Keresleti válság jöhet ősszel a hazai hoteliparban

Nyáron jobb szezonra számíthat a belföldi és kiutazó turizmus mint 2019-ben, de ősszel ismét visszaesés jöhet - hangzott el a Bitport csütörtöki turisztikai konferenciáján, amelyen lapunk is részt vett.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Szigetvári józsef, a régióban négy ország (Magyarország, Románia, Csehország és Lengyelország) piacán egyaránt digitális turisztikai termékekkel jelenlévő Szállás Group vezérigazgatója előadásában elmondta, hogy nagy előnyünk a régióban, hogy hazánk teljes szálláshelykínálata elérhető digitálisan, míg Lengyelországban és Romániában a középosztály számára elérhető magánszálláshelyek 85 százaléka még nincs jelen az interneten, nem foglalható. Ugyanakkor azzal, hogy az NTAK-hoz hasonló rendszert az említett két országban is hamarosan bevezetik majd, és további digitális fejlesztések mgvalósítására készülnek, régiós előnyünk a közeljövőben mérséklődik majd. Szigetvári arról is beszélt, hogy kétévnyi utazási vágy halmozódott fel az emberekben, sokan nemcsak bel- hanem külföld utazást is terveznek idén. A magyar lakosság 90 százaléka tervez belföldi utazást, 67 százaléka tervez külföldi. A szakember arra számít, hogy ennek fényében mind a bel- mind a kiutazási szezon túlszárnyalja majd a 2019-es évek eredményeit.

A covid alatt az internetes rendelésen, vásárláson edződött fogyasztók egyre inkább az utazásaikat is a világhálón, önállóan bonyolítják. A lengyelek egészen leszoktak az utazási irodák igénybevételéről, 92 százalékban már interneten foglalnak. A cseheknél 77-ről 85 százalékra nőtt ez az arány a covid alatt, Romániában azonban még mindig a lakosság 65 százaléka ragaszkodik stabilan az utazási irodák szolgáltatásaihoz, A felső tízezer, vagyis a lakosság 15 százaléka számára azonban felértékelődik az utaztatók szerepe. Ők a közeli országok helyett távoli, egzotikus úti célokba is utaznak, ezt azonban váratlan bonyodalmak nélkül, biztonságban szeretnék megvalósítani, amire az utazási irodák gyakorlata, kapcsolatrendszere nyújt garanciát. A szakember rámutatott, turisztikai igények szempontból a régió különböző nemzetei nem különböznek egymástól, az ár az egyik legfontosabb szempont és a szolgáltatások tekintetében is ugyanazt keresik az emberek.

Alapvető igénnyé vált a covid alatt, hogy a szálláshelyeket online, gyors összehasonlítás után ki lehessen választani, le lehessen foglalni, és egy-két gomnyomással ki is lehessen fizetni. Fontos kihívás a digitalizáció előretörésével a hotelek számára, hogy az online felületeken vizuálisan, szöveges formában pedig nagyon tömören, akár egy mondatban össze tudják foglalni szolgáltatásaik lényegét. Szigetvári arra is felhívta a figyelmet, hogy bankszövetségi adatok alapján az utóbbi fél év alatt széles társadalmi szinten jelentős jövedelemmennyiség halmozódott fel hazánkban, ugyanakkor ez a háború okozta válság begyűrűzésével, inflációval, áremelkedésekkel legkésőbb novemberre végképp ki is merülhet, ezért érdemes foglalkozni már most azzal, mit tudnak tenni a hotelek egy esetleges őszi komoly kereslet-visszaesés esetén.


Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart problémáit

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart problémáit 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.
Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont

Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont 

Esztergom minden korábbinál színesebb rendezvényszezont nyit az idei évben.
Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón

Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón 

A fesztivál során immár negyedszerre osztották ki a rangos NEB díjakat, amelyek innovatív és fenntartható európai projekteket díjaznak

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.