Van utazási kiskapu a keleti vakcinákkal oltottaknak

Az uniós oltási igazolvány kapcsán kialkudott keretrendszer a tagállamok közötti egyéni megegyezés szintjére helyezi az Európai Gyógyszerügynökség által nem engedélyezett oltóanyagok kölcsönös elfogadásról szóló megállapodások lehetőségét.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A koronavírus elleni beoltást igazoló közös uniós tanúsítvánnyal az európaiak biztonságos eszközzel rendelkeznek ahhoz, hogy biztonságos körülmények között kezdhessék meg nyári szabadságukat - jelentette ki Didier Reynders igazságügyért felelős uniós biztos kedden Strasbourgban.

Reynders beszédében mindenekelőtt leszögezte: a július elsejétől érvényes uniós oltási igazolvány megkönnyíti az európaiak számára, hogy éljenek uniós alapjogaikkal, közöttük a mozgás szabadságának jogával. Kiemelte, az igazolvány bevezetéséről szóló rendelettel az EU minden állampolgára hozzájuthat a dokumentumhoz, ha beoltották a koronavírus ellen, negatív eredménnyel tesztelték, vagy átesett a fertőzésen. Az ingyenes igazolványt minden tagállam kiállíthatja és elfogadják azokat Európa-szerte, hozzájárulva a járvány visszaszorítására bevezetett rendkívüli szabályok feloldásához.

A tagállamok a koronavírus-járványra válaszul nem vezethetnek be további utazási korlátozásokat, például kötelező otthoni karantént, vagy tesztkötelezettséget az igazolvánnyal rendelkezők esetében, kivéve rendkívül indokolt esetben. Az igazolvány továbbá hangsúlyt helyez a magasfokú adatvédelemre az Európai Parlament elvárásainak megfelelően - közölte. Minél több igazolványt képes kiadni az EU a következő hetekben, annál zökkenőmentesebben sikerül beindítani az igazolványok ellenőrzését biztosító internetes rendszert az utazás szabadságának visszaállítására - közölte.

Hozzátette: az igazolvány elfogadása érdekében az EU több unión kívüli partnerországgal is kapcsolatban van. Az uniós oltási igazolvány létrehozása bizonyíték arra, ha megvan a politikai akarat, a három uniós intézmény képes megoldásokat találni az európai állampolgárok érdekében - tette hozzá Reynders.

Hidvéghi Balázs fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő felszólalásában hangsúlyozta: a koronavírus-járvány visszaszorítására bevezetett rendelkezések feloldásához hozzájárulhat az uniós oltási igazolvány, de a járvány elleni megoldást csak a tömeges beoltás jelenti. Magyarország többféle keleti és a nyugati oltóanyag alkalmazásával érte el azt, hogy mára az átoltottság aránya meghaladja az 53 százalékot. Ez jelenti a valódi megoldást a járvánnyal szemben - hangoztatta. Véleménye szerint az unió más tagállamaiban is elsősorban az oltási kampányt kellene erősíteni. Üdvözlendőnek nevezte, hogy az uniós igazolványra vonatkozó megállapodás meghagyja a tagállamok jogát, hogy egészségügyi szükséghelyzetben különleges intézkedéseket hozzanak az egészség védelmében. Tapasztalatok azt mutatják, hogy gyors és hatékony megoldásokat a tagállamok tudtak meghozni, ezt a jogukat meg is kell őrizni - húzta alá.

Kiemelte továbbá: helytelen az oltások közöti válogatás, az oltásnak ugyanis - mint mondta - nincs nemzetisége, világnézete, csak hatásoka. A tagállamoknak ezért az összes, az EU-ban már használt, biztonságos és hatékony oltóanyagot el kell fogadniuk és meg kell kötniük az erről szóló megállapodásokat. Az unió alapvető vívmánya a szabad mozgás, és ezt újra biztosítani kell azoknak, akik védettséget élveznek a vírussal szemben - jelentette ki. A képviselő hozzátette: az uniós rendelkezés megfelelő, ugyanis ajánlja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által javasolt oltóanyagokat és szerepel benne az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által használatra javasolt vakcinák elfogadásának lehetősége is. Minden olyan oltóanyagnak, ami biztonságos és hatékony, és amelyet az Európai Unióban használnak, részét kell képeznie az uniós oltási igazolványnak - szögezte le Hidvéghi Balázs.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-képviselője felszólalásában hangsúlyozta: az oltási igazolvány jó kompromisszum az EU gazdaságának fellendítése és az egészségügyi biztonság szempontjából is. Arra hívta fel a fel a figyelmet, hogy kerülni kell az oltások közötti tagállami különbségtételt, az ugyanis diszkriminálhatja a beoltott állampolgárokat. Ez egy egész éves bezártságot követően "tenné zárójelbe, vagy semmisítené meg" az EU legnagyobb eredményét, a szabad mozgáshoz való jogot. "Nem engedhetjük meg az ilyen különbségtételt" - fogalmazott. Végezetül fontosnak nevezte, hogy a tagállamok ne adjanak előjogot egyik védőoltásnak sem valamelyik másikkal szemben, amikor az uniós oltási igazolvány kezdeményezését megvalósítják.

Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője az MTI-hez eljuttatott közleményében fontos eredménynek nevezte, hogy a kialkudott keretrendszer nyitva hagyja a kiskaput, és a tagállamok közötti egyéni megegyezés szintjére helyezi az Európai Gyógyszerügynökség által nem engedélyezett oltóanyagok, vagyis a Magyarországon használt kínai és orosz vakcinák esetében a kölcsönös elfogadásról szóló megállapodások lehetőségét. Noha ez sok százezer magyar ember szempontjából nem maradéktalanul kedvező megoldás, a kezdeti javaslathoz képest jelentős engedmény - emelte ki. Az európai Covid-igazolvány esetében a mindenki számára leginkább megnyugtató megoldás az lenne, ha a keleti oltóanyag-gyártók vállalnák az EMA soron kívüli vizsgálatát és engedélyeztetési folyamatát - tette hozzá a szocialista képviselő.

Az EP-képviselő által emlegetett kiskapu tehát az egyes országokkal külön megkötött kétoldalú megállapodások sora lehet, amelyeket hazánk éppen azért hoz létre, hogy a Szputnyik V vakcinával oltottakat is teszt- és karanténkötelezettség nélkül várják a megállapodásban részt vevő országok, és nálunk is ugyanígy lássák vendégül azok állampolgárait. Erről korábban ITT írtunk. Jóllehet, a cikkből az is kiderül, hogy azoknak az országoknak  a védettségi igazolványait, amelyekkel hazánk egyezményt kötött, a magyarországi szolgáltatóknak el kell fogadniuk, ez sok szállodának, étteremnek sajnos még nem egyértelmű. Eddig hazánk 13 állammal kötött bilaterális szerződést, (Bahrein, Ciprus, Csehország, Észak-Macedónia, Horvátország, Grúzia, Moldova, Mongólia, Montenegró, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia,Törökország) amely között sajnos csak néhány jelentős küldő, illetve célország szerepel, úgyhogy a magyar utazási irodáknak és a külföldiekből élő turisztikai szolgáltatóknak még várniuk kell az áttörésre.

Forrás: MTI / Turizmus Online


A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába

A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába 

A The Boring Phone elnevezésű, valóban nem sokat tudó készülék e héten, a Milano Design Weeken debütált.
Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell

Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell 

Három új kiállítás, ahol átélhetjük az osztrák életérzést.
Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban

Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban 

A tavaly meghirdetett és szuper sikeres Kids Go Free promóció idén is elindult és már 56 dubaji szálloda ad lehetőséget a 12 éves kor alatti gyerekkel utazóknak, hogy kedvezményes áron nyaraljanak idén.
Luxusóra, kerékpár és szemüveg - kávézaccból

Luxusóra, kerékpár és szemüveg - kávézaccból 

Topdesigner termékek készülnek újrahasznosított kávézaccból.
Ingyen bort kínál egy étterem a telefonjukat nem használó vendégeknek

Ingyen bort kínál egy étterem a telefonjukat nem használó vendégeknek 

A veronai Al Condominio étterem tulajdonosa azt mondja, hogy a kezdeményezés pozitív fogadtatásra talált.
Ausztria meghosszabbítja a határellenőrzést Szlovénia és Magyarország esetén

Ausztria meghosszabbítja a határellenőrzést Szlovénia és Magyarország esetén 

Május közepétől Ausztria további hat hónappal meghosszabbítja a belső határellenőrzést Szlovéniával és Magyarországgal.
Három kihagyhatatlan látnivaló Bázelben

Három kihagyhatatlan látnivaló Bázelben 

Svájc legrégebbi egyetemvárosa a magyarok körében olyannyira népszerű, hogy a Svájcba irányuló repülős forgalmat a Budapest-Bázel útvonal vezeti.
Rekordévet zárt az osztrák dizájner bevásárlóközpont

Rekordévet zárt az osztrák dizájner bevásárlóközpont 

A számok alapján 2024-re is új látogatói rekordra számítanak.
A világon először: a görög kormány kártalanítja az erdőtüzek által sújtott turistákat

A világon először: a görög kormány kártalanítja az erdőtüzek által sújtott turistákat 

Az ingyenes utalványok május 31-ig, illetve az őszi szezonban lesznek érvényesek.
Dubajba készül? Ezek a meglepetések és látnivalók várják...

Dubajba készül? Ezek a meglepetések és látnivalók várják... 

Idén nyáron 65 napon át tartó kedvezmény-fesztivállal várja Dubaj a magyar látogatókat.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.