Sivatag, sós tavak, oázisok - Tunézia több, mint tengerpart

Tunézia sokkal több, mint homokos tengerpart. A történelmi és a kulturális emlékek mellett a sivatag is rengeteg szépséget kínál a berberek lakta barlanglakásoktól a kietlen sós tavakon át az életet adó oázisokig. A Taurus Reisen tanulmányútján jártunk.

Tunézia a legjelentősebb turizmussal rendelkező afrikai országok közé tartozik. Mediterrán éghajlatának köszönhetően a turisztikai szezon májustól-novemberig tart. Az idegenforgalom nagy része a tengerpartra koncentrálódik, mivel az ország területének 45%-a sivatag, az oázisokban azonban virágzó kertek és pálmafák adnak enyhülést az utazóknak.

Az ország északi részén olajfaültetvények sorakoznak az út mellett, délen, a sivatagi oázisokban a datolyapálmák jelentik a megélhetést. Az ország legfontosabb exportcikke az olívaolaj, olívabogyó és a datolya. A helyi alkoholos specialitások közé tartozik a datolyalikőr (Cedratine) és a fügepálinka (Boukha). Ezek 30%-os alkoholtartalommal bírnak, de a borok is ízletesek. Érdemes minden hagyományos ételt-italt kipróbálni, mert a tunéziai fogások igazi kuriózumok, ezt a gazdag és változatos fűszerezésnek köszönhetik.

Erős paprikából készítik a harissát, amely szinte minden ételbe belekerül, de a nemzeti ételt, a búzadarából készült kuszkuszt sem szabad kihagyni, amely köretként fogyasztható húsok, halak mellé.

Biztonságérzetet ad a turistáknak az állandó rendőri jelenlét, mi is akárhova mentünk, nemcsak egyenruhásokat, de civil ruhás rendfenntartókat is mindig magunk körül tudhattuk. Emellett a tunéziaiak vendégszeretete is kiemelendő, mindenhol érezni lehetett közvetlenségüket és barátságos hozzáállásukat.

Török kávé a mór kávéházban

A Taurus Reisen fő desztinációja Tunézia, ahová az idei szezonban heti három charterjáratot indítanak. Az utazási iroda tulajdonosa a 17 tagból álló El Mouradi szállodalánc, melynek négy egységében mi is megszálltunk, megtapasztalva a hotelek kiváló szolgáltatásait és színvonalát. A hotelekben az ultra all inclusive, all inclusive vagy félpanziós ellátások közül választhatnak az utasok. Nekünk volt szerencsénk az ultra all inclusive-t is kipróbálni, mely a teljes ellátáson túl az olyan extrák igénybe vételét jelenti, mint a mentatea, a vízipipa vagy a török kávé fogyasztása a mór kávéházban. Djerba szigetén említésre méltó a Hasdrubal hotel, ahol teljes luxusban töltődhetnek fel a pihenni vágyók, melyhez a thalasso terápia (tengervizes gyógyítás) természetes szépítő hatásai járulnak hozzá.

A mindig örömteli város: Hammamet

Miután a Tunisair légitársaság járatával megérkeztünk a monastiri repülőtérre, Hammamet városa felé vettük az irányt. Hammamet akár gyalogosan is bejárható, itt az óvárost, a bazárt és a vízi vidámparkot érdemes megnézni, de az új kikötőváros is hangulatos, mely van olyan szép, mint a Port El Kantaoui luxuskikötő. Az üdülőközpont, Yasmine Hammamet a jázminvirágról lett elnevezve, mely az életöröm és a házasság jelképe Tunéziában. Hammamet közelében fekszik a főváros, Tunisz, valamint Sousse, ahová érdemes ellátogatni egy-egy napos kirándulásra.

Tanulmányutunk második napján tuniszi városnézés és vásárlás volt a fő attrakció a több száz éves, labirintusszerű, nyüzsgő bazárban. Ha valaki nem szeret alkudozni, az a fix áras boltokban is vásárolhat. A fűszerek és édességek igazi különlegességek, így ajándékként érdemes haza hozni belőlük. Alkoholos italokat inkább a reptéri duty free shopban vásároljunk.

Djerba, a hagyományok és a modern kultúra találkozásának szigete

A Tunisair légitársaság járatával érkeztünk Djerba szigetére, ahol nincsenek távolságok, hiszen fél óra alatt mindenhová el lehet jutni. Szállásunk közvetlen a tengerparton volt, így este kellemes sétát tehettünk egy koktéllal a kezünkben. A turisztikai övezetekben a szállások tengerparti részét csak a szállóvendégek használhatják, így bátran fürödhetünk és sétálhatunk kedvünk szerint. Több napot is el lehet tölteni a medencék mellett napozással, fürdőzéssel vagy a homokos parton röplabdázással, amelyet pár hűsítő koktél követhet. Ha valaki családosan jön ide nyaralni, szakképzett animátorokra bízhatja gyermekeit.

A csoport a negyedik napon szigettúrára indult. Először az ottani kerámiakészítés rejtelmeibe láthattunk bele Guellalában, majd Er Riadh-ban a híres Ghriba zsinagógát nézhettük meg, mely a zsidó zarándoklat egyik fontos célállomása, emellett itt található a világ egyik legrégebbi tórája. Ezen a kis településen a modern művészet is jelen van, a projekt Djerbahood néven ismert. A házfalak között sétálva különböző falfestményeket találhatunk, mely színessé és egyedivé teszik az egyébként jóformán elnéptelenedett falut. A kis művészeti kitérő után a sziget fővárosában, Houmt Souk-ban barangolhattunk, majd a kikötőben tölthettük el kiadós ebédünket a Tunéziai Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal meghívására. Kedvelt program még a Flamingó szigetre való egész napos hajókázás a főváros kikötőjéből, amely a madárvonulás idején tele van költözőmadarakkal, köztük flamingókkal is. 

Délután „pihenésképp” a szigeten lévő kalandparkba vettük az irányt, ahol Djerba kultúráját, történelmét ismerhettük meg, ugyanakkor a legélvezetesebb látnivaló az itt kialakított krokodilpark volt. A rengeteg nílusi krokodilt délután öt órakor etetik, így érdemes ekkor érkezni. A bátrabbak kezükbe foghatják a bébikrokodilokat egy fotó erejéig, de haza sajnos nem hozhatjuk őket.

Utazás a Szaharába

Utunk ezután az ország belseje felé vezetett, a Szaharába. A tengerparti városok után itt egy teljesen más képet kapunk Tunéziáról. Rendkívüli élmény megtekinteni a berberek lakta barlanglakásokat, a sóstavak kietlen és mégis gyönyörű vidékét, vagy az életet adó oázisokat a sivatag közepén. Djerbától Tozeur városáig látnivalókkal teli út volt, ahol először is Matmata kősivatagban egy barlanglakást néztünk meg, amely a legtöbb embernek a Csillagok háborúja című filmbeli jelenet miatt lehet érdekes. 700 barlanglakás található ezen a vidéken, de már csak alig néhányban laknak. Ha valaki szereti az extrém hoteleket, az a Hotel Berberesben kipróbálhatja, milyen is egy ilyen barlanglakásban aludni, némi kényelemmel fűszerezve.

A táj a kősivatag után homoksivataggá alakul át. A 5000 négyzetkilométer területű sóstó (Chott El Jerid) előtt megkövesedett homokdűnékre lehet bukkani. A hatalmas kiterjedésű, szikrázóan fehér sóstó fölött gyakran látni délibábot. Oázisok mellett haladunk el, ahol datolyapálma-ligetek sorakoznak. Következő állomásunk már Tozeur, melyet a sivatag kapujának neveznek. Itt egyszínűek a házfalak, mivel minden épületet okkersárga téglával díszítenek. 

Filmes helyszínek nyomában

A hatodik napon kalandos adrenalintúra vette kezdetét. A nap folyamán több híres filmbeli jelenet helyszínét kerestük fel, de a sivatagi tevegelés is páratlan élmény volt. Reggel a szálloda előtt jeepek vártak a csoportra, majd az Atlasz-hegység felé indultunk. A Chebika oázis hatalmas pálmafáit a hegyoldalból előbukkanó források vize élteti. Egy helyi vezető kísért végig a hegyvonulaton, majd a közeli Grand Canyonhoz mentünk, ahol a kilenc Oscar-díjjal elismert: Az angol beteg című film forgatási helyszínét néztük meg.

A nap második felében sivatagi kalandok következtek. A jeepek vezetői helyi, tapasztalt sofőrök, így biztonságban érezhettük magunkat a rázós, de annál izgalmasabb úton. Megállónk a Star Wars filmek forgatási helyszíne, a filmbeli Mos Espa városa volt, melynek díszlete a mai napig áll. Később tevére ültünk, majd a hosszú és izgalmas napot gálavacsora és folklórműsor zárta le.

Kairouan, a mecsetek városa

A sivatagból a tengerpart felé útba ejtettük a világörökség részét képező, közel 300 mecsettel büszkélkedő Kairouant. Itt található a Nagy Mecset (Grande Mosquée) is, amely Tunéziában a legnagyobb muzulmán zarándokhely, a világon pedig a 4. legnagyobb Mekka, Medina és Jeruzsálem után. Aki hétszer elzarándokol ide, az kiválthatja a kötelező mekkai zarándoklatot.

Kairouantól már csupán egy ugrás Sousse, az ország legnagyobb turistaközpontja. Sousse-ban érdemes megnézni az óvárost (medina), a várfallal körülvett erődöt vagy a világítótornyot. A kikötői rész is csodálatos, de a pezsgő éjszakai életet és tengerparti romantikus sétákat sem szabad kihagyni.

Mit érdemes még megnézni?

El Jem város megér egy kitérőt, amfiteátrumát a római Colosseum mintájára építettek a 3. században. Főként gladiátorjátékok és szekérversenyek bemutatóhelyeként funkcionált. El Jem a római időkben Tunézia központja volt, ma a Világörökség részét képezi.

Sidi Bou Said kis ékszerdoboz a fővárostól alig 20 km-re, a tengerparton. Aki Tuniszba megy, ne hagyja ki! A mór stílusban épült fehér házakat kékre festett ablakok, ajtók díszítik, melyek különleges hangulatot árasztanak magukból.


Máltán tűzijáték festi az eget

Máltán tűzijáték festi az eget 

A színpompás tűzijáték előadások idén április 20. és 30. között öt helyszínen kerülnek megrendezésre.
Megszűnik a határellenőrzés Románia repülőterein

Megszűnik a határellenőrzés Románia repülőterein 

Emellett a határrendészet mobil egységei továbbra is végezhetnek bejelentetlen ellenőrzéseket.
Rekord számú magyar munkavállaló az osztrák turizmusban

Rekord számú magyar munkavállaló az osztrák turizmusban 

Fenntarthatóság állt az idei bécsi Ferien Messe fókuszában.
Köln már most focilázban ég

Köln már most focilázban ég 

Kölnben játszik a magyar csapat a futball EB-n. És mi lehet ott a 90 percen túl?
Visszaállítják a határellenőrzést az EB idején a németek

Visszaállítják a határellenőrzést az EB idején a németek 

Minden németországi határátkelőnél ellenőrzést tartanak a nyári futball Európa-bajnokság ideje alatt, jelentették be a hivatalos szervek.
Osztrák kisokos áramszünet esetén

Osztrák kisokos áramszünet esetén 

A körlevélből megtudható, hogy mi a teendő és a helyes követendő eljárás egy teljes és tartós áramszünet következtében kialakult helyzetben.
Hamarosan összekötik az M30-ast az A2 osztrák autópályával

Hamarosan összekötik az M30-ast az A2 osztrák autópályával 

Újabb szakasza készült el az S7-es gyorsforgalmi útnak Ausztriában.
Ha nyár, akkor Ausztria -  vulkánok, kristályok, császári látnivalók

Ha nyár, akkor Ausztria - vulkánok, kristályok, császári látnivalók 

Akik idén nyáron különleges élményeket keresnek, legjobb, ha nem is mennek messzire.
Czeiszing Miklós: Nyárra érdemes északi úti célt választani, hogy a hőség, a szárazság ne zavarja a pihenést

Czeiszing Miklós: Nyárra érdemes északi úti célt választani, hogy a hőség, a szárazság ne zavarja a pihenést 

A Német Turisztikai Hivatal (DZT) magyarországi képviseletének vezetőjével a Klasszis Klub március 21-ei adásában beszélgettünk.
A hely, ahol a hegyi doktor rendel

A hely, ahol a hegyi doktor rendel 

A családi ház, illetve a rendelő, ahol a "Der Bergdoktor", azaz "A hegyi doktor újra rendel" forgatása zajlik immár 17 éve, valóban olyan, mint a filmeken.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.