hirdetés
hirdetés

Tovább enyhítik a járványügyi előírásokat Ausztriában

Ahogy arról korábban beszámoltunk május 19-től nyitva lehetnek az ausztriai szálláshelyek, vendéglátó egységek és a kulturális szolgáltatók. A szövetségi kormány, járványügyi szakértők és a tartományok képviselőinek május 28-ai tanácskozását követően - több szakaszban - újabb enyhítéseket jelentettek be.

hirdetés

Sebastian Kurz osztrák kancellár tájékoztatása szerint országszerte kedvezően alakulnak a járványügyi mutatók, a lakosság átoltása is a tervek szerint kedvezően halad előre, amely június 10-től újabb enyhítéseket tesz lehetővé - írja a GD Consulting. A védőtávolságot általánosan a meglévő 2 méterről 1 méterre csökkentik. A vendéglátóhelyen a zárórát este 10 óráról éjfélre módosítják, majd július elsejével teljesen eltörlik e korlátozást. A turistabuszokat június 10-tól a korábbi 50 százalékos kapacitás helyett teljes mértékben lehet használni, továbbá a kulturális és sportlétesítmények befogadóképességük 75 százalékát tölthetik be a korábbi 50 százalékkal szemben. Esetükben azonban a szabályozás azon eleme érvényben marad, miszerint beltéren 1500, míg kültéren 3000 főben maximálják  a látogatók létszámát. Ugyancsak június 10-től az üzletek, uszodák és fitnesz szalonok is több látogatót fogadhatnak, mert a korábbi 20 négyzetméterrel szemben már csak 10 négyzetméterben határozták meg az egy főre biztosítandó területet.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

A maszkviselést július elejétől eltörlik, addig a zárt tereken továbbra is használni kell. Júliustól esküvőket, lakodalmakat is korlátozás nélkül lehet majd tartani. Főszabályképpen mindenhol érvényes, hogy a turisztikai szolgáltatások igénybevételéhez a „zöld útlevelet” szükséges használni, amely június 10-től már digitális formában is létezik majd Ausztriában. A zöld passzus a beoltottaknak, a gyógyultaknak, valamint a negatív koronavírus teszttel rendelkezőknek egyaránt szabad belépőt jelent a szabályozott szolgáltatásokhoz.

A beutazás szempontjából újdonság, hogy Ausztria átveszi a német Robert Koch Intézet (RKI) ország-kockázati besorolását. Az úgynevezett RKI-listán a nem rizikós - közel 100 államot tartalmazó - ország-csoportból érkező utazókra nem vonatkozik a karanténkötelezettség.

A hazánk és Ausztria között érvényben lévő utazási szabályokról itt tájékozódhatnak.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk