hirdetés
hirdetés

Francia életérzés a Balaton-felvidéken

Egy korhűn, mégis bátran felújított békebeli villa, ahol a ház ökológiai lábnyomára is figyelnek a tulajdonosok.

 

hirdetés

A 30-as évek elején épült, balatonszepezdi klasszicista villa negyedik tulajdonosánál, a Karikás családnál született újjá. A család az év tizenkét hónapjában maga látja vendégül a nyugalmat kedvelő párokat egy inspiráló, különleges térben, ahol a vendégek úgy érezhetik magukat, mintha barátokhoz érkeztek volna látogatóba. Ezért is hívják „Chez les Amis" (azaz 'Barátoknál') a házat..

 

Karikás Kriszta és Péter háromgyerekes házaspár. Péterben közgazdasági diplomája, később jogi, majd szálloda- és vendéglátóipari másoddiplomái megszerzése, illetve több tíz év multinacionális vállalati vezetői, illetve kkv tanácsadói és tréneri tapasztalat után elhatározta, hogy saját üzletet nyit. Kriszta tanár és közgazdász végzettségű, az ingatlanfejlesztés és -lízing területén kezdte a pályafutását, de a kézművesség és a konyhaművészet is érdekli. Közös projektjükre felkészülésként elvégezte a Culinary Institute of Europe kulináris művészetek képzését, majd egy Michelin-csillagos étteremben szerzett gyakorlati tapasztalatot.

Saját üzletük mellett – mind a mai napig – heti rendszerességgel gyakorol egy jó nevű budapesti étteremben, mert a folyamatos tanulást elengedhetetlennek tartja. Igyekeztek minden olyan szaktudást elsajátítani, amivel vendégeik kényelmét és igényeit ki tudják szolgálni: mindketten okleveles baristák, Péter pedig borismereti és sommelier képzéseken fejleszti ismereteit. 

 

A gasztronómiában az úgynevezett terroir szemléletet követik, azaz mindent a legközelebbi termelőtől, gyártótól szereznek be, hogy a Villa ökológiai lábnyoma a lehető legkisebb legyen. Ebben a szemléletben készülnek rendszeresen három vagy négy fogásos borvacsoráik is.

Szerencsére Balatonszepezd pontosan három borvidék: a balatonfüredi-csopaki, a badacsonyi és a Balaton-felvidéki találkozásánál fekszik. E három régió általuk legszebbeknek tartott boraiból mutatnak be tételeket, évszakonként változó és a speciális alkalmakhoz igazodó fogásokkal párosítva. 

Mindössze hat vendégszobájuk van. A fenntartható működés célját szolgálja az is, hogy az energiaellátást döntő részben megújuló forrásból biztosítják. A fűtés és a hűtés mellett a kültéri jacuzzi is zöld árammal üzemel. Az elektromos járművel érkezők pedig tölthetik az akkumulátoraikat.

 

 

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk