Krétakör

Végre egy kreatív és kedves hangvételű videó a repülő fedélzetén ahhoz segítségképp, hogy kényelmesen utazzunk Görögország felé. Nem a stewardess-eket kell figyelni, akik a sorok közti folyosón 156 000-szor mutatják meg türelmesen, miképp vegyük elő a mentőmellényt az ülés alól, tegyük az orrunk elé az oxigénmaszkot. Az Aegean Airlines, a bécsi központtal is rendelkező Görög Nemzeti Turisztikai Szervezet, és a Krétai Turisztikai Hivatal közös meghívására Krétán tölthettünk néhány valóban felhőtlen szép napot.

A 8300 km2 területű Krétát régen nagy szigetnek, azaz Megalinoszosznak nevezték, halljuk idegenvezetőnktől, Rénától, a buszúton iraklióni szállásunktól a knósszoszi palota felé tartva. Azt is megtudjuk, mindig is fontos stratégiai pont volt a világ kereskedelmi életében a sziget, hiszen tökéletes a lokációja: a közel-keleti kereskedelmi útvonalban kikerülhetetlen helyen fekszik.

Európa kultúrájának bölcsője

Majd termékeny fennsíkokról, bőséges olajfatermésekről (ma is 3 millió olajfa sorakozik katonás rendben a szigeten) hallunk, a magas hegyekből alázúduló friss vizekről, csodálatos virágkölteményekről zeng ódákat vezetőnk. Ezután a minószi időket taglalja részletesen. Kiderül, 2 millióan lakták már akkoriban is a szigetet (vagyis négyszer többen, mint mostanában), Knósszosszban például, a fővárosban 100 ezer ember élt. Papkirályok uralkodtak, akik egyszerre voltak vallási és gazdasági vezetők. A nép mindig az anyaistennőhöz imádkozott, akinek isteni hatalmát Minósz felesége, Pasziphaé királynő óta a bika szimbolizálta, minden szertartás középpontjában a krétaiaknál bika imádatuk állt. Mindez i.e. 2000-1800 között történt: igen, jól hallottuk, Krisztus előtt mintegy kétezer évvel itt már virágzó kultúrális élet volt!

Aztán az álmosító mesélő hangnak és a busz ringatózásának köszönhetően könnyű álomba szenderülök, ahonnan némi idő elteltével ébredek fel. Minószi aranyidőkről, a palota alatti híres labirintusban Thészeusz és Minótaurusz híres csatájáról, egy 16 cm átmérőjű agyagkorongról hallok, amelynek hieroglifáit a mai napig nem fejtették meg, csodálatosan megmunkált arany ékszerekről, bikás és delfines freskómaradványokról, egy akrobatát ábrázoló hihetelenül tökéletes művészi szobrocskáról és egy párizsi nőt megfestő portréról mesélnek – uramatyám, nyilván átaludtam sok-sok évszázadot. Kiderül, nem: mindezek továbbra is az ősi minószi idők emlékei, amelyek eredetiben meg is tekinthetők az Iraklioni Régészeti Múzeumban - ez a program Krétán járva nem hagyható ki a knósszoszi palota bebarangolása után. Knósszosz amúgy 5 km-re van a fővárostól.

Tipp: A profik korareggel (8-19 óráig van nyitva) vagy késődélután látogatják a knósszoszi palotát, mert máskor egyfolytában hömpölyög a tömeg, legyen akár a legnagyobb tomboló nyár. A vérprofik pedig inkább tavasszal vagy ősszel tekintik meg a bakancslistás látványt, amikor kellemes az idő az egész szigeten.

A központi udvarrész a híres oszlopmaradványokkal, a nyugati udvar, a trónterem a freskókkal, a rituális fürdő emlékeivel, az oldalsó kőszékekkel és a trónnal – mind látható. Mintha törpék lakták volna Knósszoszt: pici mosdótálka, kicsi trónszékecske – az akkori idők emberei alacsonyak voltak mai mércével. A királynő lakosztálya is impozáns a delfines freskó másolatával – az eredeti, mondom, a fővárosi régészeti múzeumban látható. Ahová már csak azért is érdemes ellátogatni, mert itt döbben rá a halandó: nincs mese, Európa, sőt, a világ kultúrájának bölcsőjénél járunk, annyi a csoda. Amúgy agyagból készült bölcső is szerepel a kiállítási tárgyak közt, a temetkezési eszközök, díszes ládák mellett jól elfér: mindez az élet kezdete és vége, a világ kultúrájának indulásának és megérkezésének jelképeként.

Olivaolajban úszó sziget

Ezt nem mi találtuk ki, nem is idegenvezetőnk hívja így Krétát, hanem a haniai Platanias régió turizmusáért felelős szakember, Petros Marinakis, nevezi így imádott szülőföldjét. És, teszi hozzá némileg elérzékenyülve, Krétán esznek szerinte az emberek a világ legegészségesebb módján, meg is indokolja, miért. Mindig friss, szezonális és helyi alapanyagokból készülnek ételeik, amiket vagy frissen fogyasztanak, vagy mindössze nyakon öntik olivaolajhegyekkel, és a lehető legegyszerűbben készítik el: grillezik, hirtelen vagy lassan kisütik.

Nem véletlen, hogy nyitó programként ellátogatunk egy hamisítatlan krétai olivaolaj farmra, Agios Nikolaos-ba, ahol nemcsak különböző módon préselt olivaolajokat kóstolunk, hanem próbálunk kecskét is fejni a helyi kecskekirály segítségével. Eredeti, kompakt, kész vagy félig kész kecske- és tehénsajtokat is kóstolunk, és persze mindegyik újabb és újabb sajtféléhez egy-egy kupica szőlőből készült raki is lecsúszik.

Tipp: Figyelem! A szintén görög úzó íze, bár párolási módja megegyezik a rakiéval, azonban sokkal ánizsosabb, mint ízesítetlen krétai rokona. Mindkettő 40-50 %-os alkoholtartalmú, és a krétainál még az is eltérő, hogy ez a sziget legolcsóbb itala – néha még a palackos ásványvíznél is kevesebbe kerül, ha jó helyen vesszük (nem turistaparadicsomok boltjainak mélyén).

A raki különben, tudjuk meg Marinakis-tól, egyáltalán nem azért a szigetlakók nemzeti itala, mert ezzel segítik az emésztést az órákig történő krétai trakta után, hanem ez egyfajta gesztus, a krétai vendégszeretet hamisítatlan kedves jele, amivel úton-útfélen kínálják vendégeiket, rokonaikat, szeretteiket, vagy akár sajátmagukat. És ha már az ételeknél, italoknál tartunk: ha valami a legfélelmetesebb, legkülönlegesebb élmény Krétán a histórikus emlékhegyek mellett, az az ott kínált kulinária. Mert amellett, hogy nyilvánvaló a gasztromán utazónak, hogy ez a kínálat egy nagyon szegény nép alapanyagaiból tevődik össze - zöldségekből, gyümölcsökből, halakból, csirkéből, kecskéből, birkából, bárányból, tenger gyümölcseiből – olajbogyóval, sajttal, joghurtfélékkel, mézzel átitva minden, ami csak lehet, emellett valami isteni az élmény, amit minden egyes fogás ad.

És mikor esznek a krétaiak? Azt pontosan nem tudom, de az én élményeim szerint nagyjából egyfolytában, legalábbis nekünk amint véget ért egy 100 előételből, 50 féle főételből és 30 féle desszertből álló ebéd, igyekszünk a következő hangulatos tengerparti taverna felé, hogy időben elérjük a vacsorát.

Földközi-tenger vs. Líbiai-tenger

Valahogy ha az ember Krétára készül, belekódolódik, hogy a Földközi-tengerben mártózik meg. Igen, mert ez a megszokott. Ám a kihívást, újat, valami mást és nyugalmat, csendet keresők (no meg a nudizmus hívei) átkelnek Haniánál a Fehér-hegységen, a Szamaria-szurdokon át, annak érdekében, hogy a nagyon izgalmas, szinte érintetlen, és merőben más vízi világgal rendelkező Líbiai-tengeri oldalon pihenjenek.

Ez egy könyörtelenül sziklás, szinte néptelen, de elképesztően szép vidék, a tenger itt szinte fekete a másik oldal mélykék színéhez képest, a víz kevésbé sós, mint a túlparton, a hegyoldalak tele barlangok vájta mélyedésekkel, és annyira elhagyatott, vadregényes az egész, csak a mindenütt szabadon lófráló kecskék lehetnek társai az erre tévedőnek, más nemigen.

De azért maradjunk még egy kicsit a turisták által közkedvelt Földközi-tengeri oldalon, ugyanis ott is van bőven látnivaló. Először is, akit erre vet a jósorsa, ki ne hagyja a híres, nevezetes Spinalongát, azaz a Leprások szigetét. Plakánál kell hajóra szállni a cél eléréséhez. Bár eredetileg nem a halálos betegeknek építették a sziget erődítményszerű házait (oszmán védelmi vonal volt), azonban a Leprások szigeteként vonult be a köztudatba. 1903-ban Kréta tanácsa döntött úgy, hogy itt hoz létre egy leprás kolóniát (közel amúgy a szárazföldhöz), havi 1 drachmát kellett a betegeknek fizetni az ellátásért, és olyan fájdalmasan gyönyörű az egész táj – érdemes végigsétálni az aprócska szigeten.

Nyugalom, leprások már 1957 óta nem élnek ott, akkor felszámolta az állam a leprás kolóniát, ezt követően hippik költöztek a szigetre, akik még a temetőkben pihenő (leprás) halottakat is kihantolták, és a tengerbe dobták.

Különös módon a környékbeliek egyik nagy kedvenc szertartási helye a Spinalongán lévő aprócska kápolna – szeretnek itt esküvőt, gyerekeknek orthodox keresztelő ünnepséget tartani – fene a különös ízlésüket.

Tipp: Korareggel vagy késődélután érdemes hajóval átkelni Plakáról a szigetre, egyrészt akkor nincs még tikkasztó hőség, másrészt nincs nagy tömeg a szigeten. És nem ajánlatos a hajós kapitánnyal útközben kedélyesen szóba elegyedni, ugyanis azonnal ott hagyja a kormányt és odasétál az utasához beszélgetni, a hajó pedig magában robog tovább úticélja felé.

Szenzációsan gyönyörű helyek vannak még a Földközi-tengeri oldalon. Ilyen például Margarites falu Rethymo és Panormo között. Egy igazi kis hegyekbe rejtett ékszerdoboz, ahol minden, de tényleg minden a kerámia dícséretéről szól. Vagy ott van a híres Arkadi-kolostor is a közelben, tragikus történetével, ezeréves fájával a kertjében.

Tipp: Krétán az is jó hír az utazónak, hogy a mosdók minden turistalátványosságnál, bár tiszták, azonban pénzt nem kérnek használatáért, még akár tavernák, bárok, kocsmák mosdójába is bekéredzkedhet az idegen – nem tessékelik ki, hanem ott is szívélyesen megmutatják, merre található.

De ne feledkezzünk el a vad szépségű túloldalról, a Líbiai-tengerről sem! Hiszen ott meg olyan különleges, szinte elhagyatottan fenséges vidék várja az utazót, ahol érdemes körülnézni a tengerparti Loutrotól indulva például Aradenában, egy mély szurdokkal elzárt kis faluban, vagy Plakias-ban, ami kizárólag vízi úton közelíthető meg (pedig nem egy külön szigeten fekszik), azonban a hegyek felől maximum a kecskék vagy a zergék látogathatják, a turisták biztos nem.

Ez egy hegyoldalba épült fehér-kék színben pompázó apró kis település, strandja köves, alig sós a víz, és október végéig alkalmas a strandolásra, Chora Sfakion tavernáiban pedig olyan szívélyes vendéglátókkal is találkozhatunk, akik annak örömére, hogy Magyarországról érkezik az utas, vendégül látja harapnivalóra, sörre, borra, rakira. Giamasz!

Tipp: Kréta Földközi-tengeri oldalán a szállásokat annyira igénybe veszik a főszezon alatt, az utazó számoljon azzal, hogy az őszi utószezonban bizony látszik, hogy elkelne már némi felújítás. Aki azonban tavasszal érkezik a szigetre – mindent felújítva, kifestve talál. Ekkor viszont a tengervíz hőmérséklete a lutri, nem biztos, hogy fürdeni lehet még a habokban. A Líbiai-oldalon viszont nem vonul át turisták hada nyáron, így aki azon a parton foglal magának szállást – ősszel is kifogástalan vendégszobákat talál.

P.s tipp: Ha valakinek meghozta a kedvét ez az írás Kréta felkereséséhez, akkor jó, ha tud róla, hogy a főszezonon kívül is elérhető Budapestről. Krétán a téli időszakban is kellemes az időjárás, nincs zsúfoltság, pihenésre kiválóan alkalmas ilyenkor. A görög Aegean Airlines járatai is egész évben üzemelnek (télen 3, nyáron 4 járattal) Budapest-Athén között, onnan pedig belföldi járattal lehet elérni az úticélt: akár Haniát, vagy Irakliont. Jó hír, hogy az Aegean hagyományos légitársaságként is még azon kevesek közé tartozik, ahol hamisítatlan görög cateringet kínálnak a fedélzeten, és a szabvány kézipoggyászt is mindig tartalmazza az ár.

 

 

 

Forrás: turizmusonline.hu


Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között

Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között 

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, így idén júniustól immár egy hetedik kínai nagyváros, Sencsen is közvetlenül elérhető lesz Budapestről.
A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé

A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé 

2023-ban több mint 1 millió tonna szén-dioxidot kibocsátását előzték meg az utazók azzal, ha buszos utazást választottak más közlekedési módok, például autó vagy repülő helyett.
Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt

Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt 

Sir Tim Clark a következő levelet fogalmazta meg, és juttatta el - többek közt rajtunk keresztül - ügyfeleiknek.
Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő

Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő 

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom. 
Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.
Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről

Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről 

Bővül az osztrák légiátrsaság kínálata.
Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál

Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál 

A nagyszabású fejlesztés megvalósítása érdekében 64 francia autópálya-pihenőben most 320 Siemens gyorstöltőt telepítettek.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?