Ausztriában járt, a német határon igazoltatták, ahol úgy nyilatkozott, hogy egyhetes nyaralás céljából érkeztek az országba. Az osztrák belügyminiszter tudatta azt is, hogy akkor még nem volt okuk a hatóságoknak, hogy feltartóztassák, így továbbengedték, s most vizsgálják, hogy pontosan mit csinált Ausztriában.

A Le Soir című lap arról írt, hogy Párizsban kedd reggel egy újabb belga rendszámú, gyanús jármű került elő, melyet a támadók használhattak, s amelyet Salah Abdeslam bérelt.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk