hirdetés
hirdetés

Kivárás és erős belföldi forgalom

Hol nyaralnak idén a magyarok?

Egy március végi felmérés szerint idén Törökországnak le kell mondania a magyar utasokról, és honfitársaink Egyiptomot, Tunéziát és Görögországot sem fogják választani jelentős számban a nyári szezonban. A kutatás ismertetése mellett megkérdeztünk néhány hazai utazásszervezőt is, akik szerint a kép ennél jóval árnyaltabb.

hirdetés

Tihanyi apátság, Fotó: Csontos András
Tihanyi apátság, Fotó: Csontos András

Alaposan átalakítja nyaralási szokásainkat idén a terrorfenyegetettség, nemtől és kortól függetlenül megfontoltabban választunk úti célt – állítja a Szallas.hu előfoglalási adataira és friss, nem reprezentatív kutatására hivatkozva. Hozzáteszik, hogy a legtöbb magyar vendégről valószínűleg Törökországnak kell lemondania, miközben tovább nőhet a belföldi turizmus, azon belül is a Balaton forgalma, illetve a külföldi nyaralóhelyek közül Horvátországé.

A Szallas.hu kutatásából az derül ki, hogy tíz megkérdezettből kilencet befolyásol és körültekintőbbé tesz a terrorfenyegetettség a nyaralási célpont kiválasztása kapcsán. Az óvatosság ráadásul nemtől és kortól függetlenül gyakorlatilag egyforma mértékben megfigyelhető, ennek eredményeként a magyarok idén olyan klasszikus nyaralóhelyeket utasítanak el, mint például Törökország, Tunézia, Egyiptom és Görögország.

Az információk a Szallas.hu március eleji előfoglalási adatain, valamint a 2016. március 16–23. között történő online felmérés adatain alapulnak, amelyben 1151 – 18–75 év közötti – internetező vett részt. A kutatás adatai nem reprezentatívak a hazai lakosságra nézve.

ÁRNYALTABB A KÉP

A fenti közlemény több médiumban is megjelent azzal a következtetéssel, hogy az idén nem utaznak a magyarok Törökországba, Tunéziába és Egyiptomba. Megkérdeztünk erről néhány utazásszervezőt, akik nem látják ilyen sötéten a helyzetet.

A hazai – Egyiptomot, Tunéziát, Törökországot és Görögországot is kínáló – tour-operátorok szerint az általános tendencia szerint kissé gyengébb az előfoglalási időszak a tavalyinál, ennek oka, hogy az emberek kivárnak, így erős last minute szezon várható. Van, ahol a görög foglalások a tavalyihoz hasonlóan alakulnak, de azt is elmondták az utazásszervezők, hogy a többi népszerű úti cél – Horvátország, Bulgária, Spanyolország, sőt Görögország – telített lesz idén, és nem biztos, hogy elbír el még több turistát.

EGYIPTOMOT IS KERESIK

Kerekes Gábor, az Egyiptom-specialista Express Travel International (ETI) magyarországi irodavezetője kérdésünkre elmondta: az ETI budapesti indulású egyiptomi útjaira eddig három-négy százalékkal többen foglaltak az előfoglalási időszakban, mint tavaly. Még úgy is, hogy előfoglalásban idén nem választható a Budapest–Sharm El Sheikh járat (csak a május 7-én induló Budapest–Hurghada járat), és néhány euróval emelkedtek is az árak a tavalyihoz képest. A bécsi indulások tekintetében kissé érezhető, de nem számottevő a visszaesés, de márciusban és áprilisban sok magyar turista utazott Egyiptomba Bécsből.

KÉSŐBB FOGLALNAK AZ UTASOK

Füri Mihályné, a Kartago Tours cégvezetője elmondta, hogy az utazásszervezőnél gyengébb az előfoglalási időszak, mint 2015-ben – egyértelműen érezhető, hogy az utasok idén kivárnak. Azokba az úti célokba azonban, ahol nem történt negatív esemény, az előfoglalások a tavalyinál jobbak, a görögországi előfoglalásokban sem érezhető visszaesés. Füri Mihályné hozzátette, hogy ez nem az utazások átcsoportosítását jelenti, vagyis akik Egyiptomba vagy Tunéziába készülnek, azok várhatóan oda is fognak utazni – tehát nem cserélik le eredeti úti céljukat például Bulgáriára vagy Spanyolországra –, csupán a szokásosnál később foglalnak. A cégvezető kiemelte: nem szabad elfelejteni, hogy teljesen más viszonyok között hasonlítunk össze számokat – az elmúlt időszakban ugyanis szinte minden évben dupla annyi volt az előfoglalás az eggyel korábbihoz képest, idén pedig, ha nem is fordult meg a trend, de a bizonytalanság miatt valóban kevesebb az előfoglalás 2015-höz képest. A cégvezető elmondta, az utasok utazni akarnak, a görög, horvát és spanyol szállodák viszont hamar meg fognak telni, így elképzelhetetlen, hogy ezek az úti célok még azokat a turistákat is elbírják, akik egyébként Törökországba, Egyiptomba vagy Tunéziába mentek volna.

GÖRÖGORSZÁG BIZTONSÁGOS

A Personal Tours közleményben tájékoztatott a görög helyzetről: ,A Personal Tours hat görög szigetre és több szárazföldi üdülőhelyre szervez utazásokat. Mindenhol előre lekötött, jól bevált szállásokkal rendelkezünk, és garantáljuk, hogy migránsokat egyik általunk programozott desztinációban sem lehet találni. Miután a Personal Tours Korfu, Kréta, Rodosz, Zakynthos, Kefalónia, Karpathos szigetekre repülővel és Paralia, Sarti, Kamena Vourla, Tolo üdülőhelyekre egyéni utazással, valamint autóbusszal szervez elsősorban utakat, a jelzett térségekben nem volt migránsprobléma. Ha a helyzet rossz irányba változna, esetleg az utazás ellehetetlenülne, a Külügyminisztérium korlátozást rendel el, és az utasok visszakapják a befizetett részvételi díjaikat. Erre garancia cégünk jó anyagi helyzete és a törvényi előírások. Bízunk benne, hogy a szezon kezdetéig rendeződnek az általunk ajánlott desztinációkat eddig sem érintő problémák, és nyilvánvalóvá válik, hogy Görögország az egyik legbiztonságosabb úti cél 2016-ban is” - zárul a közlemény.

NEM KELL TEMETNI TÖRÖKORSZÁGOT

Mihálka Róbert, a Green Travel értékesítési vezetője elmondta: egy olyan desztinációt, ahova 2015-ben több mint ötvenezer magyar utazott, nem kell temetni. „Jelen helyzetben sehol a világon nincs biztonságban az ember. Mint azt a brüsszeli robbantások is mutatják, akár Európa »fővárosát« is képesek pillanatok alatt megbénítani.” Mihálka Róbert hozzátette: Törökországban az ár-érték arány évek óta verhetetlen, ebben a tekintetben nincs vetélytársa. Bár a Green Travelnél 30-35 százalékkal gyengébb volt az előfoglalás, mint tavaly, ez közel nem számít drasztikusnak, és nem vetíti előre azt, hogy a magyarok nem fognak Törökországba utazni. Az utasok kivárnak, de az érdeklődés nem csökkent, a foglalások többsége várhatóan a last minute időszakban realizálódik. Mivel az egyéb földközi-tengeri desztinációk kapacitásai is végesek, a szigetek sokkal hamarabb meg fognak telni, az irreálisan drága nyugati nyaralóterületek pedig megfizethetetlenek az átlag magyar utazó számára.

Görögországi idill Pargán. Fotó: kostasgr
Görögországi idill Pargán. Fotó: kostasgr

LESZNEK TÖRÖK ÉS TUNÉZIAI FOGLALÁSOK

Kálmán Krisztina, a Taurus Reisen budapesti irodavezetője is hasonló tendenciákról számolt be: bár a tunéziai előfoglalások száma még nem éri el a tavalyit, de nem jelentős a visszaesés, az utasok körében elsősorban Djerba számít népszerű úti célnak itt. Hozzátette: az észak-afrikai ország azért jó választás a családosok számára, mert olcsó – sokszor egy balatoni nyaralás árával vetekszik –, garantált a napsütés, és csupán két óra repülőútra található Budapesttől a homokos tengerpart. Az irodavezető azt is elmondta, hogy a törökországi előfoglalások csökkentek nagyobb mértékben, de ez nem azt jelenti, hogy nem fognak odautazni az emberek, ott és Tunéziánál is erős last minute időszak várható. Kálmán Krisztina szerint a törökországi hotelek leárazásokkal fogják odacsábítani a turistákat, és megerősítette, hogy Görögország és Bulgária várhatóan megtelik idén. A brit Thomas Cook is arról számolt be, hogy idén az utasok jóval később döntenek az üdülésüket illetően, mint korábban, ezért last minute dömping jöhet.

HORVÁTORSZÁG VAGY A BALATON?

A Szallas.hu felmérése szerint az idei szezon egyik külföldi nyertese Horvátország lehet: azok körében, akik idén nyáron külföldre látogatnak, egyértelműen Horvátország a legnépszerűbb, minden negyedik válaszadó ide tervezi nyaralását. A horvát tengerpart közkedveltségét egyedül a Balaton képes felülmúlni: a Szallas.hu kutatásában részt vevők kétharmada nyilatkozott úgy, hogy ha nyáron vízpartra vágyik, akkor szívesebben utazik a Balatonra, mint a horvát tengerhez. „Március elején hetven százalékkal több előfoglalás érkezett Horvátországba, illetve hatvan százalékkal több a Balaton környéki településekre 2015 hasonló időszakához képest, a foglalások számát tekintve ugyanakkor egyértelműen a magyar Riviéra vezet” – tette hozzá Szigetvári József.

A legnépszerűbb városok az előfoglalások darabszámát tekintve belföldön Siófok, Balatonfüred, illetve Zamárdi, míg Horvátországban Crikvenica, Medulin és Zadar. „Az átlagos vendégszámot vizsgálva az is látható, hogy a családos utazók léptek idén még korábban, és választották a kiszámíthatóságot, elsősorban a négy napnál hosszabb nyaralások esetében” – tette hozzá Szigetvári József. A kimagasló kereslet ugyanakkor az átlagárak növekedésében is lecsapódik, a horvát szálláshelyek 11, míg a balatoniak átlagosan 15 százalékkal lesznek drágábbak az idei csúcsszezonban. Ennek is köszönhető, hogy a déli szomszédainknál az előfoglalások 90 százaléka, míg a belföldiek közel fele a családok számára gazdaságos és kényelmes apartmanokra vonatkozik.

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk