hirdetés
hirdetés

Külügy: bővült az utazásra nem javasolt országok köre

A jelenleg újra intenzívebbé váló járványhelyzetben a Külgazdasági és Külügyminisztérium, összhangban a 341/2020. (VII.12.) Korm.rendelettel, az országos tisztifőorvos 2020. július 12-én közzétett 34320-1/2020/OTF számú határozata alapján az egyes országok utazási kockázati besorolását módosította.

hirdetés

A Külgazdasági és Külügyminisztérium a konzuli védelemről szóló 2001. évi XLVI. törvény alapján a következőket közli:

I. Nem javasolja az utazást az alábbi országokba és térségekbe (Az utazási szolgáltatásokra vonatkozó szerződésekről, különösen az utazási csomagra és az utazási szolgáltatásegyüttesre vonatkozó szerződésekről szóló 472/2017. (XII. 28.) Korm. rendelet  [9. § (1) és (2); 21. § (3)] bekezdésének hatálya alá tartozó területek

(The Ministry of Foreign Affairs and Trade does not recommend the travel to the following countries and regions)

II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek 
(Countries and regions with higher security risk)

A Külgazdasági és Külügyminisztérium javasolja, hogy az alább felsorolt országokba, illetve térségekbe utazó magyar állampolgárok különös körültekintéssel készüljenek fel utazásukra, tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot az utazás idején, illetve lehetőség szerint, a körülmények javulásáig egyes helyekre való utazásukat halasszák későbbre. Ezt járványveszély, háborús, illetve polgárháborús fenyegetettség, terrorista támadások veszélye vagy más rendkívüli körülmény indokolhatja. Ilyen lehet pl., hogy a konzuli szolgálat a magyar állampolgárok konzuli védelmét valamely okból egyáltalán nem vagy csak rendkívüli nehézségek árán képes az adott országban ellátni. Előfordulhat az is, hogy valamely állam hatóságai az állam egész területére vagy meghatározott részére beutazási korlátozást rendelnek el. E körülményeket a Konzuli Szolgálat folyamatosan figyelemmel kíséri, s elhárulásukról megfelelő tájékoztatást ad.

A friss határozat 2. mellékletében (piros kategória) felsorolt országokat, melyekben a COVID-19 betegséggel való aktuális fertőzöttségi mérték súlyosnak minősült utazásra nem javasolt országnak minősíti (I. biztonsági besorolási kategória).

Amennyiben a beutazás olyan halaszthatatlan ügyben történik, mint a célországban folyó bírósági eljárásban való részvétel; központi kormányzati, vagy autonóm állami szerv által igazolt kiutazás; halaszthatatlan egészségügyi ellátás igénybe vétele az intézmény igazolásával; tanulmányi vagy vizsgakötelezettség teljesítése; súlyos beteg hozzátartozó ápolása; házasságkötésen, temetésen való részvétel; kiemelt sport-, kulturális vagy egyházi rendezvényen való részvétel, úgy a kiutazás indokoltsága méltányolható.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a konzuli védelemről szóló 2001. évi XLVI. törvény 7.§ (5) pontja szerint a figyelmeztetés ideje alatt beutazó és onnan a konzuli szolgálat közreműködésével kimentett magyar állampolgárnak az evakuálás személyenként számított költségeit teljes összegben meg kell térítenie.  

Azon országokat, melyeket az országos tisztifőorvosi határozat az 1. számú mellékletben sorol fel, s ahol az aktuális fertőzöttség mértéke kevésbé súlyos, a fokozott biztonsági kockázatot jelentő térségek kategóriájába (II. biztonsági besorolási kategória) sorolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium.  

Azon országok, melyek a fenti két listában nem szerepeltek, mivel az aktuális fertőzöttség mértéke alacsony, s velük kapcsolatban a KKM részéről I.-es vagy II-es biztonsági kockázati kategóriába sorolás nem történt, a biztonsági kockázatot nem jelentő országok kategóriájába (III. kategória) sorolódnak.

A biztonsági átsorolások az egyes országok tekintetében folyamatosan történnek, azok lezárultáig kérjük, hogy a jelen listát tekintsék aktuálisnak a biztonsági kockázati besorolások tekintetében.

Ismételten felhívjuk a figyelmet arra, hogy a külföldre utazás jelenleg a szokásosnál nagyobb kockázattal járhat, mivel a vírus újbóli terjedése előre nem meghatározható, országról-országra, óráról-órára változhat, mely az egyes országok esetében a határok, légi és szárazföldi közlekedés berekesztését, karantén intézkedések elrendelését is magával vonhatja, kiszámíthatatlan helyzeteket teremtve a megtervezett utazások során. Az ilyen korlátozásokat elrendelő országokban értelemszerűen a konzuli segítségnyújtás lehetőségei is rendkívüli módon beszűkülnek, ideiglenesen lehetetlenné is válhat. Ezért kérjük a magyar állampolgárokat, hogy külföldi utazásukról alapos megfontolás alapján döntsenek, s e célból folyamatosan kövessék figyelemmel a Konzuli Szolgálat utazási tanácsait is. 

Ha mégis a külföldre utazás mellett döntenek, ügyeljenek arra, hogy a fertőzés megelőzése céljából javasolt higiéniai előírásokat gondosan tartsák be, a fogadó ország hatóságainak utasításait kövessék fokozott figyelemmel.

A konzuli védelemre történő regisztrációt minden kiutazás esetén javasoljuk, az esetlegesen szükségessé váló konzuli segítségnyújtás megkönnyítése érdekében, valamint a Konzinfo Utazom mobilapplikációnk letöltését az utazási tanácsok könnyebb nyomon követése érdekében" - olvasható a Konzuli Szolgálat honlapján.

 Az egyes országok biztonsági besorolásáról itt a friss lista.

 

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk