hirdetés
hirdetés

Régiós szinten is gyors a visszarendeződés a budapesti szállodapiacon

A tanácsadó cég elemzéséből az is kiderül, hogy a legtöbb szállodaüzemeltető bízik 2023 sikerében, és a költségvetési tervek a 2019-es év bevételi szintjeinek elérésére vonatkozó reményeket tükröznek.

hirdetés

 A kutatás legfőbb megállapításai:

 • 2022 harmadik negyedévében a Magyar GDP növekedése 4.3%-al az ötödik legerősebb volt az EU-ban, ami bár szép eredmény, mégis jól mutatja a regionális gazdasági környezet helyzetét.
 • A szomszédban dúló háború és geopolitikai döntések hatására, egyszerre érinti a vállalkozásokat a rekordmagas infláció és energiaárak, a negatív média, valamint, az árakat szintén felhajtó globális ellátási lánc problémák.
 • Az euró-forint árfolyam rekord magas szintje bár rövidtávon serkenti a turizmust, mégsem tekinthető ideálisnak hosszú távon, különösen az idén tapasztalt volatilitás mellett.
 • A munkaerőhelyzet az év eleji katasztrofális állapothoz képest számottevően javult a harmadik negyedévre, ami elsősorban a kétszámjegyű átlagos bérfejlesztésnek volt köszönhető. A béremelés ugyan nem hoz hosszútávú megoldást az ágazatot érintő (globális szinten is jelentkező) strukturális problémákra, mégis nyeregben tartja a vállalkozásokat.
 • A példátlan költségnövekedések hatására azonban, a versenyhelyzet is felerősödött, ami bár rövid távon akár bezárásokat is eredményezhet, hosszú távon segíti majd a szolgáltatás színvonal emelkedését.

Forrás: STR Global
Forrás: STR Global

 • Budapestnek ebben a visszaépülő ciklusban sikerült eddig elkerülnie a válságokat jellemzően követő negatív árspirált, és az év első tíz hónapjában az STR Global adatai alapján 14%-os árnövekedést sikerült elérnie euróban. Az erre az időszakra jellemző átlagos kihasználtság 59%-al természetesen még messze van a 2019-es 79%-től, így a RevPAR mutató is még -14%-on áll.
 • Fontos azonban kihangsúlyozni, hogy bár mindenki szeretne már a 2019-es szinteket elérő, sőt felülmúló eredményeket elérni, a pandémia által okozott precedens nélküli visszaesést, nem lehetséges ennyi idő alatt behozni, főleg a szomszédban dúló fegyveres konfliktus árnyékában.
 • Az alábbi táblázatban ráadásul az is látszik, hogy régiós szinten is nagyon erősnek tekinthető a budapesti szállodapiacon tapasztalható visszarendeződés.

Jövőbeni kilátások

 • A rendkívül lerövidült előfoglalási trendek ellenére a legtöbb szállodaüzemeltető bízik 2023-ban, tekintettel többek között arra, hogy az atlétikai világbajnokság – a világ 3 legnézettebb sporteseménye – Budapesten kerül megrendezésre, valamint a Budapest Airport előrejelzései is a 2019-es kereslet szintjét tükrözik.
 • A költségvetési tervek a 2019-es év bevételi szintjeinek elérésére vonatkozó reményeket tükröznek, míg az eredményszinteket súlyosan befolyásolják majd a növekvő munkaerő- és energiaköltségek.
 • Ezzel szemben az energiaárak konszolidációja, az ázsiai piacok teljes visszatérése és a szomszédos háború gyors lezárása még messze nem biztos kilátások.
 • A szállodafejlesztések finanszírozása a fentiek miatt erősen korlátozott. A folyamatosan növekvő fejlesztési költségek mellett (ma már szinte a nyugat-európai benchmarkok szintjén) a még el nem indult projekteket valószínűleg elhalasztják vagy teljesen átértékelik. Ez viszont támogatja a kereslet és kínálat egyensúlyát, megakadályozva a piac túltelítettségét.

A teljes elemzést angol nyelven az alábbi linken olvashatják:

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk