hirdetés
hirdetés

Keddtől könnyebb az élet a franciáknál

Jövő kedden véget ér az október 30-án életbe lépett általános karantén, és az indok nélküli lakhelyelhagyási tilalmat éjszakai kijárási tilalom váltja fel.

hirdetés

December 24-én, a karácsonyra tekintettel semmilyen korlátozás nem lesz, szilveszterkor azonban este 8 órától tilos az utcán tartózkodni, miután a miniszterelnök szerint december 31. "a járvány megugrásának minden összetevőjét fokozottan tartalmazza".  

A belügyminisztérium jelezte: szilveszter éjjel több mint 100 ezer rendőr és csendőr lesz az utcákon a kijárási tilalom betartatására.   

123rf
123rf

A tervezettel ellentétben a kulturális intézmények (színházak, mozik, múzeumok) nem kedden, hanem leghamarabb három hét múlva nyithatnak ki.

A kormányfő elmondta: az általános karantén feloldása után "konszenzus hiányában" nem vezetik be a fertőzöttek számára a hatósági kötelező karantént.
A kormány szerint az esetszám csökkenésének megállása a téli hideg időjárás mellett a korlátozások november végi első lazításának tudható be: november 28-án ugyanis minden üzlet kinyithatott a vendéglátóhelyek kivételével. 
 A kormányfő jelezte, hogy az újabb intézkedések célja, hogy "mindenki élvezni tudja az év végi ünnepeket, ugyanakkor mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a következő hónapokban ne kelljen az országnak egy harmadik karantént végigcsinálnia". 
 "A franciák keddtől mindenhol az országban igazolás nélkül mozoghatnak, ismét szabadon lehet vásárolni vagy sportolni, orvoshoz menni vagy kutyát sétáltatni, de továbbra is az otthoni munkavégzés a szabály", mondta Jean Castex. 
A kormányfő kiemelte, hogy karácsonykor mindenki korlátlanul utazhat, éjszaka sem lesz kijárási tilalom, de nem ajánlja, hogy "az asztal körül hatnál több felnőtt legyen egyszerre", és azt is javasolta, hogy a karácsonyt megelőző öt napban mindenki korlátozza a kapcsolattartásait.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai