hirdetés
hirdetés

Már Kubánál a spanyol vulkáni hamu

Tizenötödik napja lövell a vulkáni láva a spanyolországi La Palma szigetén kitört tűzhányóból.

hirdetés

Kedden a vulkáni kúp egy része beomlott, utána pedig folyékonyabb, gyorsabban mozgó láva ömlik a felszínre, számol be a minap történtekről a euronews.com portál.

A kúp eddig gátként fogta fel a kiömlő láva egy részét, a vulkán közepén vöröslő tóként izzott a forró kőzet. Ez most gyorsabban lejut a 85 ezer embernek otthont adó sziget lakott területeire. A lávafolyam most már egy kilométernél is szélesebb területen ömlik a part felé, eddig körülbelül 1000 lakóházat perzselve fel.

A hatóságok ezért elkezdték az itt élők kitelepítését, eddig hatezer embernek segített a honvédség és a mentőszolgálat biztonságosabb helyre költözni.

 
 
A láva tovább folyik, a tengerbe ömölve megszilárdul, több hektárnyi területtel bővítve a sziget területét. A láva hirtelen lehűlésekor vízgőz és kénsavas gázok szabadulnak fel, melyeket a szél a tenger felé fúj, így a szigeten élők nincsenek veszélyben. A légköri áramlatoknak köszönhetően azonban a vulkáni hamu már elért az Atlanti-óceán túlpartjára, és Kubában is észlelték.
(forrás: Euronews)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk