hirdetés
hirdetés
hirdetés

A település kerékpárút építésére is pályázik.

Szezonnyitó Balatonfüreden

A jövőben az olyan komplex fejlesztéseket kell támogatni, amelyekben a közvetlen fejlesztéshez kapcsolódva széles körűen emelik az érintett település vendégfogadó szolgáltatásainak a színvonalát. Ehhez megfelelő jövőképre és településfejlesztési stratégiára van szükség. Abból sohasem lesz igazán pozitív eredmény, ha egy település fejlesztését az éppen megjelenő pályázati kiírásokhoz próbálják idomítani, mondván, így lehet pénzt szerezni. A fentieket Bánki Erik ajánlotta a füredi turisztikai vállalkozók és más érintett szakemberek figyelmébe a Balatonfüredi Turisztikai Egyesület szezonnyitó fórumán.

Hajdanán a kempingezők jó része egy hátizsákkal meg egy hálózsákkal indult világgá. A kempingturizmus ma már itthon sem csak a vékony pénztárcájú fiatal utazók programja, a nyugat-európai kempingekben pedig évtizedek óta egymás mellett nyaral a sátras tinédzser, a lakókocsis nyugdíjas és a jól szituált lakóbuszos középkorú. Az új utazási trendek, valamint a környezettudatos életmód terjedése világszerte a kempingturizmus reneszánszát hozta. Nálunk ellenben az utóbbi tíz évben is komoly visszaesést mutat a kempingforgalom.

A 2009. évi TDM-pályázatok beadási határideje minden régióban lezárult, és bár még tart a pályázatok értékelése, már bőségesen rendelkezésre állnak tapasztalatok. Ez alkalmat teremt az összegzésre, egyúttal a jövőbeni tervek körvonalazására is.
hirdetés

Az idei évben egymás után adják át a jelentős részben uniós támogatások révén megvalósuló turisztikai nagyberuházásokat. Cikkünkben a százmillió forintnál nagyobb értékű fejlesztéseket gyűjtöttük össze.

Dinamikusan fejlődő üzletág a világpiacon az orvosi szolgáltatásokra épülő egészségturizmus, hazánk azonban szemléletváltás nélkül a jövőben sem lesz képes jó adottságait megfelelően kihasználni. Cselekedni gyorsan kell, mert a térségben feltörekvő konkurens országok erőteljesen növelik piaci részesedésüket. Így foglalható össze az üzenete a Turizmus Kft. által szervezett konferenciának, amelyet az Utazás kiállítás keretében tartottak. Állami támogatás is szükséges lenne az iparág nemzetközi versenyképességének megteremtéséhez, illetve megtartásához.
hirdetés

További híreink

Az alkalmazottak kedvezményes adózás mellett évente százezer forintot kaphatnak készpénzben 2016-ban. A közszféra alkalmazottjainak ezenfelül 100 ezer forintot, míg a magánszféra dolgozóinak 350 ezer forintot utalhat Szép-kártyára a munkáltató - írja közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A múlt évihez hasonlóan jó szezont várnak a balatoni strandok üzemeltetői. Ehhez a legfontosabb adottság, a kiváló víz biztosítva van, a megfelelő infrastrukturális feltételek is rendelkezésre állnak, és ahogy a május 21-i nyárias hétvége is bizonyította, érdeklődésben sem nagyon lesz hiány.

Magyarország tele van izgalmas, felfedezésre váró helyekkel. Legutóbb Baktalórántházán győződtem meg erről, ahol gasztronómiai, kulturális és szellemi élményekben egyaránt részem volt.

A legnevesebb hazai művészek – Rost Andrea, Miklósa Erika, Kocsis Zoltán, Madaras Gergely, Héja Domonkos – mellett olyan külföldi sztárok lépnek színpadra nyáron a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, mint James Valenti, Yuja Wang, Marc Heller, Sébastien Guéze, Giuseppe Filianoti, Stacey Kent, a londoni Globe Színház és a Monte Carlo Balett társulata. 2016 a romantika nyara lesz a Budapesti Nyári Fesztiválon.

Hét évvel ezelőtt indult a Bódvalenke Freskófalu projekt, amelynek hatására a szlovák határ melletti, mélyszegénységben élő, 200 lakosú borsodi falu messze földön ismert lett. A házak falát immár 18 európai roma festőművész 33 hatalmas alkotása színesíti, amelyek helybéli legendákat és klasszikus cigány témákat ábrázolnak.

Drasztikusan átalakulhat a turizmusirányítás eddigi rendszere, amennyiben megvalósul az a kiszivárgott tervezet, amely egy állami csúcsszerv létrehozását tűzte ki célul.

Sátoraljaújhelyen és környékén bármikor érdemes egy hétvégét eltölteni, annyi a látni- és tennivaló. A hegyvidéket kerékpárutak, túraútvonalak és tanösvények szelik át, a hatalmas, érintetlen erdők és a borospincék mellett olyan különlegességek várnak itt, mint a Zempléni Kalandpark vagy a füzéri vár. Szálláshely is bőven akad, minden pénztárcához.

2016 a gasztroélmények éve a magyar turizmusban. Ennek jegyében mutatta be az Észak-Alföld gasztronómiai különlegességeit és ezek lelőhelyeit a Magyar Turizmus Zrt. egy decemberi túrán, amelynek során kipróbálhattuk a térség fürdőit is.

Ausztria megannyi vidékén a helyben termett alma tökéletes kiegészítője a turisztikai kínálatnak, sok esetben önálló vonzerő. Az Alföld északkeleti része, az ország almáskertje megfelelő marketinggel felveheti a versenyt nyugati szomszédunkkal. A gyönyörű almáskertek mellett a legújabb turisztikai fejlesztéseket is megnéztük azon a tanulmányúton, amelyet a Magyar Turizmus Zrt. Észak-alföldi Regionális Marketing Igazgatósága szervezett.

A jóféle házi sajtok, kolbászok, mézek és borok mellett egyre több szolgáltató kínál különleges gasztronómiai csemegéket a Közép-Dunántúlon. A közelmúltban a Mezőföldtől a Bakonyig kalandoztunk, közben megismerkedtünk a tradicionális vonalat sok helyen felváltó fine dininggal, emellett nagyszerű borokat kóstolhattunk a Magyar Turizmus Zrt. Közép-dunántúli Regionális Marketing Igazgatósága által szervezett tanulmányúton.

Csaknem 2,1 milliárd forint uniós és hazai fejlesztés eredményeként megújult Szeged ikonikus jelképe, a dóm.

Épp harminc éve annak, hogy elballagtam a szegedi Ságvári Endre Gimnáziumból. Egy szeptemberi tanulmányút során alkalmam nyílt a nosztalgiázásra, ugyanakkor felfedezhettem számos rejtett titkot és újdonságot.

Ekképp zárta válaszait Belváros-Lipótváros önkormányzata, amikor a buszbehajtási korlátozások tapasztalatairól, előkészületeiről faggattuk. Az utazási szakma máshogy látja a kérdést.

A fürdés, a vitorlázás és a kerékpározás mellett manapság már lóháton is fel lehet fedezni Alsóörs és környéke látnivalóit.

A hőségriadók a fürdőkbe terelték idén nyáron a lakosságot, a nyári meleget csak a feszített víztükrű medencék és természetes vizeink mellett lehetett kibírni. A hazai fürdőkben dolgozó szakemberek örök érvényű igazsága, hogy „jó időnél nincs jobb reklám”, mely az idei szezonban bizonyítást nyert.

Az augusztus 19-én zárult osztályozás eredményét a nemzeti ünnepen, Gyenesdiáson ismertette a versenyt kiíró Balatontipp főszerkesztője, Győrffy Árpád a vendéglátók, Gál Lajos polgármester és Czankáné Szalóky Szilvia, a Gyenesdiási Turisztikai Egyesület elnöke társaságában. Az idei főszezon végén a balatongyöröki Községi strand nyert.

A szeszélyes júliusi és a szintén nem a legkedvezőbb augusztusi időjárás ellenére nem panaszkodnak a balatoni települések vezetői. Ha a strandok forgalmán vesztettek is, a szálláshelyekről befolyó idegenforgalmi adó többnyire eléri, néhol meg is haladja a múlt évi szintet. 

A Limes - Duna program kivívta az Emberi Erőforrások Minisztériuma érdeklődését is, így az elképzelés fő szervezőjét, a Magyar Limes Szövetséget tavaly kinevezték az előkészítés alatt lévő UNESCO-nevezés projektgazdájának.

hirdetés
Mit vár 2023-tól?
hirdetés

Turisztikai adatbázisok