hirdetés
hirdetés

Többet szánnak nyaralásra az osztrákok?

Milyen terveik vannak nyárra az osztrákoknak? Erre a kérdésre keresi a választ az ausztriai turisztikai külképviseleteket tömörítő egyesület, a Corps Touristique Austria megbízásából az ITM Krems főiskola által elvégzett reprezentatív online közvélemény-kutatás.

hirdetés

A tavaly decemberben végzett, frissen publikált felmérés alapján az osztrákok 78 százaléka tervez idén üdülési célú utazást, 56 százalékuk ezt külföldön képzeli el. A járványhelyzet azonban aggasztja az utazást tervezőket, a válaszadók 62 százaléka aggódik amiatt, hogy idei nyaralásába beleszól a pandémia. A foglalásokkal kivárnak, a korábban meghatározó január, február hónap helyett csak jóval később, utazás előtt pár héttel terveznek foglalni - írja a GD Consulting.

Nem meglepő módon a saját szervezésű, autóval megközelíthető utak vezetik a preferencia sorrendet: a megkérdezettek 72 százaléka saját autóval elérhető úti célt tervez választani. E szegmensben 8 százalékpontos növekedés figyelhető meg a két évvel ezelőtti hasonló felmérés eredményéhez képest. A repülős utak népszerűsége 58 százalékkal a második a sorrendben, míg a vasutat a válaszadók 26 százaléka nevezte meg, mint a nyaraláshoz preferált közlekedési eszköz.

Az osztrákok utazási motivációjában nincs jelentős változás, a kikapcsolódás, stressz levezetés kategóriák ugyanolyan részesedésűek, mint korábban. A főszabadság tekintetében a legnépszerűbb célországok Horvátország, Németország, Görög- és Spanyolország a válaszadók körében – nagyjából ez is megegyezik a szokásos trenddel. Az utazást, nyaralást tervezők 60 százaléka tengerpartot, fürdőhelyet tervez idén felkeresni, míg meglepően magas, 40 százalékos a city trip kategóriát megjelölők száma.

A kutatás legnagyobb meglepetése azonban a tervezett nyaralási büdzsére szánt összeg jelentős megnövekedése. Átlagosan 3429 eurót terveznek a válaszadók háztartásonként az idei nyaralásra kiadni, a médium érték 3000 euró körül van, amely majd 1000 euróval meghaladja a korábbi, két évvel ezelőtti felmérés eredményét. A felmérés alapján a megkérdezettek 13 százaléka még 500 eurónál is magasabb nyaralási büdzsével számol.

A válaszok alapján arra lehet következtetni, hogy a magas munkanélküliség és „Kurzarbeit” ellenére sok háztartás megtakarítása a beszűkült fogyasztási lehetőségek miatt az elmúlt évben nőtt, illetve az osztrákok alapvető szükséglete az utazás, amelyről nem kívánnak lemondani.

(forrás: GD Consulting)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk