hirdetés
hirdetés

Helyszíni beszámoló Hurghadáról

Egyiptomi turizmus: teljes gőzzel előre

Az óvatoskodó, apró lépések helyett az előremenekülést választotta Egyiptom, hogy legalább a nyári szezon második felére visszatornássza a forradalom miatt megfogyatkozó turisták számát.

hirdetés

Az egyiptomi turisztikai minisztérium szerint a vendégek száma a nyári szezon eleján alig érte el a felét a tavalyinak, az ország turizmusból származó bevétele pedig havonta körülbelül egymilliárd dollárral csökkent. Nem véletlen, hogy kedvezményeket adnak a repülőtársaságoknak, utazásszervezőknek, szállodáknak, de ami ennél fontosabb, megszigorították a biztonsági ellenőrzéseket, s a turistára „szent skarabeuszként” vigyáznak. Hurghadán például minden, a városba tartó személygépkocsit megállítanak, esetenként átvizsgálják a csomagtartókat, a Luxor felé vezető úton pedig, Safagában vagy Qenában, de a kisebb településeken is többtucatnyi ellenőrző pontot állítottak fel – mindezt persze a turisták érdekében. Kedvező fejlemény az utazók számára ugyanakkor, hogy immár nem kell konvojban közlekedniük a Királyok Völgyébe vagy Kairóba tartó turistabuszoknak.

Alkudni tudni kell!

Az egyiptomi hatóságok fáradozásainak eredménye lassan meglátszik, hisz június első heteiben a vasárnapi turnusváltásokkor a hurghadai repülőtéren szinte percenként szálltak le és fel a magyar, német, svájci, osztrák, skandináv, orosz vagy baltikumi charterjáratok, érthető, hogy már épül az új terminál, miután a jelenlegi kinőtte a forgalmat. S habár a megkérdezett hétköznapi emberek zöme visszasírja Mubarakot, és várják a szeptemberi választásokat, az utca hangulata Hurghadán vagy Luxorban általában feszültségmentes, a turisták kiszolgálása számukra szó szerint létfontosságú. Talán a bazársorok árusai meg a taxisok rámenősebbek egy kicsit, mint korábban, de ez érthető A is, mivel az utóbbi időszakban drasztikusan megcsappant a forgalmuk. Alkudozás szempontjából viszont a vásárló vagy utas némi türelemmel és határozottsággal a kért pénz harmadától rajtolva sokkal kedvezőbb árat csikarhat ki. Az alkudozáshoz mellékelt tragikus színpadi jelenetek pedig senkit ne hassanak meg, mert úgysem adja el egyetlen árus sem nyereség nélkül a portékáját.

Szóval érdemes a szállodák zárt, minden igényre pattanó világából néha kilépni és kellő elővigyázatossággal felvérteződve elmerülni a számunkra egzotikus, jellegzetesen színes egyiptomi valóságban, ahol a közlekedési táblák és a zebra ismeretlen fogalom, a dudálás viszont össznépi szórakozás, ahol a müezzin naponta ötször szólít imára, és ahol joggal gondolkodik el az ember, hogyan építettek ennyit Hurghadán 25 év alatt, amikor napközben a munkavágy véletlenül sem uralkodik el az építőtelepeken. Hát ez maradjon az ő megfejthetetlen titkuk.

Luxus a Titanicon

A hurghadai Titanic Beach szálló egyike az említett negyed évszázad alatt kis halászfaluból hatalmas tengerparti üdülővároskomplexummá fejlődött település jellegzetes pihenő- és szórakozóhelyeinek: egyemeletes épületsorral körülvett medencék, vendéglők, fürdőkomplexum, aquapark, a legvégén pedig a hotel saját strandja a Vörös-tengernél, ingyenesen használható napernyőkkel, nyugágyakkal, matracokkal ellátva. Mosolygós kiszolgálás, bőséges étel- és italválaszték vár itt a vendégekre, bár talán mintha kicsit túlságosan is a turisták kedvében akarnának járni: kevés a jellegzetes egyiptomi fogás, túlságosan is visszafogott a fűszerezés. Sertéshúsról ne is álmodjon senki, a marhahús és a baromfi szolgáltatja az alapot, meg kell viszont kóstolni a rendszeresen grillen sütött halakat, a padlizsános ételeket, zöldségféléket, no meg a speciális arab édességeket. És azt is meg kell szokni, hogy itt még a szobalány is hímnemű. Női kiszolgálószemélyzet a szállodákban nincs, a férfiak viszont hölgyeket lepipáló rendet, tisztaságot tartanak.

Szabad az út a Királyok völgyébe

A szállodacsillagok zártsága számtalan érdekes, izgalmas kirándulásokkal oldható, hisz Luxor, a Nílus és a Királyok Völgye, Kairó kihagyhatatlan. A luxori, egész napos látogatás alatt megmutatják egyebek között a Memnon-kolosszusokat, Hatsepszut királynő templomát, több fáraó sírját a Királyok Völgyében, a Karnak templomot, valamint egy alabástromműhelyt, ahol a kiállítási teremben jólesett a díszhelyen látni a magyar zászlót és Puskás öcsi fotóját. A kairói kirándulásoknál lehet választani egy- vagy kétnaposat, busszal vagy repülővel, attól függően, hogy ki milyen látványosságokra kíváncsi, hisz az Egyiptomi Múzeum kincseitől a gízai piramisokon át a kopt negyed híres templomain át a kínálat bőséges.

Merülés a korallzátonyoknál

Amit szintén nem szabad kihagyni, az a Giftun szigeti hajós kirándulás korallzátonycsodáló merülésekkel, felszíni búvárkodással tarkítva. A kék és azúr több száz árnyalatában játszó tenger vize kellemes hőmérsékletű, a partok sekély részein pedig kifejezetten langyos, az út során a vendégek kiszállnak a fehér homokú Giftun szigetén is. De Hurghadán van lehetőségük a beavatatlanoknak is igazi búvárkodásra, hisz az Anubis Travel magyar búvároktatói rövid elméleti fejtágítót követően leviszik a kíváncsiakat két korallszirthez.Akinek pedig nem eleme a búvárkodás, részt vehet az üvegfenekű katamaránnal szervezett kiránduláson a korallszigetekhez.

Vendégségben a beduinok között

A tengernyi víz látványa után érdemes belekóstolni a sivatagba is, szintén fakultatív program gyanánt dzsipekkel viszik ki a turistákat a Sahara parkba, ahol a helyi idegenvezető mesél, és mutatja meg a beduinok mindennapi életét, a kenyérsütést, a „gyógyszertárukat”, lehet quadozni, tevegélni, este pedig fakír és hastáncosnő, dervis szórakoztatja a nagyérdeműt.

Nem véletlenül mondják az arabok, hogy több jót tesz egy jókedvű arc, mint egy nagylelkű kéz.

Anubis Travel: bíztató kilátások

Mi az Anubis Travelnél örömmel vettük utasaink növekvő érdeklődését Egyiptom iránt.

Az év eleji zavargások ellenére Hurghada továbbra is nagy népszerűségnek örvend, az utazási kedv nem csökkent, és jó kilátásaink vannak erre az évre. Utasainkat továbbra is az Anubis Traveltől megszokott magas színvonalú szolgáltatásokkal és megfizethető árakkal várjuk, amelyben Egyiptom mindig is verhetetlen volt. Idén nagy hangsúlyt fektettünk a családokra is, így nemcsak családi csomagáraink lehetnek vonzók, hanem bő szállodakínálatunk is, amelyben mindenki megtalálhatja az igényeinek megfelelő szállodát, akár párjával, akár családjával vagy barátaival utazik. A nagy érdeklődésre való tekintettel ebben az évben hetente két charterjáratot is indítottunk, amelyek minden szerdán és vasárnap indulnak Hurghadára a nyár folyamán. Ezért nemcsak a 8 nap/7 éjszakás turnusok váltak elérhetővé, hanem a 11 nap/10 éjszakás illetve a 12 nap /11 éjszakás, programok is foglalhatók, így kényelmesebb lehet a nyaralás, és utasaink nemcsak elégedetten, hanem kipihenve térhetnek haza. Bízunk benne, hogy az erős kezdés kitart, és a téli szezont is hasonlóan sikeresen zárhatjuk majd azon utasainknak köszönthetően, akik télen szeretnek a nyárban utazni – közölte lapunkkal Ahmed Bahgat, az iroda igazgatója.

Irházi János
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

A legnagyobb versenytársak ma a turizmusban azok az ágazatok, amelyek elhalásszák az értékes munkaerőt. Ebben a versenyben a képzés a legnagyobb fegyver. Ez őszi lapszámunk egyik fókusztémája.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk