hirdetés

Trendforduló a törökországi foglalásokban

Az utóbbi néhány hétben megugrott a törökországi foglalások száma a legnagyobb küldőpiacnak számító Németországban, és hasonló trendről számoltak be a hazai utazásszervezők is.

hirdetés

Az fvw számolt be arról, hogy – bár az idei első negyedévben a németek törökországi foglalásainak száma nem alakult túl fényesen –, az elmúlt három hét alatt az utazási irodák elmondása szerint jelentősen nőtt az érdeklődés a német piacon a desztináció iránt, ami részben a törökországi árak jelentős – átlag 25%-os – csökkenésének köszönhető. Így Törökország visszaszerezheti jó pozícióját legnagyobb küldőpiacán. Göktas-Rosati, az Öger Tours vezetője úgy nyilatkozott, hogy mind a szállodák, mind a légitársaságok, mind az utazási irodák lejjebb adtak a profitjukból annak érdekében, hogy a kedvező árak miatt a turisták Törökország mellett tegyék le a voksukat. A német piacon így erős last minute-szezon várható a török foglalások tekintetében. Göktas-Rosati hozzátette, hogy a német turisták általánosságban rendkívül elégedettek törökországi nyaralásukkal, ott szerzett élményeikkel.

A német FTI utazásszervező termékmenedzsere, Hicabi Ayhan úgy nyilatkozott: a cégnél az utóbbi időben jelentősen megnőtt a kereslet Törökország iránt, sőt, még az is elképzelhető, hogy az idei év foglalásainak száma túl fogja szárnyalni a tavalyit. Hozzátette, hogy mind az ország, mind a szállodások jelentős összegeket fordítottak a biztonság fokozására.

Antalya (Forrás: Wikimedia Commons)
Antalya (Forrás: Wikimedia Commons)

Az idei első negyedévben – 2015 azonos időszakához viszonyítva – még 16,5%-kal (4,07 milliárd dollárra) csökkentek a turizmusból származó bevételek Törökországban a statisztikai hivatal adatai szerint – olvasható a török Hürriyet weboldalon. Ez részben az orosz turisták elmaradásának tudható be. 2015-ben az ország turisztikai bevétele 31,5 milliárd dollár volt, ami 2014-hez képest már 8,3%-os visszaesést mutatott. A külföldi turistaérkezések száma 10,3%-ot zuhant 2016 első három hónapjában, az orosz látogatók száma pedig 59%-kal lett kevesebb március végéig. Az év harmadik hónapjában 17%-kal kevesebb német érkezett Törökországba, mint 2015 márciusában.

A brit Thomas Cook arról számolt be, hogy náluk a törökországi foglalások száma visszaesett, miután a turisták egyes desztinációk inkább Spanyolországot választják úti céljuknak, de a trend hamarosan megváltozhat. Peter Fankhauser, a Thomas Cook vezérigazgatója elmondta, hogy Törökország tavaly a cég második legnépszerűbb desztinációja volt, de az idei évben eddig nem teljesített túl jól. Fankhauser ugyanakkor hozzátette: a last minute-szezonban felerősödhet a Törökország iránti kereslet, ráadásul a spanyolországi helyek hamarosan betelnek, ami szintén eredményezheti azt, hogy az utolsó pillanatban sokan mégis Törökország mellett döntenek majd. 

Az fvw cikke szerint egyébként a német piacon Görögország és Bulgária lesz az abszolút nyertes idén – Krétára, Rodoszra, Várnába jelentősen megnőtt a német turisták foglalásainak száma.

Ugrásszerű növekedés a magyarországi foglalásokban

Mihálka Róbert, a Green Travel értékesítési vezetője kérdésünkre elmondta, hogy az elmúlt hetekben megindultak a törökországi foglalások az utazási irodánál, így teljesen pozitívan állnak a szezonhoz. Semmilyen negatív esemény nem érzékelhető, egyéni utasaik – akik nem charterjárattal mentek – jelenleg is tartózkodnak kint az országban. Idegenvezetőik nyolcvan százaléka már Törökországban van, a kint élő idegenvezetők – akikkel évek óta együtt dolgozik az utazásszervező – pedig már felvették a munkát. Mihálka Róbert hozzátette, hogy teljes a biztonsági készültség az országban: egy hónapja nyílt például a világkiállítás Antalyában, és azóta semmilyen atrocitás nem történt. A Green Travel első törökországi charterjárata május 28-án telt házzal fog felszállni, és az ezt követő két járat is már tele van. Június közepétől heti négy járattal fognak repülni, a hónap harmadik felétől pedig elindulnak a debreceni és sármelléki charterek is, melyek közül az elsők szintén 80% feletti töltöttséggel bírnak. Hozzátette, beigazolódni látszik az, amit feltételeztek, vagyis, hogy idén erős last minute-szezon lesz, hiszen az első járatok indulása előtti hetekben ugrásszerűen megnőtt az érdeklődés és a foglalások száma, az iskolai szünet kezdetével pedig további fellendülés várható.

Négy charterlánc indul június végéig

Egy másik jelentős hazai törökországi utaztató, a Sun and Fun Holidays ügyvezetője, Tolga Deniz is optimistán nyilatkozott lapunknak. Elmondása szerint az utóbbi 1-1,5 hónap során jelentősen, 40-50%-kal fellendültek a törökországi foglalások az előző időszakhoz képest. A társaság első charterjárata ezen a hétvégén, május 22-én indul Budapestről Antalyára, majd június hónap folyamán másik három charterláncot is beindítanak a török riviérára. Két láncot a Corendon Airlines, másik kettőt pedig a Travel Service üzemeltet. Az utazásszervező a május 22-i és a 29-i járatokon viszzoneladó partnerekat is visz ki tanulmányútra. A Sun and Fun Holidays azért indítja mind a négy láncot Antalyára, mert a szállodák árcsökkentése miatt a török riviérán jelenleg még a korábbiaknál is jobb ár/érték arányú szállodák érhetők el a magyar utasok számára. 

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

A Symbol Budapest új termékkel jelentkezik a turisztikai piacon: 220 éves pinceéttermében idézi meg Beatrix királyné lakomáját korhű zene, tánc és programok kíséretében.

hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Ha balatoni vendéglője vagy szálláshelye van, milyen várakozásokkal néz az őszi szezon elé?

Kiadónk társoldalai