hirdetés

A Best Reisen beelőzte a Kartago Tourst

Változások az utazásszervezői toplistán

18-ról 15 milliárd forintra csökkent az idén az utazásszervezők összesített vagyoni biztosítéka. Az első három helyezett közül csupán a Best Reisen emelte a „tétet”, ugyanakkor jelentősen átrendeződött mind a charteres, mind a 12%-os kauciót felmutató cégek top 10-es listája – derült ki a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) legfrissebb adataiból.

hirdetés

Összességében a tavalyinál 17%-kal kevesebb – 15 milliárd forint – vagyoni biztosíték befizetését igazolták 2011-re a Magyarországon letelepedett utazási irodák – tudtuk meg Lukács Balázstól, az MKEH Idegenforgalmi Osztályának osztályvezetőjétől.

Lukács elmondta, hogy az alacsonyabb kaució egyik oka a gazdasági válság és az utazásszervezők ehhez kapcsolódó alacsonyabb 2010-es árbevétele, de a csökkenés csődök és kivonulások következménye is. Mint ismeretes, a TUI ősszel felszámolta magyarországi telephelyét, tavaly nyáron csődbe ment a Karya Tour, decemberben pedig az Aeroviva dobta be a törülközőt. A Magyar TUI Kft. tavaly még csaknem egymilliárdos – 938 455 600 forint – vagyoni biztosítékkal rendelkezett. Az Aeroviva bedőlése 494, a Karya csődje pedig 317 millióval apasztotta a kauciók összegét.

A tavalyi TOP 100-as lista érdekesen alakult át a 2011. február 7-i adatok szerint. A Neckermann, amely tavaly 2 029 152 000 forint vagyoni biztosítékkal nyugtatta utasait, továbbra is az élen van, de bevételének csökkenésével arányosan idén már csak 1,9 milliárddal. A második és harmadik helyen azonban csere történt: előretör a Best Reisen, maga mögé utasítva a szintén erős versenyző Kartago Tourst. A Kartago tavaly még 1,268 milliárd forinttal szerepelt a listán, idén 1,1 milliárddal. A Best az egyetlen az élen, amely idénre a bevétel 8%-os növekedését tervezve növelte vagyoni biztosítékát 100 millió forinttal, 1,2 milliárdra. Jócskán beelőzött tavalyhoz képest a Green Travel, amely a 2010- es 10. helyről a negyedik helyre tornázta fel magát. Az idei 760 millió forintos biztosítéka közel duplája a tavalyinak. Csökkentette ugyan tavalyhoz képest a kaucióját, de továbbra is ötödik a listán az IBUSZ 700 millió forintos biztosítékával. A tavalyi toplista hatodik és hetedik helyezettje szintén helyet cserélt idén. A hatodik az OTP Travel lett, 514 millió forintos kauciójával, amelyet a Tensi követ 430 millió forinttal. Ez mindkét iroda esetében csökkenést jelent tavalyhoz képest. A TUI kivonulása és az Aeroviva csődje miatt két hely is megüresedett a tízes listán, de nem pusztán emiatt került a nyolcadik helyre idén az Unitravel, hanem azért is, mert vagyoni biztosítéka tavalyhoz képest majdnem 90 millióval emelkedett. Megőrizte kilencedik helyét a Medina Tours, habár kauciója alacsonyabb, mint a tavalyi. A tízes listát idén az Anubis Travel zárja 262 milliós letétjével.

Sok az újonc a 12%-osok élcsapatában

A Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal (MKEH) által közzétett nyilvántartás szerint a tavalyi évhez képest alaposan átrendeződött a nem chartereztető, 12 százalékos vagyoni biztosítékkal rendelkező utazásszerezők top 10-es listája.

Megőrizte tavalyi első helyét a Fehérvár Travel, amely a tavalyi 408 millióról idén 440 millióra emelte banki letétjét. A tavalyi második helyezett Pegazus-Sport-Tours Kft. 2011-ben a kilencedik helyre csúszott vissza, idén fizetett vagyoni biztosítéka negyede a tavalyinak. Ehhez hasonló arányban csökkent a kauciója a tavalyi harmadik helyezett Quaestornak és negyedik helyezett Car-Tournak is, amelyek idén kiszorultak a top 10-ből. 2011-ben a második legtöbb vagyoni biztosítékot a Vista fizette a nem chartereztetők közül, ami így is kevesebb a tavalyihoz képest. A harmadik helyre a WecoTravel érkezett közel 135 millió forintos biztosítékával, ők, mint ismeretes, tavalyi összeállításunkban még Chemol Travel néven, a hatodik helyen szerepeltek. Hatmillió forinttal növelte vagyoni biztosítékát a 2010-eshez képest a Haris Travel, amely így idén a negyedik helyre került. A tavalyi kilencedik helyezett Z(s)eppelin Bt. idén az ötödik helyre ugrott előre vagyoni biztosítékának csaknem 4 millió forintos emelésével. A tízes lista második fele szinte teljes egészében az újonnan érkezőké: a hatodik a CWT Utazási Iroda lett, a hetedik az EF Education Kft., a nyolcadik helyen pedig a Proko Travel és a VIP Travel osztozik. A top tízes listát idén a Campus Club zárja több mint 61 millió forintos kauciójával.

A száz legnagyobb

A piac széttagoltságára jellemző, hogy míg a lista elején álló charterező utazásszervezők 1-2 milliárd forintos vagyoni biztosíték meglétét kellett, hogy igazolják, addig a belföldi utaztatók közül a kisebbeknél elegendő volt a 600–700 000 forintos letét ahhoz, hogy a top 100-ba bekerüljenek. A belföldön piacvezető IBUSZ 15 milliós letétje után második a Neckermann 9 millióval. A 12%-os letéttel rendelkező, vagyis charterezéssel nem foglalkozó, külföldre utakat szervező irodáknál a legmagasabb letét – Fehérvár Travel – 400 millió forint volt, míg a második helyezett Vista 156 milliós letétet igazolt.

Nem mindenre vonatkozik a kaució

Kurucz János, a Vista ügyvezetője rámutatott: „A kauciók az utazási termékeknek csak egy bizonyos körére vonatkoznak, azaz az irodák teljes forgalmára vonatkozóan csupán részinformációt jelentenek. Nemcsak a repülőjegy-forgalom, hanem az üzleti utaztatás, a testre szabott utazások földi szolgáltatásainak jelentős része is kimarad egy ilyen statisztikából.” Az is tény ugyanakkor, hogy az utazási irodák teljes forgalmáról nem vezet nyilvántartást az MKEH.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

A Symbol Budapest új termékkel jelentkezik a turisztikai piacon: 220 éves pinceéttermében idézi meg Beatrix királyné lakomáját korhű zene, tánc és programok kíséretében.

hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Érintik az Ön vállalkozását az elszabaduló energiaköltségek?

Kiadónk társoldalai