hirdetés
hirdetés

Osztrák beutazás: karanténról tesztre váltanak

Ausztriában a szövetségi kormány és a tartományi vezetők május 10-ei találkozóját követőn bejelentették a turizmus és szabadidő-gazdaság újraindításának részletszabályait - tájékoztatott a GD Consulting.

hirdetés

Ennek értelmében május 19-az újrakezdés dátuma: ekkortól nyithatnak meg a szálláshelyek, vendéglátó egységek, sport- és kulturális létesítménynek. Sebastian Kurz osztrák kancellár a részletszabályok ismertetése előtt beszámolójában kitért arra, hogy európai összehasonlításban sikeres az osztrák járványkezelés, érvelése szerint Ausztriában más országokhoz képest kevesebb áldozatott követelt a koronavírus járvány harmadik hulláma. Ennek okát elsősorban a konzekvens tesztelési stratégiában, valamint az FFP2 maszkok kötelezővé tételében látja. Ezeket a szolgáltatásokat és eljárásokat továbbiakban is biztosítják, illetve fennttartják.

A május 19-ei nyitást követően újabb enyhítések a szabályozásokban, - mint például nagyszabású esküvők, tömeges rendezvényeken étel-ital fogyasztás  engedélyezése, az FFP2 maszkviselés kötelezettség eltörlése, stb. - legkorábban július elsejét követően képzelhető el. A turisztikai, kulturális és sportszolgáltatások igénybevételének fő szabálya, hogy a hozzáférést, a „belépőt” a úgynevezett zöld útlevél jelenti. A zöld passzust oltási igazolással, érvényes negatív teszteredmény birtokában, illetve a betegségből való gyógyulás tényét bizonyító igazolással lehet megszerezni. Mint ismert: a zöld igazolványt 3 szakaszban vezetik be Ausztriában.

Elisabeth Köstinger turizmusért felelős miniszter a tájékoztató keretében ismertette a turisztikai ágazat újraindítását lehetővé tevő konkrét részletszabályokat. Ennek megfelelően az éttermek kül- és beltérre egyaránt megnyithatnak május 19-től, egy asztalnál kültéren 10 felnőtt, míg beltéren 4 felnőtt, illetve a hozzájuk tartozó gyerekek ülhetnek. A negyedórás tartózkodást meghaladóan kötelező a vendégek regisztrációja, amely a járványügyi nyomon követést lehetővé teszi. Fogyasztás csak ülve engedélyezett, egyéb helyzetekben az FFP2 maszk viselése kötelező. Szabadtéri rendezvényeken kültéren 3000 fő tartózkodhat, beltéren pedig 1500 fő: feltétel, hogy beazonosíthatóan és nyomon követhetően legyenek a vendégek leültetve. Fontos ugyanakkor, hogy a létesítmények összbefogadó kapacitásának 50 százalékos mértékéig lehet csak üzemeltetni. Nem ültetett formában szervezett rendezvények esetében a maximum létszámkorlát: 50 fő. Az ötven fő feletti rendezvények szervezése előzetes hatósági jóváhagyáshoz kötött, étel- és italfogyasztás egyelőre itt nem lesz engedélyezett.

A wellness létesítményekben, fitneszközpontokban, kiállításokon és vásárokon 20 négyzetméter per főben szabják meg a létszámkorlátot. A szektor számára a részletszabályokat és a gyakorlati tanácsokat is tartalmazó „Biztonságos nyaralás” című kiadványban foglalják össze – hívta fel a figyelmet Elisabeth Köstinger.

Wolfgang Mückstein szövetségi egészségügyi miniszter ismertetése szerint május 19-től a határok a külföldiek előtt is megnyitnak, karantén-kötelezettséget Ausztria csak a súlyosan fertőzött országok esetében tartják fent. A járványügyi szempontból rizikós ország-csoportból érkező beutazókra negatív teszt bemutatása mellett is kötelező lesz a karantén. A május 19-ei újranyitás zökkenőmentes lebonyolítása érdekében szabályozták a „belépő tesztként” elfogadható tesztek formáját és érvényességét. Ennek megfelelően a PCR tesztek 72 óráig, az antigén tesztek 48 óráig, a vorarlberi kedvező tapasztalatok alapján május 19-tól szövetségi szinten is bevezetésre kerülő „digitális önteszt” pedig 24 órás időtartamra lesz érvényes.

Újdonság a "POS tesztelés" lehetősége. Ha valaki a széleskörű és ingyenes tesztelési kínálat mellett sem tudott kellő időben tesztet csináltatni, azok számára a szálláshelyekre, vendéglátóhelyekre való belépés előtt helyben is lesz lehetőség „POS-teszt” elvégzésére. Ezek érvényessége azonban csak az adott helyiségre és csak a rövid tartózkodás (pl. ebéd elfogyasztása) idejére korlátozódik. Az éjszakai kijárási korlátozást május 19-tól egész Ausztriában eltörlik.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk