hirdetés
hirdetés

Orosz turistáknak tematikus ajánlatok Budapestre

Kilenc különböző időtartamú és tematikájú túrát ajánl a Magyarországra utazóknak egy orosz szervező iroda. Alapvetően az Oroszországban élő zsidó származásúakat szólítják meg utazási ajánlataikkal, vette észre egy orosz napilapban megjelent hirdetést társlapunk, az Mfor.hu hírportál.

hirdetés

Az elmúlt fél évszázadban, különösen 1990 után, milliók vándoroltak ki, főleg Izraelbe. Az oroszországi „rendszerváltás” utáni időszakban a zsidó származásúak szinte megrohamozták ez ügyben a hatóságokat, kapva kapva az alkalmon, a ki tudja, meddig tartó „engedékenységen.”

Látta-e már a zsidó Budapestet? Ezzel a kérdéssel invitálja a magyar fővárosba az orosz turistákat a Kommerszant című napilapban megjelent, tekintélyes méretű hirdetés

A budapesti Dohány utcai Zsinagóga egy impozáns részlete / Forrás: Depositphotos
A budapesti Dohány utcai Zsinagóga egy impozáns részlete / Forrás: Depositphotos

A leszármazottak, illetve a téma iránt érdeklődők számára bemutatják röviden, hova is lesz majd séta. Elsősorban a Dohány utcai zsinagóga épületére hívják fel a figyelmet. Ahogy a marketingszöveg fogalmaz, „Pest egykori történelmi belvárosának szélén található egy szűk háromszög alakú utcácskákkal tarkított terület.” A turistahívogató tartalom továbbra is elgondolkodtató, miszerint „a budapesti zsidó közösség legjobb és legszomorúbb korszakai kötődnek ehhez a területhez: a rohamos jólét, a 19. század közepétől a gyönyörű zsinagógák építése, valamint a 20. században bekövetkezett náci üldözés és gettók létrehozása. Klasszicista, romantikus, eklektikus, szecessziós stílusú házakat láthatunk udvarokkal és kertekkel, valamint Európa legnagyobb zsinagógáját, a Dohány utcában.”

Az ajánlott programok között szerepel még a Zsidó Múzeum, Az élet fája, a Hősök temploma, Karl Lutz emlékműve, a Kazinczy utcai ortodox zsinagóga, illetve a Rumbach Sebestyén utcai és a Vasvári Pál utcai is. Kiemelt célpontként szerepel még a Raoul Wallenberg park és szobor. Ne feledjük, akik ma ide elzarándokolnak, nem is éltek még akkor, amikor a szovjetek elhurcolták, bebörtönözték és megölték a svéd diplomatát, aki magyar zsidó származásúak ezreinek életét mentette meg.

Ma már nemcsak a nehéz időket lehet felfedezni – fogalmaz a továbbiakban a hirdetés – azaz nemcsak „a romok és az elhagyatottság költészetét, az 1956-os ágyúzás nyomait, a száz éve omladozó vakolatot és más szomorú emlékeket. A régi házak súlyos ajtaja mögött romkocsmák kelnek életre éjszakánként – zenés helyek, sörözők, avantgárd stílusú belső terekkel rendelkező klubok. Van, ahol street art virágzik a falakon, másutt vintage üzletek és hangulatos kávézók nyitják ki ajtajaikat a vendégek előtt.”

Nemcsak a fővárosra korlátozódik az ajánlat. A csodarabbik zarándokútja is szerepel a programban, amelyhez transzfert biztosítanak Budapestről Bodrogkeresztúrra. A Reb Steiner Saye, a zsidó közösség híres csodarabbijának egykori rezidenciájában épült emlékház népszerű zarándokhellyé vált, csakúgy, mint sírja a „Dereszla domboldalán” lévő zsidó temető.

Az Egyesült Magyar Izraeli Hitközség (EMIH) kezdeményezésére és az Európai Unió támogatásával megvalósuló zarándokút Magyarország legnagyobb zsidó zarándokútja, emelik ki a szervezők. A 150 kilométeres, 10 településre kiterjedő túra zsidó emlékeket mutat be.  Az Oroszországból érkező turisták Mád-Tarcal-Tokaj-Bodrogkeresztúr-Olaszliszka-Sárospatak-Sátoraljaújhely-Erdőbénye-Abaújszántó-Tállya-Mád útvonalon haladva fedezhetik fel ezt a számukra ismeretlen tájat, és a sosem látott vallási és történelmi tárgyakat.

(forrás: Kommerszent / Mfor.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk