Exkluzív helyszínen, az Operaházzal szemközt, az eredetileg Lechner Ödön által tervezett Dreschler-palotának emelt épületben, majd később a pestiek körében Balettintézetként ismert, és egy hosszú bezárási periódus után két hónapja Csipkerózsika-álmából igazi luxushotelként ébredő, W Hotel Budapestben tartotta céges partnerpartiját a cégeshelyszínek.hu portálként induló, mostantól pedig HotelPremio Group-ként hívott rendezvényszervező csapat, Tatár György alapító-tulajdonos vezetésével.
Hampton by Hilton Budapest City Centre néven, a fővárosba érkező turistáknak tökéletes lokációval, egy hete berobbant a budapesti szállodapiacra a háromcsillag superior besorolású szálloda. Az épület tulajdonosa az izraeli érdekeltségű Long Bridge Dessewffy utca Kft., üzemeltetője az amerikai Hilton.
Azért egy designversenyen három fődíjat bezsebelni – ez nem mindenkinek adatik meg. A Matild Palace Budapestnek azonban tavaly sikerült simán behúznia egyszerre ezt a díjesőt. Nem véletlenül mondta megérkezésünkkor a ház igazgatója, Selim Ölmez: „Remélem, most is ugyanolyan jó élményekkel távoznak tőlünk, mint egy éve, amikor a díjakat kaptuk”.
Így igaz: a gyönyörűen felújított monoszlói református templomban adtak szeptember 8-án nagysikerű kamarazenekari koncertet annak okán, hogy idén 100 éve alapították Magyarország legismertebb, legnagyobb múlttal rendelkező zenekarát.
Régebben La Perle Noire néven ismerte közönsége azt a Mamaison Hotel Andrassy Budapesttel egy épületben található, a Hősök terére vezető Andrássy út felől is bejárattal rendelkező fine dining vendéglátóhelyet, amely most nevet és egyben koncepciót is váltott.
Elindult a Belvárosi Sörfesztivál a pesti Szabadság téren augusztus 29-én, ami szeptember 3-ig tart, és úgy tűnik, az égiek is kedvelik malátából készült minőségi italokat, mert elállt az eső és kisütött a nap a sörivók hat napon át tartó vigalmának nyitó eseményére.
Egy éves Balatonfüred egyetlen tókapcsolattal rendelkező ötcsillagos szállodája, a 78 szobás LUA (Luxurious Unconventional Adult) Resort. Mivel tavalyi Klasszis TopDesign versenyünkön fődíjat nyert spa & wellness kategóriában (Az év Klasszis TopDesign spa & wellness részlege 2022), valamint short list-es lett a ház lobbija, és ott szerepelt a legjobb új szállodák között is, ezért úgy gondoltuk, azon zsűritagok közül, akik még nem látták a házat, meglátogatjuk, az idei verseny lezárta előtt körülnézünk. És mivel a füredi luxusszálloda ismerten és felvállaltan kutyabarát szálláshely – négylábú kísérőkkel érkezünk.
Mind az időjárási előrejelzések, mind a vendégfoglalási kedv tekintetében úgy tűnik, beigazolódik a jóslat: valóban egy hónappal kitolódik a magyar tengernél a főszezon, hiszen szeptemberre is szép számban érkeznek a foglalások az idei nyár nagy nyerteseihez, a Balaton-parti kisebb vendégházakba, apartmanokba. Ennek kapcsán egy balatonfüredi vendégház üzemeltetőjét kérdeztük őszi foglalási adatairól, illetve arról, milyennek ítéli az idei nyár három hónapját a vendégszámok tükrében?
Alig fél éven át tartó, teljes átalakítást követően, stílusosan az idei Anna-bál eseményére megnyílt a balatonfüredi Anna Grand Hotel. Az újjászületett, négy csillag superior besorolás-várományos ház, immár nevéhez méltóan, igazi luxust kínál. A hotel nagyköveti feladataira, az átalakítás ideje alatt is végig jelen lévő új üzemeltetők, az Accent Hotels szakértő csapata, Epres Pannit kérte fel.
Suszter maradjon a kaptafánál!, vallja az a hazai szakember, aki egész életében utaztatással foglalkozott - ezért most, amikor új feladatba kezd, miért váltana ismeretlen területre? A "shamrock" pedig magyarul lóherét jelent, azt a háromlevelű növényt, amely hagyományosan Írország jelképe. Hogy függ mindez össze? Mindjárt kiderül.
Megtaláltuk Budapest szívének azt a titkos zugát, amely minden beutaztató iroda vagy külföldről érkező turistacsoporttal a fővárost járó idegenvezető álma. Mutatjuk, hol van ez a hely, és ott mi minden található.
Mit szoktunk meg? Szabadságra indulva majd csak túljutunk a stresszes repülőúton (késések, akár járattörlések, zavaró utastársak, csomagproblémák színesíthetik a programot), de milyen lehet az, ha mindez a felhőkbe vész, és ehelyett már az úti cél elérése is maga a mennyország?
FRISSÍTVE A budai Gléda egyszerre házias és közben izgalmasan progresszív ízei mostantól a balatoni északi part egyik legszebb helyén, a szigligeti Vár tövében is elérhetők. A nyitás körülményeiről a ház budai-szigligeti gazdájával, Deli János tulajdonossal beszélgetünk.
A Balaton északi partján, most, főszezon idején, akár egy éjszakára is foglalható szállodai szoba. Ami azért erősen meglepő, mert ilyentájt rendszerint ügyelnek arra a szálláshelytulajdonosok, üzemeltetők, hogy a nyereségesnek éppen nem nevezhető egy éjszaka időtartamra ne lehessen náluk szobát foglalni. Most azonban a kényszer nagy úr - ezért sutba dobták ezt az íratlan szabályt. És az az igazság, ez szinte csak a legapróbb gond a tó északi partján, annak is a fővárosaként emlegetett Balatonfüreden járva, látva az ott tapasztaltakat. Közismert, hogy a turizmus, ezen belül is a szállodaipar az egyik legsérülékenyebb terület, amelyet a különböző válsághelyzetek negatívan érinthetnek. Abból pedig most van elég.
Kedves Olvasóink, írhatnánk, hogy a Turizmus Online háza táján, szerkesztőségünk csapatában változás történt, de ez a mi esetünkben elég fellengzősen hangozna. Ugyanis mindössze két főből álló "csapatunk" egyik tagja a mai nappal elköszönt, helyén mostantól új szerkesztő-kollégát köszöntünk.
Egyre több a vendég a fővárosban, egyre több a mi feladatunk is, mondta Faix Csaba, a Budapest Brand nZrt. vezérigazgatója az idei első Fővárosi Turisztikai Kerekasztal találkozója alkalmából, amelyet június 26-án tartottak a Madhouse-ban, a pesti belvárosi Anker közben.
Sevilla a spanyol szecesszió fellegvára, egykori mesés gazdagságú királyok és fellegváraik otthona. Andalúzia fővárosa, a flamenco és a chorizo hazája, Bizet: Carmen operájának szülőhelye. Történelmi emlékei főleg gyalogszerrel érhetők el, kivétel ez alól, ha szűk utcácskái valamelyikébe lendületesen bekanyarodik egy Hop on Hop Off járat – megdöntve ezt a megállapítást. Lakóinak többsége elsősorban spanyolul ért és beszél, mindannyian a szieszta, a fieszta felkent hívei, a város futballcsapatának magas tudása vitathatatlan. Minderről és sok minden másról beszámolunk most laptársunk, a privátbankár.hu oldalon megjelenő cikkünk nyomán.
Visszatérő Lengyel Turisztikai Képviselet, már eddig is rekord beutazási számok honfitársainktól a horvátoknál, Máltán és szlovák szomszédainknál, de Ciprus sem adja alább. Az ANTOR nemzeti turisztikai képviseletek szövetségének nyáríndító partiján jártunk, amelyet a Magyar Tudományos Akadémia épületében lévő Akadémia Klub Étteremben rendeztek, június 7-én.
Év elejétől megfigyelhető, hogy honfitársaink közül rengetegen foglalnak le utakat utazási irodákon keresztül. Nem ritka egy-egy ajánlat esetén a túlfoglalás, a várakozási lista. Mi lehet ennek az oka? És meddig tarthat ez az utazási láz? A szakértő, Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) elnöke, az OTP Travel ügyvezetője válaszol kérdéseinkre.
Suhajda Szilárd tragédiájáról szinte mindenki hallott idehaza az elmúlt napokban. Egy ország szorított azért, hogy életben találja Suhajda Szilárdot az érte küldött mentőcsapat a világ legmagasabb hegyén, de sajnos nem így történt. A hegymászó extrém sportolóként volt ismert. Kíváncsiak voltunk arra, vajon biztosítási oldalról milyen szabályok vonatkoztak rá. Erről kérdeztük a szakértőket.
A jövőre félévszázados fennállását ünneplő Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) 97. közgyűlését az andalúziai Sevillában tartotta május 24-én, az Abades Tirana konferenciaközpontban. A szakmai rendezvényre mi is meghívást kaptunk.
A jövőre félévszázados fennállását ünneplő Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) 97. közgyűlését az andalúziai Sevillában tartotta május 24-én a bécsi központú Spanyol Turisztikai Hivatallal - ahol Jaime Hecht Lombardo felel a magyar piacért -, valamint a helyi, autonóm tartomány turisztikai képviseleteivel együttműködve.
Mint ismert, 2023. július 1-jéig kötelező adatszolgáltatást kell adniuk a vendéglátósoknak, akik ezt nem teszik, azokat megbüntetheti a hatóság. Csaknem 20 ezer vendéglátóipari egység érintett e területen, köztük több száz balatoni hely. Kiderült az is, hogy a balatoni büfések különösen veszélyben vannak, ugyanis sokan közülük még mindig nem használnak digitális eszközöket.
Kérdésekre válaszok következnek az egyik legismertebb és elismertebb vendéglátóipari szakembertől, Kovács Lászlótól, az MVI elnökétől.
Elnöki tájékoztató aktualitásokról: Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Étterme Szövetségének (MSZÉSZ) első emberének beszámolója az idén 55 éves Szövetség 57. közgyűlésének alkalmából.
Ausztria legnagyobb éves nemzetközi beutaztató workshopjára - az Austrian Travel Business (atb2023) rendezvényre - 350 utazásszervező és médiaképviselő érkezett több mint 40 országból. Az idei tavaszi programon mi is részt vehettünk az Österreich Werbung (ÖW) magyarországi képviseletének meghívására. És ha már jelen voltunk, módunkban állt megismerni olyan ausztriai ajánlatokat, amelyek közül most közreadunk néhányat. Mindegyik közös jellemzője, hogy idén debütáló programról van szó, ráadásul olyanról, ami a magyar vendégkört is érdekelheti.
Exkluzív termékbemutatóra hívta partnereit budapesti showroom-jukba, a Jab-villába Európa legnagyobb szállodai és kiskereskedői beszállítója, a Jab Anstoetz KG kelet-európai képviselete május 10-én délután. Ahol a német anyacég két szakmai irányítója, Eike Pörtner (export központi részlegvezető) és Yvonne Timm (fejlesztési vezető) mutatta be interaktív módon a meghívott szakmai közönségnek széles termékpalettájuk legújabb tagjait, amelyeket a szállodai legújabb trendek alapján alakítottak ki.
A Nyugati Pályaudvar szomszédságában található Radisson Blu Béke Hotelről van szó, amely látványos műsorral és pazar gálavacsorával várta partnerei mellett a házban dolgozó, valamint a házat üzemeltető Danubius-lánc képviselőit 2023. május 10-én, szerda este. Mindazokat, akik sokat tettek és sokat tesznek ma is a szálloda sikeres működtetése érdekében.
A május 8-án, a Kempinski Hotel Corvinus Budapestben Németországról tartott szakmai tájékoztatón Czeiszing Miklós, Német Turisztikai Hivatal (DZT) magyarországi képviseletének vezetője ismertette azt a három kampánytémát, amelyre Németország idei marketingstratégiája épül.
Ez Németország, amelynek turisztikai képviseletét a Német Turisztikai Hivatal (DZT) látja el, Magyarországon Czeiszing Miklós vezetésével. Ezért nem volt véletlen, hogy a május 8-án (a szintén német anyacéggel rendelkező) Kempinski Hotel Corvinus Budapestben tartott tájékoztatóra érkezők mintegy ráhangolódásként BKK-jegyet kaptak ajándékba, újrahasznosított anyagból készült reklámtáskát találtak a székeiken, és a szakmai program zárásaként kínált ebéd alapanyagai sem a földgolyó túloldaláról, hanem - szintén a fenntarthatóság jegyében – Németországból érkeztek: éppúgy a friss spárga, akárcsak a különféle szép bortételek is.
Szerkesztőségünk is kapott meghívást arra a nívós esti programra, amelynek keretében tesztelőként részt vehettünk a Budapest Airport Zrt. történetének első Borversenyén, amelyre a Liszt Fernec Nemzetközi Repülőtér rendezvényhelyszínként szolgáló 1-es Termináljában került sor április 20-án.
FRISSÍTVE Egy testvérpár álmodott egy nagyot. Hatalmas munkát, energiát, pénzt, valamint temérdek időt áldoztak rá, és az álmuk valóra vált. Négycsillagos szállodájuk Balatonvilágoson annyira tökéletes találkozása az elsősorban megcélzott vendégkörnek, hogy időközben elnyerték az ország legjobb esküvői helyszínnek járó címet is házukkal. Családias vendégszeretet, balatoni kilátás, kényeztető wellness, valamint a legkiválóbb hazai ételek és borok: ezt kínálja négycsillagos minőségben a balatonvilágosi Tópart Hotel és Étterem, ahová a napokban kaptunk meghívást.
Az Adventor Hotels beruházásában, a Balaton keszthelyi partján, a Hotel Helikon közelében felépült négy csillag superior besorolású Sirius Hotel tervezése, majd építése 2020-ban indult. A Sirius a korábban már lebontott Hotel Via helyén épült fel. A festői kilátással rendelkező szállodát hivatalosan május 1-jén nyitják meg, A ház igazgatója Bihari Dávid az április 29-i ünnepélyes szalagátvágás alkalmával elmondta, hogy az épületkomplexum (amely A-, és B-épületből áll) zöldmezős beruházásként valósult meg. A beruházó tájékoztatása szerint az éjszakai égbolt legfényesebb csillagáról elnevezett szálloda tervezésénél figyeltek a természeti értékek megőrzésére. A hivatalos ünnepi megnyitón mi is ott jártunk. Amelyet - nem várt fordulattal - egy váratlan tűzriadó is szinesített az első percekben.
FRISSÍTVE Olyan dolgot kérnek tőlünk már a megérkezés pillanatában, amitől úgy érezzük, mintha a fél kezünket veszítenénk el. Azt, hogy az érkezéstől kezdve a távozásig lehetőleg ne nyúljunk a mobilunk után. Sőt, az étkezések alatt még lehalkítva se vigyük be a készüléket az étterembe, hanem hagyjuk fent a szobában...
Kedves gesztusként igazi húsvéti reggelire hívta április 5-én üzleti partnereit az Aquincum Hotel Budapest. A bőségesen terített svédasztal mellett a következőkről hallhattunk a vendéglátók képviselőitől.
Pedig a Covid kezdetén, amikor még mindenki koronavírus-járványnak hívta, a névazonosság alaposan megtépázta az Accor-csoporthoz tartozó Mercure Budapest Korona Hotel jó hírét, de ez vendégszámokban szerencsére nemigen volt mérhető, hiszen akkoriban nem volt amúgy sem jelentős vendégforgalom a fővárosban. Így a Korona is „kibekkelte” ezeket a nehéz időket, és idővel visszatérhettek a régi kerékvágásba.
Nyolc év után Futó Gergely elköszönt a csapattól, és helyét Mogyorósi Donát veszi át. A váltás módjáról, magyarázatáról, az új séffel kapcsolatos első tapasztalatokról a ház tulajdonosi körének képviselőjével, Varga Viviennel beszélgetünk.
Aki csak idehaza szállodai területen dolgozik, mindenki ismeri a BDPST Group Hotel Management vezérét, Somlyai Zoltánt, és elismeri szaktudását is. Most azonban nem egy nagyívű sikerpálya bemutatására készülünk, hanem egy egész más megközelítésű szakmai beszélgetésre, amelyben szó lesz portfólió tisztításról, aktuális helyzetelemzésről, a Gellérttel kapcsolatos kihívásokról, égbe szökő energia- és alapanyagárakról, házak lehetséges bezárásairól és a becsekkolás mikéntje is szóba kerül.
Volt minden, ami csak egy fergeteges Mardi Gras-parti kelléke lehet: pomponos majorettlányok, élő jazz muzsika, perzselő hangulat, bohókás koktélok és még néhány krokodil is a Blaha Lujza térre érkezett. Igaz, ez utóbbiak nem önszántukból tették tiszteletüket.
A 13-as szám általában nem hoz szerencsét, de azért akadnak kivételek. Például pont február 13-án érkezett a Mystery Hotel Budapest vezetéséhez a hivatalos értesítés: házuk megkapta a Hotelstars minősítő rendszere alapján a legmagasabb, az ötcsillagos besorolást.
Arra különösen büszkék az etyekiek, hogy 2022-ben őket választották Magyarország "Legszebb Borbirtokának". Hiszen az Agrotrend Csoport szervezésében meghirdetett verseny első helyezettjeként nemcsak szőlőterületüket, pincészetüket, hanem egyben turisztikai attrakcióikat is díjazták. Az Etyeki Kúria főborászával, Mérész Sándorral keveset a múltról, többet a jelenről és kicsit jövőbeni terveikről is beszélgetünk.
Volt az „Év Bortermelője”, „Az év agrárembere”, és más jeles címek birtokosa. Második generációs családi borászat az övék, ahol édesapjával közösen a boraikat készítik. Tüzes borokat, vulkáni ízekkel, ahogy ő fogalmaz. A Borbély Családi Pincészetbe enged most bepillantást, Badacsonytomajon, a Káptalantótiba vezető út mentén.
Egyik legújabb, mindössze néhány hete befejezett munkájuk helyszínére hívta év eleji koccintásra a velük dolgozó hazai belsőépítészeket a JAB Anstoetz magyarországi képviselete, Bakody Katalin vezetésével. Az ötcsillagos, nemrégiben átadott pesti Verno House-ba, amit szakértő szemmel végignézhettek a meghívottak, majd az Európában piacvezetőnek számító textilcsoport magyarországi csapatának 2022-ben elkészült, kiemelt referenciáit ismerhették meg egy rövid prezentáció keretében.
A magyar piac egyik meghatározó körutas utaztatóját, a Fehérvár Travelt is megkérdeztük török desztinációk felé induló ajánlataik kapcsán. Ők - az IBUSZ-szal ellentétben - bizony megérzik a Törökországot sújtó természeti csapás és egyben humanitárius tragédia hatásait foglalásaik területén.
Épp a napokban jelentette be az egyik legnagyobb, hazai alapítású, most 120 éves utazási iroda, hogy erősít az idei szezonban a török piacon. Ennek kapcsán látványos török workshopot is tartottak partnereiknek. Tőlük kérdeztük, mennyiben befolyásolja előfoglalásaikat a Törökországból érkező tragikus hírek?
A közelmúlt eseményei – a világjárvány miatti bezárkózás, a háború a szomszédban – mind arra késztetik az embereket, hogy egyre több időt töltsenek otthonaikban, illetve, ha elutaznak, akkor is szeretik az otthon nyugalmát maguk körül biztosítottnak látni. Ezek a változások rávilágítottak annak fontosságára, hogy a belsőépítészetet az egyedi igényeknek megfelelően alakítsák.
Biztató hírek az utazási irodák részéről a legnagyobbak közül az egyiktől: az IBUSZ évadnyitó partnerpartiján jártunk, ahol friss információkat kaptunk a főszezont megelőző, előfoglalási adatokon alapuló helyzetről.
Az IBUSZ a kényszerű covid-szünet után a Török Riviéra szállodáinak bemutatkozásával egybekötött, nagyszabású partnerpartit tartott február 2-án, a pesti Király utca szívében.
14,2 millió vendég közel 40 millió vendégéjszakát töltött a magyarországi szálláshelyeken, csaknem negyven százalékkal többet, mint 2021-ben, hangzott el azon az évértékelő sajtótéjékoztatón, amit Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) igazgatósági elnöke tartott hétfőn a pesti Hard Rock Hotelben, ahol csak úgy záporoztak a számok, adatsorok, összehasonlító százalékok.
Apró kerékkötők ugyan akadtak az olajozottan működő magyar csapat versenymunkájának elkészítése során, de Dalnoki Bence séf vezetésével a magyar csapat megoldotta a váratlan helyzeteket, és hozták a Bocuse d'Or világbajnoki döntőjének második napján tudásuk legjavát.
Január 22-én, vasárnap reggel megszólaltak a kürtök, sípok, dudák, dobok, és éktelen zsivaly kellős közepette elindult a világ legrangosabb szakácsversenyének világbajnoki döntője. Exkluzív tudósításunk a helyszínről.
A tavalyi, meglehetősen visszafogott rendezés után idén januárban ismét a megszokott időpontban, óriási, tolongó tömeg kíséretében, közel 200 ezer nm2-nyi kiállítói területen, több mint 4 ezer kiállító részvételével tartják az FMCG-szektor és a Horeca-ágazat egyik legmeghatározóbb szakmai rendezvényét. Exkluzív tudósítás a helyszínről.
Általában borászok kezdenek a vendéglátásba is belekóstolni, amikor a borászatukhoz, pincészetükhez kapcsolódva, idővel, kisebb-nagyobb szálláshelyet is biztosítanak vendégeiknek. Gottwald Szilárd és családja esetében ez pont fordítva történt: régi vendéglátós família az övék. Aki csak Tata környékén évek óta megfordult, mindenkinek ismerősen cseng a nevük, sokan meg is fordulnak a Hotel Gottwald falai közt és a hozzá szorosan kapcsolódó, házias ízeket kínáló éttermükben is számos a visszatérő törzsvendég.
Az Accor vezető luxusmárkája, az MGallery Hotel Collection november közepén hivatalosan is megnyitotta új magyarországi szállodáját, az ötcsillagos Minaro Hotel Tokaj MGallery-t. s Az egykori andezitkő bányában létrehozott hotel a Tokaji-hegységben, Magyarország világörökségi borvidékén található.
Saeid Heidari maga kérte, hogy a szállodalánc budapesti házába jöhessen, mivel érzelmileg kötődik fővárosunkhoz, amelynek egyfajta civil nagykövete is kíván lenni.
Sokan a „soktornyú városként” emlegetik, mások az Alpok kapujaként vagy Észak Rómájaként ismerik, de persze mindenkinek legelőször a város híres szülöttje, Wolfgang Amadeus Mozart jut eszébe Salzburgról, Ausztria legrégebbi, egyben egyik legmódosabb városáról. Igaz, Mozartot élete során kétszer rútul kiebrudalták a városból polgár- (és egyházfi) pukkasztó viselkedése miatt, de erről mélyen hallgat a hálás utókor, és inkább a muzsikus zsenialitását hirdetik. A pozsonyi székhelyű kamkam.eu szervezésében látogathattunk advent nyitányának idején e csodálatos fekvésű városba, és milyen jól tettük, hogy elfogadtuk az invitálást.
Idén novemberben ünnepli 30. születésnapját a balatonszemesi Kistücsök Étterem. Az évforduló kapcsán a Balaton déli partjának ikonikus vendégváróhelye, amelyet a kezdetektől Csapody Balázs vezet, különleges gasztronómiai programsorozatot állított össze a Stílusos Vidéki Éttermiséggel együttműködve. Céljuk az volt, hogy tematikusan bemutassák hazánk gasztronómiai- és borrégióit törzsvendégeiknek, barátaiknak, ismerőseiknek és a hozzájuk betérőknek.
„I’ll be back!” A Terminátor ikonikus mondata jut eszünkbe a hírre, miszerint a szállodaszövetség idei őszi, tisztújító közgyűlése, egyöntetű többséggel, ismét Flesch Tamást választotta elnöküknek.
Másfél évig tartó, kőkemény időszakot lezáró feladatsor végére tesz pontot az idei évbúcsúztató, hiszen 2023. január 1-től a korábban már szintén e pozíciót betöltő Flesch Tamás veszi át a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöki tisztjét a jelenlegi elnöktől, Baldauf Csabától. Most a leköszönő elnököt kérdezzük.
Ugyanis amit az Erzsébet-híd pesti oldalán előkelően magasodó Matild Palace napokban megnyílt szórakozóhelye, a Matild Café & Cabaret kínál, az egy egészen másfajta megközelítése a kabaré, és legfőképp a revü műfajának. Sokkal inkább a mai kor emberének szóló szuper látványt, tökéletes hangzást és, ehhez szorosan kapcsolódva, fantasztikus gasztronómiai élményt kínál.
A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) idei őszi, tisztújító közgyűlésének egyik kerekasztal-beszélgetésén mindenkit érzékenyen érintő kérdésről, az energiakrízisről volt szó. A beszélgetés résztvevői: Fazekas Lajos (Aquaticum Debrecen Kft.) Kerek Péter (Accent Hotels) Szabó Éva (Barack Hotel, Tiszakécske), Tóth Zoltán (E.ON Hungária Csoport) és Flesch Tamás (Continental Group) működött közre, moderátorként.
Megtartotta két napos tisztújító közgyűlését a Magyar Szállodák és Éttemek Szövetsége (MSZÉSZ) Budapesten, a Radisson Blu Béke Hotelben, ahol a második nap történéseiről olvashatnak most beszámolót.
A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) őszi, tisztújító LVI. közgyűlésének kezdő napján, a 139 tagot magába foglaló Társult Tagok megbeszélésénmi is részt vettünk.
Hiszen már nemcsak kizárólag fővárosi, hanem vidéki 2 MICHELIN-csillagos éttermünk is van! A budapesti STAND mellett a tatai Platán Gourmet is elnyerte a rangos két csillagot a kalauz ítészeinek döntése alapján.
A 82 szobás, több nemzetközi elismerésben is részesült, 6. kerületi luxushotel, a Nyugati Pályaudvar közelében, korántsem megszokott esti találkozóra invitálta üzleti partnereit. Misztérium, titkok, csodák, praktikák, különleges ízek, illatok, érzékek, élmények lengték be az október 20-án rendezett esti partnerparti minden pillanatát.
Különleges meghívás a fenntarthatóság jegyében a Hajdúság fővárosába: előadás egy kávés multicég körforgásos szemléleléről, tökéletes ebéd a helyi csúcsgasztronómia fellegvárában, az IKON-ban, majd üzemlátogatás a visszagyűjtött kapszulák birodalmában. Október 18-án, a mai helyzetben a bolygó túlélése miatt fontos, egy valóban zöld megvalósítás részleteit ismerhettük meg Debrecenben, a Nespresso meghívására.
Egész élete a borok körül forgott, most sincs ez másként. Dr. Gál Lajos az egri borvidék ikonikus alakja, és abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy egy asztalnál ültünk a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) idei díjkiosztó gálaebédjénél, a főfogáshoz az ő egyik tétele került a poharakba. Ez a Sík-hegy Egri Bikavér Grand Superior 2018-as évjárata volt, amely nevéhez és készítőjéhez méltóan nagy, szép és igencsak emlékezetes bor volt.
A koraestébe nyúló díjátadó gála egyik legszebb mozzanata az volt, amikor a kitüntetések átadása előtt hallhattunk a névadóval, Gundel Károllyal egy archív rádióinterjút, ahol a szakma alázatáról, az éttermükben lévő feladatok elvégzéséről és a vendégeikről beszélt. A nagyvonalú díjátadó ünnepséget a Gundel Étteremben tartották, 2022. október 16-án, vasárnap, 12 órai kezdettel.
Kelet-Tirol fővárosában, Lienzben jártunk, az olasz határ mentén, ahol az ötcsillagos Grand Hotel Lienz-ben szálltunk meg. Amely nem csupán egy luxushotel a város szívében, hanem jelentős orvosi és spacentrum, és nem mellesleg a helyiek kedvenc találkozóhelye egyben.
Szeptember 29-én, a Hilton Budapestben tartotta őszi, tisztújító régióülését a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) fővárosi tagozata. Amelyhez 157 szálláshely tartoziik, 18 764 szobával, ahonnét sokan érkeztek a szakmai programra a zuhogó esőben a Budai Várba.
Mint a keddi szakmai tájékoztatón bejelentették, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az ágazati igényeket figyelembe véve fejlesztette tovább a szálláshely-szolgáltatók számára létrehozott visszamutató felületet a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központban (NTAK).
Aki jártas a fővárosi hotelek körében, tudja, a Continental Hotel Budapest a Dohány utca lakója. Csakhogy mivel ott sosem voltak szőlőültetvények, a Pesthez közeli Etyek dombos lankáin viszont igen - így odatartunk szeptember utolsó szombatján szüretre, a hotel meghívásának eleget téve.
Idén, két éves szünetet követően, végre ismét ünnepélyes keretek és méltó környezetben kerül kiosztásra az ikonikus vendéglős emlékére 2014-ben alapított Gundel Károly-díj, amelynek odaítéléséről a névadó születésnapján, azaz szeptember 23-án döntenek az ítészek. És minden évben ugyanekkor a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban (MKVM) tartott sajtótájékoztatón hozzák nyilvánosságra a nyerteseket.
Mintha egy óriási parkba, kertbe kerültünk volna - úgy érezzük magunkat a Carlucci cég legújabb kollekciójának bemutatóján. Az eredetileg holland alapítású cég tulajdonosa a német anyavállalattal rendelkező, az európai szállodaipar területén piacvezető textilcég, a JAB, amely meghívta magyarországi szakmai partnereit a budai JAB-Villába, hogy az európai bemutatókkal egyidőben idehaza is megismerhessék e páratlanul szép, izgalmas megjelenésű, a természet ihlette új kollekciót.
Hazai borászokat bemutató sorozatunk következő szereplőjéhez nem kell elhagynunk az ásványosságáról híres badacsonyi bazalt alapkőzetű tájat: ugyanitt gazdálkodik közel 25 hektárnyi szőlőn, és négy vendéglátóegységet is vezet az először szülei nyomdokain haladó, majd saját útját járó Laposa Bence.
Két hazai topgasztronómiai helyet visz Budapesten a sztárséf, aki lapcsoportunk online rendezvényén, a Klasszis Klub júliusi vendégeként többek közt elárulta, miről ismerhető fel a Michelin-ellenőr, és kiderült, már nemcsak a vendéglátás, hanem a Michelin-ítészek körében is dúl a munkaerőhiány - világ szinten.
Őrségváltás az Österreich Werbung (ÖW) budapesti irodájának élén. A most búcsúzó, és az augusztustól helyette Budapestre költöző két turisztikai szakember a magyarországi osztrák nagyköveti rezidenciáján, a budai Városmajor utcában, ünnepélyes fogadás keretében vett búcsút, illetve mutatkozott be.
A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) egy szerdai háttérbeszélgetésen mutatta be, milyen eredménnyel zárta az idei első félévet hazánk turizmusa. Valamint a júniusi foglalások, a nyár többi részére vonatkozó előfoglalások alapján milyen számokat, eredményeket várnak a nyár hátralévő részére.
Június 16-án a METRO meghívására a budaörsi METRO Gasztroakadémián vettünk részt a HoReCa-szektort megcélzó szakmai fórumon, ahol a meghívott előadók más-más szemszögből mutatták be a közös hívószót: a fenntartható gasztronómiát. Díjátadással zárult a program, hagyományteremtő szándékkal.
Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója május 26-án mutatta be a szakmai szervezetek képviselőinek két új helyettesét, akik a turizmus további fellendítésén dolgoznak majd a következő időszakban.
Az MSZÉSZ LV. Közgyűlésén szállodásokat kérdeztünk, milyennek látják az idei évet a sok-sok nehézség, kihívás ellenére, és arra is kíváncsiak voltunk: milyennek várják az eddigi tapasztalatok alapján a nyári főszezont?
A digitális világban egy várhatóan 2024 áprilisában életbe lépő vadonatúj szabályozási rendszert mutatott be az MSZÉSZ közgyűlésén a szakmai közönségnek Szigetvári József, a szállás.hu vezérigazgatója.
Az MSZÉSZ tavaszi közgyűlésén Erdei Bálint (aki csak névrokona a MUISZ alelnökeként is ismert szakembernek), a Hard Rock Hotel Budapest tulajdonosa mutatta be frissen megnyílt házukat.
Az idén 50 éves Danubius Hotels (DH) leleplezi fél évszázados múltjának legérdekesebb történeteit. Ennek kapcsán a a hosszúlépés.járunk? városi sétaszervező cég Astoria-túráját jártuk végig, ahol meglepő dolgokat láthattunk, hallhattunk.
Érkezik az AnadoluJet: június 2-án nyitja meg az isztambuli Sabiha Gökçen Nemzetközi Repülőtér és Budapest közötti útvonalát az AnadoluJet, a Turkish Airlines (TA) leányvállalata. Az Anadolu különben Anatólia török elnevezése, a Jet-et pedig senkinek nem kell magyarázni. A magyar piacra nyártól beköszönő légitársaság a Turkish Airlines fapados vállalkozása.
Május 16-án, hétfőn este rendezik az Audi - Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gálaestet, amelyre megjelenik az idei kalauz is. A szervezők az egy héttel korábbi sajtótájékoztatón három változtatást jelentettek be.
A Káli Art-Park (KAP) a tavalyi év rendhagyó, magánmecenatúrára épülő pályázati felhívás sikerén felbuzdulva ismét újabb pályázatot hirdetett kortárs magyar képzőművészek számára. Szerdán kihirdették az eredményt, mutatjuk a győztes pályamunkát.
Folytatjuk hazai borászatok, pincészetek vezetőivel folytatott rendhagyó sorozatunkat. Amelynek során mindig egy adott történet kapcsán mutatunk be egy borhoz értő szakembert a szőlők mellől, a pincék mélyéről. Ezúttal a Szent György-hegyi szőlőkhöz látogatunk el, Szászi Endréhez, akit a covid-járvány két éve olyan vállalkozásra sarkalt, amit álmában sem gondolt volna, hogy valaha is belevág.
Ausztria zöld szívének, Stájerországnak három turisztikai régiója - Schladming-Dachstein, Magas-Stájerország és a Stájer Termál- és Vulkánvidék – mutatta be nyári kínálatát a szakmai közönségnek a városligeti Millennium Házában április 28-án, csütörtökön.
A Széchenyi-fürdőnél már épp ütöttem be Google keresőbe a városligeti Mimóza dombot, azonban felpillantva a magasba, kiderült, teljesen felesleges, mert ott ringott felettem, amiért odamentem. Május 1-től új nevezetességgel gazdagodik Budapest városképe, egy igazi légi attrakció született.
Mesebelien varázslatos helyszínre kalauzolta vendégeit Varró Zoltán belsőépítész, akik április 21-én, az Andrássy úti Flow Caféban lehettek részesei a nem mindennapi utazásnak. Egy régi családi történet jutott eszembe a Comói-tó felett magasodó hotel megújult belső tereit látva, de először inkább arról, miről is szólt valójában ez a meghívás.
Két év kényszerű kihagyás után végre ismét együtt a Marketing Belső Kör (MBK) gyakran változó, mégis sok ponton állandó csapata. Ezúttal a Radisson Blu Béke Hotel Zsolnay Kávéházában találkoztunk.
Nem, most nem a húsvéti népszokásokat gyűjtöttük csokorba, hanem a cseh alapítású CPI-hotellánc magyarországi tagjainak tavaszköszöntő partijáról hoztunk friss tudósítást.
Kemény két év áll mögöttük, és az idei sem lesz sokkal könnyebb. Sújtja őket a covid után/mellett a szomszédunkban kipattant háborús helyzet. De a MUISZ -nál az elmúlt két nehéz évben is helytálltak szakmai téren, az ideinek ugyanúgy komoly célktűzésekkel, nívós programokkal futnak neki. Éves közgyűlésükön vehettünk részt április 11-én, a Magyar Zene Házában.
Ez Fuerteventura, a Kanári-szigetek egyike, amely Lanzarote mellett főszereplője volt a Spanyol Idegenforgalmi Hivatal és a magyarországi Spanyol Nagykövetség eseményének április 5-én, kedden egy ötcsillagos új házban, a Kozmo Hotel Budapestben, amelyet spanyol befektetők álmodtak és valósítottak meg a korábbi telefonközpont helyén, a Horváth Mihály téren.
„Csak két óra kell a napsütéshez”, ezzel a szlogennel is kezdődhetett volna Tunézia ünnepélyes standnyitóval összekötött sajtótájékoztató az Utazás Kiállítás szakmai napján, ahol nemcsak az ország magyarországi nagykövete, hanem hazai utazási irodák is bemutatták nyári ajánlataikat.
Amikor kitaláltuk, arra gondoltunk, milyen jó kikapcsolódás lesz ez a közös borkóstolós program meghívott szakmai partnereinknek. Nem számoltunk azzal, mekkora munka összerakni egy ilyen eseményt, de utólag visszagondolva kijelenthetjük: megérte.
12 év után, tavaly év végével távozott Miquel Rocha Vieira, a Costes éttermek executive séfje, alaposan feladva ezzel a leckét a tulajdonosi körnek, hogy találjanak megfelelő szakembert a helyére.
Új, most induló rovatunkban hazai pincészetek, borászatok vezetőit mutatjuk be, de másképp, mint ahogy eddig láthatta, ismerhette a hazai borszerető közönség. Első alkalommal egy olyan fiatal lány kerül bemutatásra, akinek alig egy hónapja, egy zord, téli koraeste az 58-as úton, alaposan átírta az életét.
A mai napig is megnyugtató befejezést váró, a lengyel vendéglátóktól segítő megoldást remélő, pórul járt magyar turisták történetét maguk a kárt szenvedő hazai honfitársaink osztották meg velünk.
Több évtizedes külföldi szállodai karrier után hazatérve Horváth Ferenc 2019-ben vette át a Hotel Európa Fit****superior vezérigazgatói posztját. Volt egy pörgős és sikerekben gazdag fél éve az új pozícióban, attól kezdve a covid megjelenése erősen meghatározza a munkáját.
A Rib Eye steak húzós ára, húsok szellőztetése, hússzelet kalapja, vegáknak indiai és ázsiai konyha, zöldségek profi elkészítésének titka, petrezselymes rafinéria - minderről hallhattunk Bíró Lajostól, a hazai gasztronómia meghatározó alakjától, akivel január 22-én találkozhattunk a hévízi Hotel Európa Fit****superior újonnan átadott FitKitchen gasztrobirodalmában.
A miniszterelnök bejelentette, hogy a SZÉP-kártya vendéglátás alszámlájáról élelmiszer is vásárolható 2022. február 1. és május 31. között. Erről a témáról kérdeztük Flesch Tamást, az MSZÉSZ tiszteletbeli elnökét.
Néha tiszta szerencse, ha az ember elhagyja az autója forgalmi engedélyét. Így, kocsi nélkül, nyugodt szívvel koccinthattam a Magyar Szállodaportások Aranykulcs Egyesületének szokásos évköszöntő partiján az ott megjelentekkel.
Pedig egyik sem olyan jól ismert látványosság, ami mindenkinek beugrik Dubajról hallva. Szó sem lesz a Burdzs Kalifa Guiness-rekordokat döntögető méreteiről, a Dubai Mall-ban a nap 24 órájában kimaxolható shoppingolásról, a világ egyetlen hatcsillagos szállodájaként ismert Burdzs al-Arabról, vagy a városban egymás érő, a világ különböző Michelin-csillagos konyháiról ideérkező sztárséfek gasztronómiai kreációiról.
2019 decemberében 10 autóval indította budapesti szolgáltatását a kifli.hu. Akkoriban 4000 terméket vittek házhoz, 40 dolgozó segítségével. Most pedig 200 autójuk járja Budapestet és környékét, 127 ezer vásárlót szolgálnak ki minőségi termékeikkel, 160 kollégájuk közreműködésével.
Szállodás körökben ma ez a leggyakoribb kérdés az érkező vendégek oldalról – nem véletlenül. Többek közt vendégérkezésekről, foglaltsági mutatókról, vendégkör-összetételről, elmaradó év végi rendezvényekről, hotel zárásokról, újra nyitásokról és a kikerülhetetlen munkaerőhelyzetről beszélgetünk év végi összegző találkozásunk során Géher Zoltánnal, a három budapesti szállodát üzemeltető Zeina Hotels vezérigazgatójával.
2021 májusában az Eventrend Group vette át a Gundel és a Bagolyvár étterem üzemeltetését. Az erről szóló szerződést 2021 január végén írták alá a tulajdonos Danubius Hotels (DH) képviselőivel, ez alatt mindkét hely zárva tartott. December 8-tól ismét megnyitották a Gundelt, méghozzá egy különleges, a régmúlt híres kínálatából kiinduló, azonban teljesen megújított gasztrokoncepcióval.
Idén ismét Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásár a város szívében, a Vörösmarty téren. Az ünnepélyes megnyitó napján jártunk ott, meglepő dolgokat tapasztaltunk.
A dubaji korábbi koncepciókat és konkrét tényeket ismerve gondoltuk, hogyha belefognak, mondjuk, egy világkiállítás szervezésébe, nem adják alább. Azonban amit az egy év kényszerű halasztás után Dubai Expo 2020 címen láthattunk a kiállítási területén – az semmihez sem fogható.
A Danubius Hotels december 1-ig üzemelteti a főváros egyik legismertebb történelmi szállodáját, a Gellért Hotelt. Attól kezdve teljes egészében új tulajdonosához, az Indotek Csoporthoz kerül.
Ez a november 11. nem az a november 11... Mert mit is jelenthet ez a dátum? Egyrészt a Márton-napi libalakomát, másrészt a lengyelek egyik fő nemzeti ünnepét, harmadrészt tavaly ekkortól lépett életbe a teljes lezárás a covid második hulláma alatt. Most éppen a negyedikben vagyunk, de az idei november 11-e arról érdekes a szakmának, hogy e nap tartotta a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) őszi Közgyűlését a Grand Hotel Esztergomban.
Az MSZÉSZ esztergomi őszi Közgyűlésének első, szemináriumi napján dr. Salamon András a legkritikusabban fogadott rendeleteket értelmezte jogi szempontból, illetve abban segített, mi a jó megoldás a gyakorlatban.
A covid megjelenése óta első élő rendezvényét tartotta november 8-án a Német Turisztikai Hivatal (DZT) Magyarországi Képviselete, amelyen Németország legnagyobb magántulajdonú szállodacsoportja szerepelt.
A sikeres utazási cégcsoport novemberi találkozójának fókusztémája Dubaj volt, ahol nemcsak az Egyesült Arab Emírségek második legnagyobb városáról, hanem az ott egy hónapja megnyílt világkiállításról is sok szó esett.
Miután felmérték a hazai utazók szokásait, úgy döntöttek, hogy európai piacukkal összhangban, két új területre is fókuszálnak ezentúl magyarországi töltőállomásaikon.
Mielőtt bárki aggódna, hogy kevesen, azoknak megnyugtatásképp előljáróban eláruljuk: álomszámok születtek idén a tavalyi adatokhoz viszonyítva. Többek közt ezt tudtuk meg a Horvát Idegenforgalmi Közösség Magyarországi Képviseletének szerdai tájékoztatóján.
Idén nyolcadik alkalommal adják át a a hazai vendéglátósok topelismerését, a Gundel Károly-díjat. 16 jelölt közül került ki a három győztes: egy encsi testvérpár és egy fővárosi ismert vendéglátós.
Pagony egy 5 éves welsh terrier, "aki" gazdáját, Hernádi Zsoltot kísérte el a Grand Hotel Esztergom megnyitójára. Hernádi Zsolt, a MOL vezérigazgatója a magánbefektetők képviselőjeként vett részt a sajtóeseményen.
Egész héten tart a Hősök terén és több más budapesti helyszínen az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus rendezvényfolyam. Ami igencsak csalódás a szállodások részéről, hiszen azt hitték, jóval magasabb foglaltságot hoz számukra ez a program, mint amit a tények igazolnak.
Az egyik hazai utazási magazin 2020-ban a balatonfüredi Hotel Silverine Lake Resort-ot választotta az év wellness szállodájának. A díjat a ház tulajdonos-igazgatója, Rádóczy Andrea vette át a július 21-én Continental Hotel Budapestben.
Frissítve Elstartolt az 53. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj mezőnye csütörtök reggel valamivel 9 óra után Balatonfüredről. A szervezők tájékoztatása szerint 556 hajó nevezett idén a hagyományos tókerülő versenyre.
A határnál a régi, még a schengeni egyezmény előtti időkből való beidegződés kerít minket hatalmába: elől van-e minden szükséges papír, igazolás? Vajon mennyit kell várnunk a határátlépés során? Milyen váratlan helyzetre kellett volna felkészülnünk, mi az, amit kérhetnek, ámde nem hoztuk el?
A szállodaszövetség szerdai közgyűlésén hallott tanácsadók tapasztalai alapján eléggé sokrétű és meglehetősen ellentmondásos ez a terület. Egyikük szerint még kivárnak a befektetők, a másik szerint megrohamozták Budapestet. Abban mindannyian egyetértenek: hogy izgalmas időszak van mögöttük, és a következő időszak sem ad tétlenségre okot.
Kényszerű, másfél éves covid-szünet után, július 14-én találkozhattak végre ismét egymással a hazai szállodásokat tömörítő Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) tagjai, valamint a leköszönő és a következő időszakra jelölt vezetőség, hogy megtartsák soron következő, 53. közgyűlésüket, ahová előzetesen 340-en regisztráltak.
Bár kora tavasszal a Balaton északi partjára költözött Magyarország női sztárséfje, Palágyi Eszter, és ugyan már benne járunk jócskán a nyárban, de saját bevallása szerint idén még egyszer sem nem fürdött a tóban. Egész más hajtja: a szakmájában való tökéletes megfelelés.
Titkok, rejtélyek, misztikum övezi immár több mint kétszáz éve azt a fényűző palotát, amely most felébredt Csipkerózsika-álmából, hogy megnyitása után Budapest egyik legfontosabb, legmeghatározóbb gasztro-találkozópontjaként és elegáns szórakoztató helyeként éledhessen újjá.
A fenti megállapítás nem egy jósda mélyén született, hanem a Magyar Utazási Irodák Szövetségének idei első kötetlen találkozóján hangzott el a szakértőtől. A MUISZ elnökével, Molnár Judittal beszélgettünk a programot követően.
Forró hangulat, fontos alapinformációk az utazási szakmának, minden alkalommal hozzátéve: ez csak a mai, maximum a következő 4-5 napra érvényes. A kérdés az: egy soron következő utazás így vajon miképp tervezhető teljes biztonsággal? A Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) idei első rendezvényén jártunk, amelyet június 22-én tartottak 65 utazási szakember részvételével a Rozmaring Kertvendéglő Étterem belső tereiben, rekkenő hőségben.
A Balaton-felvidéken található Köveskál két új izgalmas élménylehetőséggel gazdagodott egymás közvetlen szomszédságában. És egyik sem a divatos és nagyon trendi gasztrós, wellness-es pihenéses vonalhoz tartozik, hanem igazi kulturális kikapcsolódást jelent.
Az idén 30 éves Aquincum Hotel Budapestbe szól a meghívás, ahol, egy fővárosi szálloda esetében mostanában igencsak megszokott módon, üresen tátongó lobbi fogad. Van bőven hely a recepcióval szemközti bárban is, nem gond találnunk egy nyugodt sarkot vendéglátóinkkal, a hotel menedzsmentjének tagjaival.
Baldauf Csabáról, az alsópáhoki Kolping Hotel igazgatójáról van szó, akivel eddigi alelnöki pozíciójáról, elnökké való felkérésének körülményeiről, a vidék-Budapest vonulatról, valamint a Kolpingban jelenleg is tartó fejlesztésekről, és az ehhez felvett állami hitelekről is beszélgetünk.
Ez, a sztárséf értelmézésben, a nyitással egyenlő. Harmadszori nekifutásra május 8-án sikerült végre megnyitnia a pesti Belváros egyik legújabb, legizgalmasabb gasztrohelyét, a Rumour by Rácz Jenőt.
... azt gondolja újra! Ez volt annak a szakmai gasztrorendezvénynek az esszenciája, amelyet a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete (MSZTE Kft.) tartott május 4-én, a Kende Gastro bemutatókonyháján.
A covid szorításából épp kikerülő, nyaralásra, kikapcsolódásra vágyó magyaroknak mintha minden kívánsága teljesülne egy helyen: autóval könnyen elérhető, vad, romantikus, eddig még fel nem fedezett vidék. Ahol minden egyes eldugott parányi szigeten, még a legkisebb halászfalucskában is van a kunyhókban faltól falig net. Ez Észak-Olaszország Friuli Venezia Giulia tartománya, amely online tájékozató formájában mutatta be kínálatát.
Hamarosan ismét nyithatnak a világban mindenütt a szállodák, a közelgő jó hír kapcsán szervezett nemzetközi online sajtótájékoztatót a Marriott International, amelyen mi is részt vettünk.
Sorozatunkban azokba a házakba engednek az ott lévők bepillantást, ahová ma is érkezhet, ahol most is megszállhat a vendég. Most a Nyugati pályaudvar közelében lévő, négycsillagos Marmara Hotel Budapestben nézünk körül.
Sorozatunkban azokba a házakba engednek az ott lévők bepillantást, ahová ma is érkezhet, ahol most is megszállhat a vendég. Ezúttal a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Fenyves Szálloda és Konferenciaközpontba látogatunk el, a Budapesttől 260 km-re eső Baktalórántházára.
Sorozatunkban azokba a házakba engednek az ott lévők bepillantást, ahová ma is érkezhet, ahol most is megszállhat a vendég. Most az Erzsébet-híd pesti hídfőjénél álló luxushotelben néztünk körül.
Sorozatunkban azokba a házakba engednek az ott lévők bepillantást, ahová ma is érkezhet, ahol most is megszállhat a vendég. Most a a tó partján található Platán Tata mindennapjait ismerhetjük meg a ház vezetője, Varga Vivien segítségével.
Sorozatunkban azokba a házakba engednek az ott lévők bepillantást, ahová ma is érkezhet, ahol most is megszállhat a vendég. Körképünk következő állomása az osztrák határ közvetlen közelében található, négy csillag besorolású Hotel Sopron, amely jelenleg buborékhotelként üzemel.
Sorozatunkban azokba a házakba engednek az ott lévők bepillantást, ahová ma is érkezhet, ahol most is megszállhat a vendég. Miskolctapolca esetén szóba került, a közelgő húsvét kapcsán, egy valós újranyitási tervről szóló latolgatás.
Sorozatunkban azokba a házakba engednek az ott lévők bepillantást, ahová ma is érkezhet, ahol most is megszállhat a vendég. Útunk következő állomásaként a balatonfüredi négy csillag superior kategóriába sorolt Hotel Silverine Lake Resort szerepel.
Mármint munkaerőkeresés területén. Ugyanis ez a két szektor szívta el a legtöbb munkaerőt az elmúlt egy év alatt. Kovács Lászlóval, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnökével beszélgetünk a szakma legaktuálisabb kérdéseiről.
Mindjárt kiderül. Ahogy az is, hol van a nyugalom völgye. Bónuszként pedig arra is fény derül, ki mondta és miért: "Egyszerűen finom, semmi mást nem kell tudnod róla."
Ezt egy balatoni szállodás állítja, akivel annak kapcsán ülünk le beszélgetni, hogy végigvegyük, a pandémia tépázta helyzetben hol tart most belülről nézve a szállodai szektor.
Ez az éttermi újranyitás kicsit más, mint ahogy azt korábban megszoktuk egy vendéglátóhely esetében. De őszintén, kinek nem változott meg az élete, és vett 360 fokos fordulatot a világa a covid-járvány okozta korlátozások következtében?
Rajnai rizlinget készítenek 10 hektárnyi badacsonyi területen, magyar főborász irányításával. És tételeik annyira sikeresek, hogy máris besöpörtek néhány hazai rangos szakmai elismerést. A Villa Sandahl négy különleges rizlingjével ismerkedtünk egy virtuális térben megtartott múlt pénteki tájékoztató során.
A vendéglátás hazai ismert szereplői beszélgettek élő adásban az Unilever Food Solutions (UFS) szervezésében, január 13-án. Téma az idei évre várt előrejelzések, trendek, elvárások voltak.
Kizárólag ökológiai gazdálkodásból származó bioszőlő az alapja borainak, jövőre debütáló pezsgőjének, azonban egyszerűbb és lényegretörőbb az a meghatározás, hogy minden, ami a keze alól kikerül, kizárólag természetes, közérthető és a szintetikus anyagok közül egyik sincs nyomokban sem bennük.
A vírus második hullámának közepén, az ország teljes lezárásakor, amikor turista mutatóba sincs a fővárosban, és minden vendégváróhely hónapok óta zárva, ráadásul közelednek a karácsonyi ünnepek - ki nyit ilyenkor egy új vendéglátóhelyet?! Van rá példa.
Ahogy bejárta a hír a magyar sajtót egy szempillantás alatt, és ahogy mi is beszámoltunk róla: Magyarország egyetlen két Michelin-csillaggal rendelkező étterme, az Onyx Utolsó vacsora elnevezéssel tartott egy fine dining menüsoros/filmforgatásos/teremszétveréses performance-t, amin a vendégektől kezdve a tulajdonosi körig mindenki részt vett, aki csak jelen volt e szerintük jeles, mások szerint eléggé dicstelen és szomorú eseményen.
Bemutatjuk dr. Deák Imrét, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) elnöki pozíciójáért induló jelöltet. Aki nem egyedül indul majd a 2020. november 18-i zajló elnökválasztó közgyűlésen az elnöki székért, hiszen idén van kihívója, Nagy-Szász István személyében, akinek programját már korábban megismerhettük.
Ezzel keresett meg Nagy-Szász István (45), aki a cseh érdekeltségbe tartozó (CPI Hotels) budapesti Mamaison Hotels & Residences General Managere. Fiatal kora ellenére már végigjárta a szállodás szakma lépcsőfokait – így jutott fel az igazgatói székbe -, most pedig úgy döntött, beszáll a szállodások legnagyobb érdekképviseleti szervezetének elnöki tisztjéért induló választási küzdelembe.
Megnyílt a SZÉK Restaurant & Bar (a korábbi Klassz helyén, az Oktogonnál, az Andrássy úton), ahol az erdélyi és székely konyha legjobbjait kínálják mostantól vendégeiknek. A nyitás alkalmával kóstoltuk kínálatukat.
Bár Budapest Turizmus Konferencia és Díjátadóra szólt a meghívás október 2-án, az Új Városházára, de talán aktuálisabb lett volna a "Budapest nem létező turizmusa" elnevezés.
Hazai szállodásokat kérdeztünk, mi a helyzet náluk most, a járvány második hullámánál, rendezvények sorozatos visszamondása esetén. Egységes képet találtunk.
Frissítve - Eredeti pompájában fogadja nyár közepétől vendégeit a BOTANIQ Turai Kastély. Bejártuk több mint tíz hektáros parkját, és a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) szervezte túrán, a tagsággal közösen, betekinthettünk a falak közé.
Rövid nyárértékelés a fővárosról (hosszan nem is lehetne elemezni, mert nincs nagyon mit), latolgatás az őszi időszakra, és még egy-két aktuális kérdés a keddtől érvényben lévő teljes határzár kapcsán. Flesch Tamást, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnökét kértük, reagáljon a short minute-tel hozott tiltó rendelkezések kapcsán, és elemezze a Covid első hullámát követően kialakult helyzetet.
Elmaradt idén a híres-neves balatonfüredi Anna-bál. Az ok természetesen a pandémia. Minden további aktuális témáról a bál helyszínéül szolgáló négycsillagos szálloda tulajdonos-ügyvezető igazgatóját, Lengyel Ernőt kérdeztük.
FRISSÍTVE Izgalmas gasztrokombó nyílt augusztus 20-án Kővágóörsön: az Andriska Pékbisztró pékség, amely kávézó és reggeliző egyben. Igény van rá, már első nap kígyózó sorok vártak beboccsátásra a bejáratnál.
Először is úgy érezhette magát mindenki, mintha április 27-e lenne - hiszen eredetileg akkorra hirdették meg a hazai szállodások legfőbb szakmai rendezvényét, azonban az ismert körülmények miatt később tartották meg, most, nyár derekán. Aztán volt még sok egyéb is.
Az MSZÉSZ helyi régióvezetőjétől, Rádóczy Andreától. Amiben szó lesz vezető balatoni településekről, félig üres és full házakról, és arról, változtak-e idén a vendégek elvárásai?
Elindult a balatoni turisztikai szezon, elsősorban a belföldi vendégek felé fókuszálva - jelentették be a meghívottak a Tihanyi Piac placcon, május 16-án tartott sajtótájékoztatón.
Hét aktuális, a szakma jelenlegi helyzetét elemző és a járvány miatti korlátozások feloldása utáni teendőkről, segítségnyújtásról szóló kérdést tettünk fel Könnyid Lászlónak, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgató-helyettesének.
Két prognózis a nyárra. A biztonság, mint alapelvárás. Rugalmas előfoglalók. Külföldi példák. Apartmanok, vendégházak előnye. Szigetvári Józseffel, a legnagyobb hazai szállásfoglaló portál, a Szallas.hu vezérigazgatójával elemezzük a jelenlegi helyzetet és a közelgő idei főszezont.
Rövid előrejelzést kértünk a járvány utáni helyzet megítéléséről Flesch Tamástól, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnökétől. Íme, a prognózis, amely részben derülátó, a főváros esetében azonban kevésbé az.
Új rovatot indítunk: mintaszobákon keresztül mutatunk be megvalósult és meg nem valósult álmokat, magyarországi házakat, kisebb-nagyobb szálláshelyeket, luxusszállodákat, három-négy csillagos hoteleket, panziókat, magánszállásokat.
Folytatjuk sorozatunkat, amelyben mintaszobákon keresztül mutatunk be megvalósult és meg nem valósult álmokat, magyarországi házakat, kisebb-nagyobb szálláshelyeket, luxusszállodákat, három-négy csillagos hoteleket, panziókat, magánszállásokat.
A kormány által bejelentett veszélyhelyzetre reflektálva, a hazai turisztikai szakmát érintő és befolyásoló tényekről, valamint a kormány ezzel kapcsolatos terveiről számolt be a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója, Guller Zoltán.
Épp ezért a Sofitel Budapest Chain Bridge az ünnep előestéjén ismét elhívta Magyarország borásznőit, hogy együtt ünnepeljék a nőnapot a borszerető közönséggel.
A hóna alatt mindig mindenhová magával vitte, ebben volt összes munkája, feladata, az élete. A dosszié ma is meg van, csak Jakabffy László élete tűnt el mögüle 2017. december 22-én. Barátai, kollégái, tanítványai most rá emlékeznek: egy ízléses, mértéktartó és mértékadó könyv formájában.
Ökölbox, puszi, pacsi. Az Utazás Kiállításon hirtelenjében nem is tudják, miképp köszöntsék egymást megfelelően az ott lévők, hogy messziről kerüljék a járványt. Arról kérdeztük a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) elnökét, Molnár Juditot, vajon kell-e attól tartani, hogy az ügyfeleknek elveszi a kedvét az utazások foglalásától a koronavírus megjelenése a világban?
Nagy meglepetések nem születtek. Egy kezünkön meg lehet számolni, akik újként kerültek be a régi nagy nevek közé a február 24-én este megtartott díjátadón.
Akkora látványos bulival ünnepelte kettős évfordulóját január 23-án, csütörtök este a Marriott-lánc hazai tagja, amelyet még nem látott a sokat megélt ház. Jelen voltunk, itt a beszámoló arról, mi történt.
Keddtől péntekig - január 7-10-ig - nyitva a világ egyik legnagyobb textíl témájú nagyközönségi és szakmai vására, a most 50. évfordulóját ünneplő frankfurti Heimtextil kiállítás.
Az ismeretlentől való félelem és valamiféle ódzokás is nehezíti a megváltozott munkaképességűek elhelyezkedését, pedig alkalmazásuk hasznos és segít a munkaerőhiány kezelésében is.
Angol minta alapján, mindenki nyertes, aki pályázott, de az igazi díjazottak közül az alsópáhokiak vitték el március 8-án, a Hilton Budapestben megtartott gálaesten a pálmát "gólörömükkel", amikor meghallották, hogy győztek.
Hangulatos projektzáró ünnepség keretében október 3-án hivatalosan is átadták a nagyközönségnek a Debreceni Gyógyfürdő Kft. legújabb fejlesztéseit: a felújított termálfürdőt, az újonnan kialakított szaunavilágot, a fürdőhöz kapcsolódó szállodában a vendéggeneráló fejlesztéseket, valamint az egészségügyi szolgáltatások szélesebb körét.
Tíz év után visszatért Budapestre Stephan Interthal, a német származású topmenedzser, aki 1997 és 2004 között egyszer már állt a Kempinski Hotel Corvinus budapest élén. időközben a szállodacsoport pekingi zászlóshajóját, majd moszkvai tagját irányította. most visszatért magyarországra, hogy átvegye a ház irányítását emile bootsmától, a sok érdekes újdonságot bevezető holland szakembertől.
A szakmából többen felháborodtak azon a jogszabálytervezeten, amely szerint egyes turisztikai munkakörök betöltéséhez a jövőben nem lesz szükség szakképesítésre. Másoknak az a véleményük, hogy a gyakorlat többet ér minden iskolánál, a Nemzetgazdasági Minisztérium szerint pedig átláthatóbbá kellett tenni a képesítésekre vonatkozó jogszabályi környezetet, illetve szükség volt az idejétmúlt képesítési követelmények eltörlésére is.
Ausztria egyik legjelentősebb, a kelet-közép-európai térséget megcélzó befektetői konferenciáját tartották a volt császárváros szívében lévő elegáns, barokk palota termeiben, ahol a díszes épület előtt a monarchiabeli időket idézve szinte percenként hajtott el egy-egy lovas kocsi, bámészkodó turistákkal a hintó belsejében
Lakatosék hosszas vívódás után 1988-ban végleg Kanadában telepedtek le. István, az idehaza már neves muzsikusként számon tartott családfő éttermekben játszott, aztán a család beszállt egy gasztronómiai vállalkozásba: Montrealban egy tekintélyes, százfős éttermet működtettek…
Kétszáz kiállító és több mint 12 ezer látogató a rendezvény három napja alatt. Az osztrák kiállítók többsége a vendéglátás, valamint a szállodai beszállítói területről, elsősorban a konyhatechnológia, a gasztronómiai szolgáltatások, a kávézás, a design, valamint a cateringrészről érkezett. A salzburgi nagyrendezvény kistestvérén, a bécsi Hotel und Gast kiállításon jártunk
Március 10–12. között egy elegáns, eredetileg Franciaországból indult és immár nemzetközi méretűvé nőtt, a szállodai, vendéglátói és élelmiszeripari szegmenst megcélzó és bemutató szakkiállítás érkezik – Közép- Európában elsőként – a budapesti Hungexpóra. A hazájában kétévente megrendezésre kerülő szakmai bemutatót remélhetőleg nemcsak idén tavasszal, hanem két év múlva ismét hazánkban köszönthetjük.
A SIRHA Budapest – Nemzetközi Élelmiszer-ipari, Sütő- és Cukrászipari, Szálloda és Vendéglátó-ipari és Gasztronómiai Szakvásár tavasszal debütál a HUNGEXPO „A” pavilonjának mintegy tízezer négyzetméternyi hasznos területén. A Horeca-szegmens számára meghatározó rendezvény részleteiről a kiállítás igazgatóját.
Szakítottak a megszokott partner parti-sémával az Accor-csoport egyik sikeres nemzetközi brandjének, az ibis Magyarország évbúcsúztató partnerpartja alkalmával.
Év végi partnerparti dömping van: órákon át tartó kényszeredett evés-ivás, üldögélés ismeretlenekkel, szokásos névjegycserék,véget nem érő igazgatói vagy tulajdonosi szónoklatok, még tán egy tombolahúzás is akad a végére, meg valami táncolásféle középütt, a parkettán, aztán végre mindenki boldogan rángatja magára a kabátját, és hullafáradtan usgyi, haza, hóna alatt a „goodbye” pakkal.
Think Hungary – More than expected (Magyarország – több, mint amit várt) – ez a szlogen mostantól sokszor lesz hallható, hiszen e jelmondattal és a hozzá tartozó imázsfilmmel debütált a londoni WTM-en a világ egyik legjelentő- sebb szakmai kiállításán a Magyar Turizmus Zrt.
A Hemingway étterem Buda egy igazi klasszikusan elegáns, nagyvonalú eleganciával épült és még a millennium évében megnyílt vendéglátóhelye a Kosztolányi Dezső térnél, a Feneketlen-tó partján.
Lassan nincs olyan budapesti négy-, de inkább ötcsillagos szálloda, ahol ne számolnának mostanában egyre többen a szovjet utódállamokból érkező vendégkörrel. „Az orosz jó vendég, sosem garasoskodik – fogalmaz diplomatikusan az egyik pesti luxushotel alkalmazottja –, de tudomásul kell venni, hogy más az ízlésvilága, más kultúrából érkezik, és nem ő alkalmazkodik hozzánk, hanem elvárja, hogy ez épp fordítva legyen.”
A Kanári-szigetek legnagyobbikáról örökös napfény, fürdőzés, vízparti shoppingolós sétányok és kiváló szálláshelyek – ez minden, ami eszébe juthat annak a nyaralóturistának, aki nem fedezi fel az igazi Tenerifét. Pedig a pusztító tüzeket, óriási viharokat is vidáman túlélő különleges növényvilág, a parthoz közeli vizekben egész évben látható bálna- és delfinrajok és a különféle izgalmas alakzatú vulkáni kúpok, kőzetek és lávafolyamok ugyanolyan élményt nyújthatnak – ha nem többet -, mint egy egész hetes strandolás.
Hívják rotációs konyhaszínháznak, de nyilván csak azok, akik még soha nem jártak a salzburgi repülőtér közelében, ahol a 7-es számot viselő hangár első emelete a világ egyik leghíresebb, legszínvonalasabb és igazi kulttalálkozóhelye a világ topgasztronómiájának. A Red Bull-alapító Dietrich Mateschitz milliárdos báró és Eckart Witzigmann topséf védnöksége alatt 2003-ban megnyitott Hangar–7 Ikarus étterem harmonikus egységet alkot az 1754 üvegdarabból összeállított kupola alatt a bárki által látogatható, hatalmas földszinti kiállítótérrel. Ahol repülők, helikopterek, Forma–1-es Red Bull-versenyautók és motorok fürdenek a napfényben, illetve állnak az óriáspálmák, olajfák tövében, és ahová állítólag 2012 egyik világraszóló eseménye, a Baumgartner-féle sztratoszféraugrás kézzel fogható emléke is hamarosan megérkezik.
Ajaj, nem jó jel, ha a december 10-i hétfő déli főzős program – a közelgő karácsonyra való tekintettel a Sztárok, szakácsok, pulykák programot hirdettük meg ezúttal a METRO Vevőakadémián – egyik résztvevője, Vujity Tvrtko hétfőn korareggel telefonál.
A második világháború végén porig bombázták, ma mégis régi fényében pompázik Kelet-Tirol fővárosa, az Isel folyó partján, a Dolomitok tövében fekvő, 13 ezer lelket számláló Lienz. A város legújabb büszkesége a térség első ötcsillagos szállodája: a Grandhotel Lienz.
Ausztria legnagyobb kiterjedésű, egybefüggő cirbolyafenyő erdőjének mélyén, 1763 méter magasan, a Turracher csúcson Karintia, egyben Ausztria egyik legfelkapottabb szállodája. Bizonyítja ezt éves töltöttsége, hiszen 90 százalék feletti számokat produkálnak a 100 szobával, 100 alkalmazottal üzemelő házban immár folyamatosan több esztendeje.
Talán nem túlzás állítani, hogy ilyen pörgős, ötletes, kreatív és nagy sztárokat felvonultató márkabemutatást még nemigen láthattunk idehaza, amelyet a Red Bull a Telenor mobilszolgáltatóval karöltve produkált a pesti Syma Csarnokban.
Három értékelhető kategória a bírálatok során, töprengő, néha gondterhelten maguk elé néző zsűritagok, meglepően egységes álláspont a győzteseket illetően, hümmögés, néha szörnyülködés és igazi öröm, ha valami szép kerül eléjük – ez a Vendég & Hotel szaklap második alkalommal meghirdetett Étterem- és ÉtlapDesign versenyének bírálata dióhéjban, ahol éttermek, szállodák, sörözők és kávézók neveztek a győzelemért, vagy csak a megmérettetés kedvéért.
Lehet egyetlen tavon három országnak osztozni? A jelek szerint igen. A Bodeni-tó legnagyobb partszakasza, 168 km-nyi terület Németországhoz, délen 69 km hosszan Svájchoz, délkeleten 26 km-nyi terület Ausztriához tartozik. És ebből még soha nem volt veszekedés. Sőt a helyi turizmus virágzik: az osztrákok például szívesen bebarangolják a szomszédos svájci és német területeket. Vorarlbergi kirándulásunk harmadik napján – az Osztrák Nemzeti Idegenforgalmi Képviselet vendégeként – így tettünk mi is.
Ismernek olyan embert, aki az iskolái befejezése óta egy és ugyanazon helyen dolgozik? Akit bár hívnak máshová, mégsem tudja otthagyni a megszokott zugot. Szaktekintély a maga területén, mégsem keres sokat, de képtelen felcserélni a megszokottat valami másra. Én ismerek ilyet, úgy hívják: dr. Probáld Ákos, a KSH-ban dolgozik immár harminc éve.
Két dolog hozta lázba a spanyol fővárost május idusán: a Bajnokok Ligája döntőjében nyert imádott csapatuk, a Real Madrid, és elhozta a kupát, a másik, hogy elérkezett a város védőszentjének, Szent Izidornak ünnepe. E két okból egy is bőven elég lett volna, hogy senki ne dolgozzon, egész nap inkább táncoljanak, énekeljenek, egyik fieszta kövesse a másikat. Így azonban szinte leírhatatlan az az örömparádé, amelyben a BTH magyar csapata – a város főterén, a Plaza Mayoron – részt vett.