hirdetés
hirdetés

Rövid ideig nyaralnak a magyarok

Autóval vagy repülővel indulunk útnak? Hova megyünk legszívesebben, és milyen célból utazunk? Mindez kiderül az Európai Unió felméréséből.

hirdetés

Az EU nemrég nyilvánosságra hozott statisztikája szerint az Unió lakosai 2012-ben mintegy 1,2 milliárd egy- vagy több éjszakás utazást ejtett meg. Az utak közel fele – 48% – nyaralás és szabadidőprogram céljából történt, 35% rokonokat és barátokat látogatott meg, 13% üzleti út volt, 4% pedig egyéb okokból történt.

Az utazások átlagos hossza 5,2 éjszaka volt. A legtöbb útnak saját vagy bérelt autóval vágtak neki az emberek (65%), 15% repülőgéppel utazott, 12% vonattal, 6% busszal, míg 2% választotta a vízi járműveket.

Az összes utazás 76%-a saját országon belül történt, míg 24%-a irányult külföldre. A legtöbben – 85.4% – Európán belül jártak, ezt követi 4,5%-kal Ázsia, 4,1%-kal Afrika, 3,8%-kal Észak-Amerika, 1,9%-kal Közép- és Dél-Amerika, 0,4%-kal pedig Óceánia. A top három külföldi úti cél Spanyolország, Franciaország és Olaszország volt az Európai Unió lakosai számára.

Az utazások iránya (Forrás: Eurostat)
Az utazások iránya (Forrás: Eurostat)

Ki hol utazik?

Saját országukon belül leginkább a románok (95%), a spanyolok (92%), a görögök (92%), a portugálok (90%) és a franciák (89%) utaztak. Külföldre legnagyobb arányban a luxemburgiak (97%), a belgák (78%), a máltaiak (60%) és a szlovének (55%) mentek pihenni. Leghosszabb ideig átlagosan a görögök nyaraltak (7,5 éjszaka), de a ciprusiak (7,2) és a belgák (7,1) is szeretnek sokáig távol lenni otthonuktól. Átlagosan kevesebb, mint négy éjszakára utaztak el a lettek (3,1 éjszaka), a finnek (3,4), a dánok (3,6) és mi, magyarok (3,7).

A legnépszerűbb úti célok

A legtöbben szomszédos vagy közeli országba utaztak el, kivéve a románok, akik számára Olaszország a legkedveltebb desztináció, illetve a britek, akik Spanyolországba utaztak a legszívesebben.

Az utazások száma, hossza és a legnépszerűbb úti célok (Forrás: Eurostat)
Az utazások száma, hossza és a legnépszerűbb úti célok (Forrás: Eurostat)

11 tagállam lakosai számára Spanyolország a top 3 úti cél között szerepel, tíz tagállam lakói számára Németország is benne van a három legnépszerűbb desztinációban. Kilencnél Olaszország, nyolcnál Franciaország, hétnél az Egyesült Királyság és négynél Horvátország is szerepel a legjobbak között.

Autóval utaztak a legtöbben

Málta kivételével 2012-ben az összes tagország állampolgárai leginkább autóval indultak útnak. Szlovéniában volt a legtöbb autós utazás (az összes utazás 84%-a), de Portugáliában (80%), Spanyolországban (78%), Csehországban (75%), Franciaországban (73%) és Magyarországon (71%) is sokan választották ezt a közlekedési eszközt. A repülőt leginkább a máltaiak (57%), a ciprusiak (45%), az írek (42%), a luxemburgiak (36%) és a britek (28%) preferálták. Vasúton a legtöbben a románok (17%), a franciák (16%), a németek (14%) és a britek (14%) utaztak, a buszt pedig sok román (38%), bolgár (23%) és észt (21%) választotta. Vízen a máltaiak (43%), a görögök (14%) és szintén az észtek (13%) utaztak sokat.

Közlekedési eszközök (Forrás: Eurostat)
Közlekedési eszközök (Forrás: Eurostat)

(forrás: Eurostat)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai