Megválasztották a világ legjobb éttermét

A New York-i Eleven Madison Park lett a világ legjobb étterme egy szerdán közzétett ranglista szerint, amely a világ 50 vezető éttermét sorolja fel.

A bloomberg.com beszámolója szerint amerikai étterem utoljára 13 éve jutott fel a lista csúcsára. Daniel Humm séf kortárs amerikai konyhája idén az olasz Osteria Francescana éttermet előzte meg, amely tavaly került az élre. A harmadik helyen a spanyol El Celler de Can Roca szerepel.

A győztesek listáját a melbourne-i Royal Exhibition Buildingben rendezett ceremónián hozták nyilvánosságra. A rangsor összeállításában több mint ezer séf, szakíró és más ágazati szakértő vett részt 26 földrajzi térségből.



Daniel Humm és az étterem társtulajdonosa, Will Guidara szezonális kóstoló menüiben olyan ételek kínál vendégeinek, mint a tengerisün-puding bébi tintahallal, fésűkagylóval és almával, vagy a mézes körte makkal.

A The World's 50 Best Restaurants elnevezésű ranglista összeállítását a brit Restaurant magazin kezdte el 2002-ben promóciós céllal. Kezdetben a lap szerkesztői a vendéglátóiparban dolgozó barátaikat hívták körbe, de hamarosan globális jelentőséget kapott a lista, és az igény miatt komoly díjátadó ünnepség szerveződött köré.

Amikor 2010-ben a koppenhágai Noma étterem először lett listavezető, másnap százezren próbáltak náluk online asztalt foglalni. Az El Celler de Can Roca 2013-as győzelme után pedig az étterem honlapjára 12 millióan kattintottak rá. Joan Cosa séf elmesélte, hogy csak arra három embert vettek fel, hogy elutasítsa a foglalásokat, és egyévesre nyúlt a várólista.



A bloomberg.com emlékeztet arra, hogy utoljára 2004-ben vitte el amerikai étterem, Thomas Keller séf French Laundry-ja a pálmát, a kaliforniai Yountville-ben található étterem egy évvel korábban is a ranglista csúcsán végzett. Azóta mindig európai éttermek álltak az első helyen.

Az idei első három helyezettet a franciaországi Mentonban működő Mirazur követi, az ötödik helyre pedig a limai Central került. A listán az első tíz étterem közé sorrendben még a spanyol Axpéban található Asador Etxebarri, a bangkoki Gaggan, a limai Maido, a San Sebastian-i Mugaritz és a bécsi Steirereck jutott be.

A teljes lista itt található:

1. Eleven Madison Park (New York City)
Chef: Daniel Humm
Last year's rank: 3
Average cost: $295

2. Osteria Francescana (Modena, Italy)
Chef: Massimo Bottura
Last year's rank: 1
Average cost: €220-€250

3. El Celler de Can Roca (Girona, Spain)
Chef: Joan Roca
Last year's rank: 2
Average cost: €165-€195 (USD $184-$218)* 2015 pricing.

4. Mirazur(Menton, France)
Chef: Mauro Colagreco
Last year's rank: 6
Average cost: €110-€210

5. Central(Lima)
Chef: Virgilio Martinez, Pia Leon
Last year's rank: 4
Average cost: S/.348-428

6. Asador Etxebarri (Axpe, Spain)

7. Gaggan (Bangkok)

8. Maido (Lima)

9. Mugaritz(Errenteria, Spain)

10. Steirereck (Vienna, Austria)

11. Blue Hill at Stone Barns (Pocantico Hills, New York)

12. L’Arpège (Paris)

13. Alain Ducasse au Plaza Athénée (Paris)

14. Restaurant Andre (Singapore)

15. Piazza Duomo (Alba, Italy)

16. D.O.M. (São Paulo)

17. Le Bernardin (New York City)

18. Narisawa (Tokyo)

19. Geranium (Copenhagen)

20. Pujol (Mexico City)

21. Alinea (Chicago)

22. Quintonil (Mexico City)

23. White Rabbit (Moscow)

24. Amber (Hong Kong)

25. Tickets (Barcelona)

26. The Clove Club (London)

27. The Ledbury (London)

28. Nahm (Bangkok)

29. Le Calandre (Rubano, Italy)

30. Arzak (San Sebastian, Spain)

31. Alléno Paris au Pavillon Ledoyen (Paris)

32. Attica (Melbourne)

33. Astrid y Gastón (Lima)

34. De Librije (Zwolle, Netherlands)

35. Septime (Paris)

36. Dinner by Heston Blumenthal (London)

37. Saison (San Francisco)

38. Azurmendi (Larrabetzu, Spain)

39. Relae (Copenhagen)

40. Cosme (New York City)

41. Ultraviolet by Paul Pairet (Shanghai)

42. Boragó (Santiago, Chile)

43. Reale (Castel Di Sangro, Italy)

44. Brae (Birregurra, Australia)

45. Den (Tokyo)

46. L’Astrance (Paris)

47. Vendôme (Cologne, Germany)

48. Restaurant Tim Raue (Berlin)

49. Tegui (Buenos Aires)

50. Hof Van Cleve (Kruishoutem, Belgium)

 

Forrás: Vendég & Hotel/MTI


Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.
Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben!

Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben! 

Pihennek a mobilok, szárnyra kapnak a családi kapcsolatok - üzeni a VakVarjú éttermek stábja a Mobil Off Élmény On hét alkalmával.
Jöhet három izgalmas mocktail recept?

Jöhet három izgalmas mocktail recept? 

Hol vannak már azok az idők, amikor, ha nem akartunk alkoholt inni, akkor csak a víz vagy az üdítő marad?
Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában?

Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában? 

Van tippje? Most egy friss felmérés adatai alapján eláruljuk a helyes megfejtést. És annyit segítünk, hogy közreadunk egy fotót az első helyen végzett ország fővárosáról.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.