hirdetés
hirdetés

Új gyógyszer jöhet a malária ellen

Aki már szedett Malarone-t vagy Lariamot, és emlékszik e szerek rengeteg mellékhatására, valamint borsos árukra, az különösen fog örülni az alábbi hírnek. 

hirdetés

Mindössze egyetlen kis dózis is elegendő a maláriafertőzés korai szakaszában a kór hatékony kezelésére abból az új szerből, amelyet sikerrel teszteltek egereken a kutatók - számolt be róla a BBC alapján az MTI. A szer egy enzimet céloz meg és kiirtja a maláriaparazitákat, mielőtt azok szaporodni tudnának a májban és nagy számban bejutnának a véráramba - írta a BBC News.

A Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) és a Harvard szakemberei több mint százezer vegyületet tanulmányozva bukkantak rá a "befutóra", amely egyszeri beadással megakadályozta a betegség kialakulását az egereknél a harmincnapos vizsgálat ideje alatt. A kutatók reményei szerint a Nature című folyóiratban közölt eredményeik segíteni fogják a maláriát gyógyító új szerek kifejlesztését. A maláriát, amely akár halálos kimenetelű is lehet és gyakran lázat, hidegrázást és influenzaszerű tüneteket okoz, a fertőzött nőstény szúnyogok csípése terjeszti az emberek között.

Szakértők becslései szerint a világ lakosságának csaknem felénél fennáll a megfertőződés kockázata. Az Egészségügyi Világszervezet szerint 2015-ben 214 millió új maláriás megbetegedést és 438 ezer maláriás halálozást regisztráltak. A maláriát terjesztő szúnyogok elleni védőszerek és szúnyoghálók használata mellett a kór elleni gyógyszerek szedésével lehet védekezni a betegség ellen. A jelenlegi kezelések azonban korántsem tökéletesek: több dózisra van szükség, valamint a maláriát okozó paraziták rezisztensé válhatnak a gyógyszerekkel szemben.

A Thaiföld és Kambodzsa közti határ mentén egy bizonyos maláriaparazita (Plasmodium falciparum) szinte az összes malária elleni készítménnyel szemben rezisztenssé vált. A mostani vizsgálatot a Bill és Melinda Gates Alapítvány támogatta.

(forrás: MTI / BBC)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai