hirdetés
hirdetés
hirdetés

Megfordulni látszik a charterpiac évek óta tartó mélyrepülése, az idén végre újra több magyar utazott bérelt repülőgépekkel, mint az előző években.

A megszokott nyári kínálatba olyan, mások által kevésbé programozott úti célok is kerültek, mint Kassandra, Ibiza vagy Sorrento. 

Ciprusi és izraeli programokkal bővítette a kínálatát idén az Anubis Travel, az ősszel újabb nagy dobással rukkolnak elő.

Az utaztatói szakmában mindenki ismeri Ali Hamrounit, a Medina Tours és a Best Reisen tulajdonosát.

hirdetés

A közelmúltban kéretlen e-mailben ajánlott szerkesztőségünk több tagjának is ingyenes bel- és külföldi szálláslehetőséget 600 helyen szerte Európában a hangzatos elnevezésű, ámbár meglehetősen titokzatos Európai Program az Egyéni Turizmus Fejlesztéséért (EPETF). A „szerencsés” címzetteknek emeltdíjas SMS-ben kell regisztrálniuk, a szálláshelyen pedig csupán az ellátásért kell fizetniük. Megpróbáltunk utánajárni, mi is az EPETF lényege.

Ujjlenyomat, fotó, pecsét – és indulás tovább. Mindez alig pár percet vesz igénybe az Egyesült Államok repterein, mégis vannak, akiknek nem tetszik az új beléptetési rendszer. A magyarok utazási kedvét ellenben visszahozta a vízummentes beutazás lehetősége, hiszen tavaly november óta emelkedik az Amerikába érkező magyarok száma.
hirdetés

További híreink

Május elején immár ötödik alkalommal rendezte meg a Francia Turisztikai Hivatal – az Atout France – a French Rendez-Vous workshopot Bécsben, amelynek során közép-európai tour-operátorok találkozhattak a francia szolgáltatókkal.

Utazási hirdetéseket vizsgált a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), tavaly október óta öt utazásszervezővel szemben indult eljárás hiányos vagy megtévesztő tájékoztatás miatt – mondta Basa Andrea, a Gazdasági Versenyhivatal szóvivője az M1 televízióban. A szóvivő a Turizmus Online kérdésére közölte: van olyan eljárás, amely már közel egy éve folyamatban van.

Már az idei évet is a szokásosnál kevesebb, Magyarországon bejegyzett utazási vállalkozás köszönthette, január és április között azonban tovább esett a számuk. A csökkenés több okra is visszavezethető.

Első ízben az Utazás kiállításon találkozhatott a szakma és a nagyközönség egy új brit-román hátterű utazásszervező, a Christian Tour munkatársaival, amely március 7-én nyitotta meg budapesti irodáját a Rákóczi úton.

3500 kilométer hosszú tengerpart, az Atlasz-hegység hófödte csúcsai, történelmi városok, élő hagyományok, kiváló ízek és a világ legnépszerűbb zenei fesztiválja – ezt kínálja a turistáknak a Marokkói Királyság.

Idén volt ötvenéves a berlini utazási seregszemle, az ITB, amelyre mintegy 120 ezer szakmai résztvevő érkezett. A jubileumi örömbe azonban nem kevés üröm is vegyült: a vásáron elhangzott előadások szerint a menekültválság, a gazdasági lassulás, valamint a terrorizmus Európát és a környező kontinenseket új kihívások elé állítja: a nemzetközi turizmus növekedése lassulni fog, sokan idén inkább belföldön nyaralnak.

„A 2015-ös számok meghaladják saját várakozásainkat és a UNWTO előrejelzéseit is” – mondta Petra Hedorfer, a Német Turisztikai Hivatal (DZT) vezérigazgatója az utazási szakma egyik legfontosabb éves seregszemléjén, az 50. berlini ITB-n, a DZT eredményeit bemutató sajtókonferencián.

A selyemútra csábító plakátok lepték el a minap Budapestet – a reklámkampányt az Utazás kiállítás díszvendége, Kína rendelte meg, amely február végén regionális turisztikai képviseletet nyitott a magyar fővárosban. Ebből az alkalomból beszélgettünk Liu Cheng úrral, a CNTA-iroda igazgatójával.

A Sun & Fun Holidays 2016-ban Zakinthosszal és Dalamannal erősít. Az év végén új helyre költözött irodájuk, weboldaluk és foglalási rendszerük is megújult - derült ki katalógusbemutatójukon, amelyen háromszázan vettek részt. A bemutatót török szállodai workshop előzte meg.

Annak ellenére, hogy több minden történt 2015-ben az országban, nem esett vissza a vendégforgalom. Tavalyhoz képest közel 1%-os növekedést könyvelhet el az idén a német turizmus – hangsúlyozta Czeiszing Miklós, a Német Turisztikai Hivatal (DZT) igazgatója a Deutschland Travel Club év végi rendezvényén.

Hajóutak, egzotikus körutazások és csoportos városlátogatások képezik az OTP Travel jövő évi árualapjának gerincét.

A globális utazási piac forgalma tavaly mintegy nyolcbillió dollárt tett ki, ebből Kelet-Európa növekvő mértékben részesedik. A régióban további potenciál rejlik – véli a világ egyik vezető GDS-szolgáltatója, a Travelport, amely októberben Varsóban tartotta kelet-európai vezetőségi fórumát.

Az ázsiai küldőpiacok kapcsán a legtöbb hazai turisztikai szakembernek Japán és Kína jut először eszébe, pedig a Dél-Koreai Köztársaságból közel annyi turista érkezik hozzánk, mint Japánból, a növekedés tempója pedig sokkal gyorsabb, mint a kínai relációban. Ezért is volt hasznos az a szakmai nap, amelyet a minap a Magyar Turizmus Zrt. szervezett a Budapesti Gazdasági Főiskola, a Budapest Airport és a Koreai Kulturális Központ támogatásával Budapesten.

Huszonegy év működés után szeptemberben bezárt a Korzika- és Szardínia- specialista iroda. A társaság utolsó csoportja a biztosító és az MKEH segítségével gond nélkül végigcsinálta a nyolcnapos körutazást.

2018-ban léphet életbe az új európai uniós irányelv az utazási csomagokról. A rendelkezéssel az egyéni utasok érdekeit védik, a jövőben nagyobb felelősség hárul a dinamikus csomagokat kínáló vállalkozásokra.

Utazási irodák és GDS-ek egyaránt bírálják a Lufthansa döntését, hogy 16 eurós disztribúciós díjat vezetett be minden, GDS-en keresztül történő foglalás után.

A Terra Reisen 2015. október 31-i hatállyal teljesen a TUI Deutschland márkájává válik, és mint önálló utazásszervező megszűnik működni, nemcsak Magyar- országon, hanem mindenhol, ahol érdekeltségei voltak – így Ausztriában is.

hirdetés
Mit vár 2023-tól?
hirdetés

Turisztikai adatbázisok