hirdetés
hirdetés

Már esernyőt is lehet kölcsönözni mobilappal

Autó, robogó, roller, egyre több mindent kölcsönvehetünk két gombnyomással bármelyik budapesti utcasarkon, azonban Szingapúrban van egy ennél is hiánypótlóbb közösségi szolgáltatás: esernyőkölcsönző pontok.

hirdetés

Mint a legtöbb jó ötlet, ez is ingyenes közösségi kezdeményezésnek indult az egész még 2017 elején: a helyi műszaki egyetem diákjai a végzős vizsgamunkára ötlötték ki, mi lenne, ha esernyőkölcsönző pontokat állítanának fel, ahonnan a járókelők kölcsönvehetnek egy ernyőt az esős napokon. Esős napokban pedig nincs hiány a törpeállamban, ugyanis az egyenlítői éghajlatnak hála szinten naponta van esőszakadás - írja az Index.

A diákok témavezető tanára lelkesen nyilatkozott 2017-ben az első tapasztalatokról egy helyi lapnak: "Eddig Sembawang kerületében próbáltuk ki a dolgot nagyobb léptékben. Egyszerű, olcsó és hasznos. Megmutatja, hogy Szingapúr már elért egy bizonyos szintet állampolgári öntudat és közösségi gondolkodás terén" – mondta Joshua Hong, a helyi műszaki egyetem tanára. Hong arról is beszélt, hogy nem jellemző, hogy ellopják az ernyőket, és ha egy el is tűnik néhány napra, akkor is jellemzően végül megkerül. Aztán jött egy helyi ingatlanos cég, és megcsinálta a fizetős változatot. "A Nestia örömmel jelenti be új projektjét: az esernyőkölcsönzést, amivel egyszerűbbé próbájuk tenni a szingapúriak életét" – olvasható a cég közleményében. A Nestia már nem annyira optimista az embereket illetően, mint Hong úr, ugyanis 2000 forintnyi kauciót kérnek egy ernyőre, az esernyők napidíja pedig 200 forint körül van. 

Az ernyőket, hasonlóan a nálunk is működő biciklikölcsönzőkhöz, mobilalkalmazáson keresztül lehet feloldani a dokkoló állomásról. A Nestiának három hónap se kellett, hogy előálljon az üzleti alapú változattal, de az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy az ingyenes változatban nem volt túl sok esernyő, szóval inkább csak érdekességnek volt jó.

(forrás: Index)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk