hirdetés
hirdetés

Vizek, tanyák, emlékek városa

Hódmezõvásárhelyen és térségében minden megtalálható ahhoz, hogy a turista jól érezze magát: szép természeti környezet, folyó- és állóvizek, termál- és gyógyvizek, gazdag vad- és halállomány, mûemlékek, múzeumok, képtár és mûtárgyakat bemutató galériák, néprajzi és népmûvészeti emlékek, színvonalas kulturális programok, országosan ismert képzõmûvészeti élet.
hirdetés
'

A Csongrád megyében fekvõ Hódmezõvásárhely Megyei Jogú Város és térsége gazdag kultúrtörténeti múlttal rendelkezik. A régészek Vásárhely határában közel hétezer éves településmaradványokat találtak. Itt került elõ a régió legismertebb újkõkori lelete, a termékenységet és Földanya-kultuszt megtestesítõ Kökénydombi Vénusz is. Turisztikai szempontból kiemelkedõk a térség természeti látnivalói: a Mártélyi Tájvédelmi Körzet mûvészeket megihletõ Holt-Tisza élettere, a tanyavilág és a vásárhelyi puszta.

A természetes folyóvizek mellett jelentõs a város termálkincse is. A város központjában már 1930-tól mûködik fürdõ. A városi Strand-, Termál- és Gyógyfürdõ nagy kiterjedésû, ligetes, parkos környezetben terül el, itt több szabadtéri, termálvizes medence kínál kikapcsolódást a fürdõzõk számára. A strand mellett épült fel Kelet-Európa egyik legkorszerûbb, rövidpályás, úszóversenyekre és nemzetközi szintû egyéb vízi sportversenyek megrendezésére alkalmas fedett Városi Sportuszodája. A rekreációs programok mellett sportprogramokkal – lovassport, tenisz, vadászat – is várjuk az ideérkezõket.

A térség kiváló állattenyésztésének hagyományait és eredményeit reprezentálja az évente áprilisban megrendezett Alföldi Állattenyésztési Napok Szakkiállítás és Vásár, valamint az immár nemzetközi Szent György-napi juhászverseny. 1953-tól kiemelkedõ az országos, meghívásos Vásárhelyi Õszi Tárlat. Jelentõsek az idõszakos, regionális, illetve csoportos és egyéni kiállítások, a mûvészeti és kulturális szimpóziumok és a konferenciák.

Az épített örökség látnivalói közé tartozik Hódmezõvásárhely több mint 20 mûemléke, amelyek közül a legrégebbi a 13-14. századi késõromán, koragótikus Csomorkányi Templomrom. Védett a város több temploma, a Zsinagóga, az Árvízvédelmi Kõfal, az Ógimnázium, amelyben ma az Alföldi Galéria található, a Bethlen Gábor Református Gimnázium, a Károlyi Kúria, a Fekete Sas Szálló épülete.

A néprajzi hagyományok terén kiemelkedik a fazekasság, és ugyancsak gazdag tradíciójával a népi hímzés is. A Csúcsi Fazekasház ipartörténeti kiállítóhelyként mûködik, a hagyományos gazdaéletmóddal a Kopáncsi Tanyamúzeumban ismerkedhetünk meg. A Tornyai János Múzeumban újkõkori, régészeti, népmûvészeti, továbbá helytörténeti, gyûjtemény, a népmûvészeti Tájházban a kézmûvesség emlékei és hagyományos használati tárgyakkal berendezett parasztház látható, a paraszti eszközök a Pincemúzeumban kaptak helyet. A Zsinagóga portáján 2004 júliusában nyílt meg a „Magyar Tragédia 1944” címû állandó kiállítás, amely a Holocaust áldozatinak állít emléket.

2006 júliusában nyitott meg az Emlékpont Fél Évszázad Hódmezõvásárhelyen Humán Oktatási Központ. Az Emlékpont célja, hogy bemutassa a II. világháborút követõ fél évszázadot, és megõrizze ezt a korszakot a közös emlékezet számára. Feladata bemutatni, hogy kik és hogyan élték meg ezt a fél évszázadot Vásárhelyen. Milyen személyes sorsok jellemezték ezt az idõszakot. A tárgyi emlékeket korszerû technikai eszközökkel és formabontó belsõépítészeti megoldásokkal jelenítik meg a tervezõk.

E rövid bemutatkozás után remélhetõleg mások is érdemesnek tartják majd felfedezni e térség kincseinek gazdag tárházát, és az egyre fejlõdõ város minél több látogatónak nyújthat felejthetetlen élményt, kikapcsolódást, ahová majd mindig érdemes lesz visszatérni.

Információ: Tourinform Hódmezõvásárhely
Tel.: 06-62/249-350; www.hodmezovasarhely.hu
E-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
'
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai