Rendkívüli ellenőrzések a határokon, repülőtereken, kikötőkben

A péntek esti párizsi merényleteket követően több ország is megerősítette biztonsági intézkedéseit, így a határokon, repülőtereken, kikötőkben szigorúbb ellenőrzésekre lehet számítani.

KKM: aki teheti, halassza el párizsi útját

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) azt javasolja, hogy aki teheti, halassza párizsi utazását későbbi időpontra a terrorcselekmények miatt.

A szaktárca szombati közleményében felhívta a Franciaországba, Párizsba utazók figyelmét, hogy az ország egész területére rendkívüli állapotot vezettek be és visszaállították a szigorú határellenőrzést, de a határokat nem zárták le.

Párizsban a közösségi helyek egyelőre nem nyithatnak ki, minden közösségi felvonulást betiltottak, a lakosságot arra kérték, hogy maradjanak otthon, ha lehet, ne hagyják el lakásukat, a városban pedig a lehető legnagyobb elővigyázatossággal közlekedjenek.

A KKM ezért azt javasolja, hogy aki teheti, halassza el párizsi utazását, akik elindulnak a francia fővárosba azt tanácsolták, hogy regisztrálják magukat a Konzuli Szolgálat oldalán az "Online adatlap konzuli védelemre" elektronikus nyomtatvány kitöltésével.

Lengyelország fokozott ellenőrzésnek vet alá egyes repülőjáratokat

Lengyelország fokozott ellenőrzésnek veti alá a "potenciálisan veszélyeztetett irányokból" érkező, valamint oda induló repülőjáratokat - értesítette a sajtót szombat délelőtt a lengyel belügyminisztérium.

A lengyel biztonsági szolgálatok ugyanakkor közölték, hogy az országban jelenleg nem áll fenn fokozott terrorveszély.

Marek Biernacki távozó miniszter, a lengyel biztonsági szolgálatok koordinátora úgy nyilatkozott újságíróknak, hogy a párizsi terrortámadásokat követően folyamatosan ellenőrzik a belbiztonsági helyzetet, nincs ok fokozott terrorveszély meghirdetésére.

A belügyminisztérium szombat délelőtti közleménye szerint a lengyel rendőrség és határőrség, valamint más hazai szolgálatok francia kollégáikkal együttműködve figyelemmel követik a biztonsági helyzet alakulását.

A merényletek miatt a vezető lengyel politikusok részvétüket fejezték ki Franciaországnak. Andrzej Duda elnök a Francois Hollande francia államfőnek címzett gyásztáviratban annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a "barbarizmus példátlan aktusával" a terroristáknak nem sikerül megtörni a francia nemzet lelkét, és arról biztosította francia kollégáját, hogy számíthat a lengyel hatóságok és a lengyel nemzet segítségére.

Belgium is biztonsági intézkedésekről döntött

Belgium visszaállította a határellenőrzést a francia határon, a repülőtereken és a vasútállomásokon - közölte Charles Michel kormányfő bejelentését a Belga hírügynökség szombat hajnalban. "Összehívtam a nemzetbiztonsági tanácsot, amely folyamatos riadókészültségben lesz" - idézte a miniszterelnököt a hírügynökség.

Még az éjszaka folyamán összeült a Belgiumban csak kernnek nevezett tanács, amely a kormány legfontosabb tagjaiból áll, és a kabinet az egész ország rendőrségének figyelmét is felhívta, hogy legyenek különösen éberek.

Rendkívüli ellenőrzést vezetnek be az olaszországi határokon, repülőtereken, kikötőkben

Rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezettek be az olasz határokon, repülőtereken és kikötőkben - jelentette be Angelino Alfano olasz belügyminiszter az olasz nemzetbiztonsági tanács szombati értekezletét követően. Angelino Alfano kijelentette, hogy "Olaszország készen áll minden eshetőségre". Hozzátette: egyetlenegy ország sem mentes a terrorizmus veszélyétől, amely a sokszorosára nőtt. 

Az olasz belügyminisztérium a legmagasabb szint alatti, második szintű biztonsági készültséget rendelte el, amely során bevethetik az olasz fegyveres erők terrorizmusellenes különleges egységeit is.

A római kormány politikusa hangsúlyozta, hogy megerősítették a határellenőrzést, elsősorban a Franciaországgal közös határszakaszokon, de ugyanígy rendkívüli ellenőrzést vezettek be az olaszországi repülőtereken és kikötőkben is.

A december 8-án kezdődő szentév miatt további 700 olasz katonát vezényelnek az olasz fővárosba, ahol már eddig is mintegy háromezer katona, rendőr, csendőr felügyelte a biztonságot.

Angelino Alfano hangsúlyozta, hogy az olasz titkosszolgálatok kiváló munkát végeztek a terrorizmus elleni küzdelem terén: az olasz hatóságok az utóbbi években több mint 56 ezer személyt ellenőriztek terrorizmus gyanújával, 147-et letartóztattak, 325 személyt kitoloncoltak, több mint ötszáz olaszországi lakásban végeztek házkutatást, több mint 8 ezer járművet ellenőriztek, 55 szélsőségest utasítottak ki.

Az olasz városokban egymást követik a szervezett és spontán megmozdulások a Franciaország iránti szolidaritás kifejezésére. Firenzében a Palazzo Vecchio előtt álló Dávid-szobor másolatának karjára gyászszalagot helyeztek, a lábához pedig a francia nemzeti zászlót tették. A szicíliai Palermóban félárbocra eresztették az olasz zászlókat. Milánóban a francia konzulátusnál tartanak csendes demonstrációt. Az olaszországi francia kulturális intézetek, iskolák szombaton zárva tartottak. Róma belvárosa rendkívül üres volt, kevesen mozdultak ki otthonaikból, kevesen mentek üzletekbe, és az éttermekben is kevés volt a vendég. A római metrón is kevesebben mertek utazni merénylettől tartva.

Németországban is megerősítették a biztonsági intézkedéseket

Németországban megerősítették a biztonsági intézkedéseket a párizsi merényletek miatt - jelentette be szombaton a német belügyminiszter. Thomas de Maiziere berlini sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a merényletek "Németország ellen is irányultak", és Németország "továbbra is erősen a nemzetközi terrorizmus célkeresztjében van".

A merényletek miatt a szövetségi rendőrség "jelenlétét" hangsúlyosabbá tették, és a rendőrök "robosztusabb" felszerelést viselnek. Továbbá megerősítették a Németország és Franciaország közötti vasúti és légiközlekedés ellenőrzését, és a biztonsági szervek minden erővel dolgoznak a merényletek lehetséges németországi vonatkozásainak feltárásán, és mindenben támogatják a francia partnerek munkáját - ismertette a belügyminiszter.

Megerősíti határainak védelmét Hollandia

Megerősíti határainak védelmét, köztük a repülőterek ellenőrzését a párizsi merényletsorozatot követően Hollandia - jelentette be Mark Rutte holland miniszterelnök szombaton.

Hollandia ezennel harcba száll az Iszlám Állam terrorszervezet ellen - mondta a kormányfő, hozzátéve, hogy minden Franciaországba indulót és onnan érkezőt szigorúan ellenőriznek, beleértve a repülőtereket és a vonatokat is. Minden biztonsági szolgálat magas szintű készültségben van - tette hozzá.

Mark Rutte rendkívüli tanácskozásra hívta több miniszterét szombaton a francia fővárosban elkövetett, 128 emberéletet követelő merényletsorozat tanulságainak megvizsgálására. Tárgyaltak a biztonsági szolgálatok megerősítéséről, a határok, repülőterek és állomások fokozott ellenőrzéséről. Az ország terrorfenyegetettsége a holland nemzeti biztonsági és terrorizmusellenes koordinátori hivatal (NCTV) korábbi bejelentésének megfelelően továbbra is "jelentős" szinten marad, ami azt jelenti, hogy fennáll a fenyegetettség veszélye, de nincs konkrét előrejelzés erre vonatkozóan.

Szombat délután kiürítették és átvizsgálták az Air France légitársaság Párizsba induló járatát az Amszterdam-Schiphol repülőtéren, miután fenyegető üzenet érkezett az egyik közösségi oldalról. Robbanószerkezetről vagy a repülést és az utasok biztonságát veszélyeztető más eszközről nem érkezett jelentés.

Megerősítették a brit határőrizetet

A párizsi merényletsorozat óta a brit hatóságok megerősítették a határok őrizetét - mondta vasárnap a brit belügyminiszter.

Theresa May a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában elmondta: a határőrizeti szervek az eddigieknél alaposabban ellenőrzik a Nagy-Britanniába belépő teherjárműveket, és azok is "fokozott rendőri és határőri jelenlétet" tapasztalhatnak, akik a személyforgalomban lépik át a brit határt.

A belügyminiszter nem cáfolta azokat a vasárnapi sajtóértesüléseket, amelyek szerint a brit utcákon a hadsereg elit kommandós alakulata, az SAS egységei kezdtek járőrözést a párizsi merényletek után. Az erre vonatkozó kérdésre Theresa May kitérően csak annyit mondott, hogy "vannak kipróbált módszerek" a biztonsági intézkedések "katonai támogatására". Hozzátette: a konkrét intézkedések részleteiről nem kíván nyilatkozni.

A lap forrásai szerint David Cameron miniszterelnök tűzparancsot adott a biztonsági erőknek arra az esetre, ha Nagy-Britanniában is kísérlet történne a párizsihoz hasonló terrortámadás végrehajtására.

David Cameron a brit kormány rendkívüli események idején ülésező tanácskozó csoportjának (COBRA) szombati értekezlete után a Downing Streeten tett nyilatkozatában elmondta, hogy a testület döntése alapján nem módosul a brit terrorkészültségi szint. Nagy-Britanniában tavaly nyár óta a második legmagasabb szintű - a hivatalos meghatározás szerint súlyos fenyegetettségnek megfelelő - készültség van érvényben. Theresa May belügyminiszter a BBC vasárnapi műsorában hangsúlyozta: ez a készültségi szint is azt jelenti, hogy a biztonsági szolgálatok megítélése szerint "jelentős a valószínűsége" egy terrortámadási kísérletnek Nagy-Britanniában. A legmagasabb készültségi szint a brit skálán a "kritikus", amelyet akkor rendelnek el, ha a szolgálatok küszöbönálló terrortámadásról értesülnek.

Arra a kérdésre, hogy milyen biztonsági ellenőrzésnek vetik alá a Nagy-Britannia által befogadni tervezett szíriai menekülteket, Theresa May elmondta: a brit kormány az ENSZ menekültügyi szervezetével (UNHCR) együttműködésben ellenőrzi a befogadott menekülteket. Az UNHCR biometrikus adatokat vesz fel, dokumentumokat vizsgál, interjúkat készít a menekültekkel, ellenőrzi, hogy nem voltak-e részesei háborús vagy egyéb súlyos bűncselekményeknek.

Őrizetbe vettek egy gyanúsan viselkedő személyt a londoni Gatwick repülőtéren

Őrizetbe vettek szombaton egy gyanúsan viselkedő embert a második legnagyobb londoni repülőtéren, a brit fővárostól délre fekvő Gatwicken, amelynek egyik terminálját egy időre teljesen kiürítették, és a környező utakat is lezárták.

Az első rendőrségi beszámoló szerint az őrizetbe vett személy "gyanús tárgyat hagyott hátra" az északi terminálon. A kora esti újabb rendőrségi tájékoztatásban már szerepelt az is, hogy az őrizetbe vett személy francia állampolgár, és a tárgy, amelytől szabadulni próbált, "tűzfegyvernek tűnik".

A repülőtérre kivonultak a brit hadsereg tűzszerészei, akik kis erejű, ellenőrzött robbantást hajtottak végre a helyszínen. Az utasokat és a személyzetet ezután visszaengedték az épületbe.

A területileg illetékes Sussex megyei rendőrség közleménye szerint az előző napi párizsi merényletsorozat nyomán minden ilyen incidenst "fokozott odafigyeléssel és a lehető legkomolyabban kell kezelni".

Azokat a járatokat, amelyek a menetrend szerint Gatwick északi termináljára érkeztek volna átirányították a déli terminálra.

Az intézkedés az easyJet légitársaság Budapestről Gatwickre tartó szombat délutáni járatát is érintette, amely a menetrend szerint az északi terminálra érkezett volna. A járat a Gatwick tájékoztatórendszere szerint félórás késéssel, de biztonságban megérkezett a déli terminálra.

Forrás: MTI


Máltán tűzijáték festi az eget

Máltán tűzijáték festi az eget 

A színpompás tűzijáték előadások idén április 20. és 30. között öt helyszínen kerülnek megrendezésre.
Megszűnik a határellenőrzés Románia repülőterein

Megszűnik a határellenőrzés Románia repülőterein 

Emellett a határrendészet mobil egységei továbbra is végezhetnek bejelentetlen ellenőrzéseket.
Rekord számú magyar munkavállaló az osztrák turizmusban

Rekord számú magyar munkavállaló az osztrák turizmusban 

Fenntarthatóság állt az idei bécsi Ferien Messe fókuszában.
Köln már most focilázban ég

Köln már most focilázban ég 

Kölnben játszik a magyar csapat a futball EB-n. És mi lehet ott a 90 percen túl?
Visszaállítják a határellenőrzést az EB idején a németek

Visszaállítják a határellenőrzést az EB idején a németek 

Minden németországi határátkelőnél ellenőrzést tartanak a nyári futball Európa-bajnokság ideje alatt, jelentették be a hivatalos szervek.
Osztrák kisokos áramszünet esetén

Osztrák kisokos áramszünet esetén 

A körlevélből megtudható, hogy mi a teendő és a helyes követendő eljárás egy teljes és tartós áramszünet következtében kialakult helyzetben.
Hamarosan összekötik az M30-ast az A2 osztrák autópályával

Hamarosan összekötik az M30-ast az A2 osztrák autópályával 

Újabb szakasza készült el az S7-es gyorsforgalmi útnak Ausztriában.
Ha nyár, akkor Ausztria -  vulkánok, kristályok, császári látnivalók

Ha nyár, akkor Ausztria - vulkánok, kristályok, császári látnivalók 

Akik idén nyáron különleges élményeket keresnek, legjobb, ha nem is mennek messzire.
Czeiszing Miklós: Nyárra érdemes északi úti célt választani, hogy a hőség, a szárazság ne zavarja a pihenést

Czeiszing Miklós: Nyárra érdemes északi úti célt választani, hogy a hőség, a szárazság ne zavarja a pihenést 

A Német Turisztikai Hivatal (DZT) magyarországi képviseletének vezetőjével a Klasszis Klub március 21-ei adásában beszélgettünk.
A hely, ahol a hegyi doktor rendel

A hely, ahol a hegyi doktor rendel 

A családi ház, illetve a rendelő, ahol a "Der Bergdoktor", azaz "A hegyi doktor újra rendel" forgatása zajlik immár 17 éve, valóban olyan, mint a filmeken.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.