hirdetés

Magyar Építőművészek Szövetsége: aggódnak a Sofitel bontása miatt

Miután elkezdődött Zalaváry Lajos egyik legfontosabb művének részleges bontása, és a helyszínre is kikerültek a látványtervek, a Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) nyilatkozatot tett közzé, ami az epiteszforum.hu oldalán olvasható.

hirdetés
Kapcsolódó cikkek

Ebben a következőt írják: "A Magyar Építőművészek Szövetsége felszólal minden olyan építészeti alkotás megőrzésének érdekében, ami elmúlt idők magyar építészeti kultúrájának releváns hordozója! Korunkban különösen nagy veszély fenyegeti a II. világháború és a rendszerváltás közt született építészeti értékeinket. Emellett olyan tényezők is fenyegetik az épületeket, mint az, hogy „jelenkorunk" ezen épületek kulturális és építészeti értékeit nem látja tisztán.

Forrás: MTVA / Balaton József
Forrás: MTVA / Balaton József
 

Ma már egyértelműen kirajzolódó tendenciáról van szó, ami szerint az üzleti és/vagy ideológiai szempontok érvényesülése következtében egy korszak emblematikus épületei sorozatban semmisülnek meg. Ez a tendencia rossz, egyaránt káros a magyar építészeti hagyományokra és kultúrára, meg kellene állítani."

Hozzáteszik még, hogy a Széchényi téren álló Sofitel Hotel, ami Zalaváry Lajos építész 1982-es alkotása, ilyen, megőrzésre méltó épület. „Már születése pillanatában tisztán látták a kor építész gondolkodói, hogy ez az épület egy új építészeti gondolkodásmód és magatartás megjelenését jelzi a magyar építészet történetében", ugyanis a primér modernizmus funkcionalista elveinek érvényesítése helyett kapcsolódik a városi kontextusba, a budapesti történelmi közeghez.

Végül kifejtik, hogy az épület sikeresen nyitott új utakat a kibontakozó, a város értékeit kereső, azt tisztelő, kontextualista építészeti gondolkodás felé, ezért – mint korszakhatárt jelölő épület – a szükséges energetikai-műszaki megújulás mellett alapvető építészeti kvalitásaiban és üzeneteiben kell hogy megmaradjon az utókor számára!

 

 

(forrás: www.epiteszforum.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

kapcsolódó cikkek

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Hogy látja az idei évet az előzetes foglalások alapján?

Partnerünk