hirdetés
hirdetés

Németország éllovasa az akadálymentes turizmusnak

A földkerekség egyik legfelkészültebb országa Németország a kerekesszékes látogatók számára - derült ki a DZT tanulmányútjának magyarországi résztvevői számára.

hirdetés

A Német Turisztikai Hivatal (DZT) meghívására hazánkból is részt vettek újságírók azon az őszi tanulmányúton, amely az akadálymentes turizmus lehetőségeit ismertette meg Németországban. A DZT és Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) közös online sajtórendezvényen számolt be a tanulmányút részleteiről és annak tanulságairól. Az esemény meghívott vendégeként részt vett Tukacs Zsuzsa a Magyar Utazási Irodák Szövetségének főtitkára is, aki elmondta, hogy hogy 2017-ben a MEOSZ-szal közösen lépéseket tettek annak érdekében, hogy a magyar főváros látnivalói a mozgáskorlátozottak számára könnyebben megközelíthetőek legyenek. Lobbiztak azért, hogy a Parlament az alsó rakpartól elérhető legyen kerekesszékesek számára is. Remélhetőleg ez az alsó rakpart jelenleg zajló felújítása során meg is valósul. A szakember szerint az utazási szakma résztvevői is edukációra szorulnak az akadálymentes turizmus terén.

A németországi tanulmányútról Nagy Bendegúz Lóránd, a MEOSZ alelnöke, világutazó, utazási blogger, az akadálymentesség területén influencer részletes és érdekes beszámolóban ismertette az akadálymentes turizmus lehetőségeit Németországban. Az út Berlint, Drezdát és a Lausitzi-tóvidék látványosságait ölelte fel. Bendegúz nemzetközi tapasztalataiból kiderült, hogy a német állam gyakorlatilag a kerekesszékes utazók Mekkája, legkönnyebben itt boldogulhatnak a mozgáskorlátozottak világszerte.

 

Hangsúlyozta, hogy a németeknél a legkisebb falutól kezdve a legnagyobb városig mindenütt megoldott az akadálymentesség a turizmus összes területén, legyen szó szálláshelyről, közösségi közlekedésről, látványosságok megközelíthetőségéről, múzeumlátogatásról, éttermi fogyasztásról, mosdóhasználatról. A zöldmezős beruházásoknál teljesen magától értetődő szempont az akadálymentesség, de a régi épületekben is megoldott ez a kérdés. Akadálymentes parkolót minden fontos látnivaló közelében találni, és szabadon is hagyják ezeket az erre nem jogosultak. A szálláshelyek sokszor mérnöki precizitással szabják a szobák kialakítását, berendezését a kerekesszékesek igényeihez. A bérelhető buszok közül rendelkezésre állnak olyanok, amelyek 4-5 kerekesszékes utas szállítására alkalmasak. A folyópartok is akadálymentesek a németeknél, akárcsak a hostelek például Berlinben, amelyek jó alternatívát jelentenek a drágább árfekvésű szállodákkal szemben.

Czeiszing Miklós, a Német Turisztikai Hivatal (DZT) magyarországi képviseletének vezetője kiemelte, hogy Németországban az a társadalmi hozzáállás, hogy az ország minden egyes állampolgára egyenlő esélyekben részesüljön az élet különböző területein, így fontosnak tartják azt is, hogy a mozgáskorlátozottakat is ugyanolyan jogok illessék meg mint a fizikai hátrányt nem szenvedő honfitársakat, többek között az utazáshoz is ugyanúgy kaphassanak lehetőségeket. A szakember azt is elmondta, hogy a német piacon Türingia fővárosa, Erfurt igazi éllovasa az akadálymentes turizmusnak. Czeiszing Miklós azt is hangsúlyozta, hogy a DZT fontosnak tartja, hogy a turizmusnak ezt az ágát a jövőben is nagy erőkkel népszerűsítse a magyar piacon a MEOSZ-szal közösen, hosszútávú együttműködésben. A társaság weboldalán mindjárt a főmenüben gondolnak az olvasási nehézségekkel küzdőkre az easy language menüpontban, és angolul, németül, franciául és spanyolul is elérhetők a nekik szánt információk.

Bővebb információ a németországi akadálymentes turizmusról: ITT.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

A legnagyobb versenytársak ma a turizmusban azok az ágazatok, amelyek elhalásszák az értékes munkaerőt. Ebben a versenyben a képzés a legnagyobb fegyver. Ez őszi lapszámunk egyik fókusztémája.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk