hirdetés
hirdetés

Döntött az EU Koszovó vízummentességéről

Az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő Csehország tárgyalói és az Európai Parlament képviselői megállapodásra jutottak a Koszovó által kiállított útlevéllel rendelkezők vízummentes uniós beutazását lehetővé tevő rendelettervezetről - tájékoztatott az uniós tanács szerdán.

hirdetés

Az új szabályok hivatalos elfogadásuk esetén lehetővé tennék a koszovói útlevéllel rendelkezők számára, hogy bármely 180 napos időszakban 90 napos tartózkodásra vízum nélkül utazzanak az Európai Unióba. A vízummentesség az Európai Utasinformációs és Engedélyezési Rendszer (ETIAS) rendeleteinek hatályos időpontjától, de legkésőbb 2024. január 1-jétől lenne alkalmazandó.    

Depositphotos
Depositphotos

A tanácsi közlemény kiemelte: a megállapodást az tette lehetővé, hogy Koszovó jelentős előrehaladást ért el a vízumliberalizációs ütemterv valamennyi követelménye tekintetében. A követelmények teljesítését értékelő jelentése alapján az Európai Bizottság nemrégiben javasolta a koszovói útlevéllel rendelkezőkkel szembeni vízumkötelezettség megszüntetését. A vízummentesség biztosítani fogja, hogy az egész nyugat-balkáni régió ugyanazon vízumrendszer hatálya alá tartozzon - közölték.    

Az EU a vízumliberalizációt követően aktívan nyomon kíséri a vízummentesség fenntartásához szükséges követelmények végrehajtását. Az elfogadott szöveget most az uniós tagállamokat tömörítő Tanácsnak és az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia, mielőtt a hivatalos elfogadási eljáráson átesne.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk