hirdetés
hirdetés

Szigorú korlátozások Ausztriában az oltatlanok számára

November 15-én éjféltől karantén vár Ausztria oltatlan lakosságára – jelentette be vasárnapi sajtótájékoztatóján Alexander Schallenberg osztrák kancellár.

hirdetés

A frissen életbe lépett szigorú rendelkezések értelmében hétfőtől csak rendkívüli indokkal, (munkavégzés, alapvető szükségletek kielégítése, mint pl.: élelmiszer, gyógyszer vásárlása) hagyhatják el otthonukat azok, akik nem immunizáltak a koronavírus ellen. A november közepétől hatályos kijárási korlátozás megközelítőleg kétmillió osztrák állampolgárt érint, akik vagy egyáltalán nincsenek beoltva, vagy nem tudják igazolni, hogy az elmúlt fél évben átestek volna koronavírusos betegségen. (Bécsben kb. 400 ezer lakos tartozik ebbe a körbe.) A jogszabály a 12 éven aluliakra és az iskolás gyerekekre nem vonatkozik, 15 éves korig az oltással egyenértékű az iskolai tesztelési eljárásban való igazolt részvétel. Az osztrák kancellár ismertette továbbá, hogy a tartományok saját hatáskörükben további döntéseket hozhatnak arról, hogy további szigorúbb intézkedéseket is bevezetnek-e - írja a GD Consulting.

Ausztriában a legrosszabb fertőzöttségi szintet Felső-Ausztriában és Salzburgban mérték, így elképzelhető, hogy ez a két tartomány még tovább szigorít. Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter a részletek ismertetésekor elmondta, hogy az oltatlanokra vonatkozó „lock down” egyelőre tíz napig marad érvényben, utána értékelik az erőfeszítések eredményét. Az intézkedések célja, hogy 30 százalékkal csökkentsék az emberek közötti kontaktust, illetve növeljék az oltakozási kedvet. Karl Nehammer osztrák belügyminiszter tájékoztatása szerint a zárlat megsértőit akár 1450 eurós pénzbírsággal is sújthatják. A szomszédos Ausztriában jelenleg egy 6 fokozatú skála van érvényben, amely alapján meghatározzák az egyes járványügyi szabályokat. A fokozatokat a kórházi intenzívkapacitás leterheltségének mértékéhez kötik. A most bejelentett intézkedések az ötödik járványügyi fokozatnak felelnek meg.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk