hirdetés
hirdetés

Ikonok és kozákok nyomában Kijevben

Az aranyló kupolák városa

Kijev igazi metropolis, tele történelmi emlékekkel, különleges látnivalókkal, pezsgő éjszakai élettel, ráadásul csupán másfél órás repülésre Budapesttől.

hirdetés

Az európai turizmus egyik leggyorsabban fejlődő ága a városlátogatások piaca. Amszterdam, Róma, Barcelona, London és Párizs nagy népszerűségnek örvend a hazai turisták körében is. Kelet felé már kevesebben merészkednek, pedig például Kijev ideális célpontja lehet egy két–négy napos hosszú hétvégének.

Az ukrán főváros bemutatására szervezett Kijevbe tanulmányutat a közelmúltban az ukrán Aerosvit légitársaság és az 1000 út utazási iroda. A résztvevők másfél órás repülés után érkeztek meg a hivatalosan 2,3 millió, valójában inkább ötmillió lakosú nagyvárosba, amely már a jövő évi labdarúgó Európabajnokság lázában ég. A Budapest–Kijev útvonalon az Aerosvittel légi szövetségben működő Dniproavia Embraer–145-ös típusú, kényelmes repülőgépe közlekedik. A repülőtér új terminálját gőzerővel építik, a város pedig igazi, modern, tiszta metropolis képét mutatja. Ukrajnába magyar állampolgárok vízum nélkül utazhatnak, így a határon a beléptetés gyorsan megtörtént. A reptérről kétszer négy sávos autópályán jutottunk be a belvárosba, ahol széles a szállodai kínálat. Jó választás lehet a város főutcájának számító Krescsatik utcán található háromcsillagos Hotel Krescsatik, amelynek szolgáltatásai megütik a négycsillagos színvonalat.

A Krescsatik utcára kilépve magával ragad a város lüktetése. Ottjártunkkor éppen Julia Timosenko perére készülve békés, ám annál látványosabb demonstrációt láthattunk. Szombat este ugyanakkor ugyanezen az utcán egy ukrán tehetségkutató verseny döntőjét láthattuk- hallhattuk, több ezer helybelivel együtt. A friss őszi időben a bárok, éttermek teraszain gondtalanul kóstolhattuk meg a helyi söröket, jóféle szárított hallal kísérve.

E hosszú hétvége során Júliától, kárpátaljai származású idegenvezetőnktől egyebek mellett megtudtuk, hogy a legalább 1500 éve lakott Kijevben a XII. században többen éltek, mint Párizsban vagy Londonban, és akkoriban egyedül Konstantinápoly vehette fel vele a versenyt fényben és gazdagságban. Várfal-maradványok mellett elsősorban templomok és kolostorok maradtak ránk a fénykorból, ezért akit érdekel az ortodox vallás, az akár több napot is el tud tölteni a dimbes-dombos Kijev templomainak – Szent Szófia-székesegyház, Szent Mihályszékesegyház, Szent András-templom, Szent Vlagyimir-székesegyház – felfedezésével.

A pecserszki Barlangtemplomnál a szerkezetesek egykori cellái mellett egy miniatűröket bemutató kiállítást és egy kincstárat is megtekinthetünk. Az utóbbiban egyebek mellett olyan páratlan értékű szkíta és szarmata arany- és ezüstleleteket láthatunk, amelyektől valóban eláll a lélegzetünk. Érdemes felkeresni a város valamelyik piacát, például a Krescsatik Hoteltől nem messze fekvő Besszarabszkijt, ahol a volt Szovjetunió minden részéből származó, különleges csemegék közül válogathatunk: van itt sáfrány és szárított sárgadinnye Üzbegisztánból, fekete füge és óriásszemű szőlő a Krím-félszigetről, tucatnyi féle kaviár a Kaszpi-tengerből, erdei bogyók, füstölt és szárított halak.

Bár Kijev kétségkívül nagyváros, számos nevezetességet gyalog is bejárhatunk. Ha már sétára adjuk a fejünket, ki ne hagyjuk az Andrejevszki Szpuszkot (András lejtő), amelynek két végében két múzeumot – a Mihail Bulgakov egykori lakóházában berendezett gyűjteményt, illetve a fura nevű Egy utca múzeumát találjuk. Bulgakov élettörténetét, orvosból íróvá válását érdekes, interaktív módon mutatják be a gyűjtemény lelkes idegenvezetői.

Az tudja igazán élvezni a gyűjteményt, aki előtte átolvassa a Mester és Margaritát, illetve a rengeteg kijevi utalást tartalmazó, Fehér gárda című regényét. Az elsősorban angolul reklámozott Museum of One Street magának a gyűjteménynek helyet adó, keskeny, meredeken emelkedő, szépséges utcának állít emléket. Az épületbe lépve megelevenedik a száz évvel ezelőtti, bohém hangulatú András lejtő, amelyet kijevi Montmartre-nak is szoktak nevezni. Régi cégérek, újságok, boltbelsők, fűzős ruhák között merülhetünk el egy rég eltűnt világban. A 850 méter hosszú utca macskakövein bandukolva régiség- és szuvenírárusok pultjain válogathatunk, míg a dombtetőn a méltóságteljes Szent András-templomban gyönyörködhetünk.
Ez az utca két világot kötött össze: a dombtetőn, a Felsővárosban lakott a nemesség, míg az Alsóvárosban a kézművesek és a hétköznapi emberek. Később művészek, orvosok, újságírók választották lakóhelyül a szűk utca eklektikus stílusú, színes házait.

A várost átszelő Dnyeper folyón érdemes egy hajókirándulást tenni, aki pedig kíváncsi arra, hogyan éltek egykor a kozákok, megnézheti a város skanzenjében (Mamajeva Szloboda).

A falumúzeumot a város központjától nem messze hozta létre egy adakozó lelkű vállalkozó. A fáradt vendég készíthet magának rontástól védő karperecet a kovács házikójában, betérhet a tipikus fatemplomba egy imára, és a falu vendéglőjében degeszre eheti magát borsccsal meg káposztával, túróval vagy krumplival töltött derelyével.

Oleg Ermilov, az 1000 út igazgatója bízik abban, hogy a magyarok népszerű kelet-európai úti céljai közé, Moszkva és Szentpétervár mellé előbb-utóbb bekerül Kijev is.

Hamarosan új, kéthárom éjszakás hétvégi csomagtúrákkal rukkol elő a tíz évvel ezelőtt, két nálunk tanult orosz diák által alapított társaság, amelynek Budapesten kívül Hévízen, Moszkvában, Jekatyerinburgban és Tyumenben van irodája.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Pályázzon és nyerjen!

Meghosszabbított jelentkezési határidő: szeptember 30.!
Legyen részese Magyarország nemzetközi szinten is elismert szálloda- és vendéglátóipari designversenyének, a Klasszis TopDesign 2022-nek, ahol egyedül az számít, mennyire szép, különleges és egyedi az a kisebb-nagyobb szálláshely, vendéglátóegység, irodai vendéglátóhely, borászat, pincészet vagy a Horeca-szegmenst megcélzó digitális platform, innováció vagy más beszállítói termék, amely az Ön tulajdonában van vagy Ön üzemelteti. További információ és a pályázat beadása
: ITT

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk