hirdetés
hirdetés

Újhullámos szálláshely nyílt a Pilisben

Dömörkapunál egy egész évben üzemelő, 16 fő befogadására alkalmas szálláshely, valamint egy kerékpáros pihenőpont és gyorsszerviz is várja a testi-lelki feltöltődésre vágyó kirándulókat - olvasható az Aktív Magyarország honlapján.

hirdetés

Dömörkapu Szentendrétől nyugatra, a Pilisi Parkerdő területén elhelyezkedő történelmi múltú kirándulóhely. A terület a város határától alig néhány kilométerre helyezkedik el, mélyen az erdőben, vízesésekkel és más természeti látványosságokkal körülölelve. Dömörkapu a múlt század eleje óta kedvelt célpontja a gyalogos turizmusnak, innen érhető el a Parkerdő több kiemelt látványossága is. Az elmúlt évtizedekben a biciklis turizmusnak talán még inkább kedvelt célpontja lett, mivel ezen az útvonalon keresztül érhető el az összes olyan fontosabb kerékpáros célpont, mint például Visegrád, vagy a Dunakanyar Dobogókő, Pilisszentkereszt, Pilisszentlászló irányában.

Azonban 2018-ra az itt található épületek többsége életveszélyes állapotba került, azok már képtelenek voltak kiszolgálni az egyre növekvő igényeket, turisztikai célkitűzéseket. Ezért vált szükségessé egy erdei központ létrehozása, amely több szálláshely, egy kerékpáros tároló és javítóműhely, valamint egy erdei játszótér kialakítását jelentette. Ezen felül teljes rekonstrukción esett át a helyben már működő turistabüfé, illetve a mosdók, mellékhelységek is. A több mint 100 éves épületek közül néhány a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program 45 millió forintos támogatásának köszönhetően újult meg.

A két hajdani lakás 2×2 szobás, összesen 8-8 fő befogadására alkalmas apartmanokká alakultak át úgy, hogy közben az eredeti funkcionális rendet is visszaállították. Ennek köszönhetően a szobák külön-külön is kiadhatók, hiszen megszűnt a lakóterek közötti átjárás. Az északi oldalra került az egyedi belsőépítészeti tervek alapján megújult konyha és vizesblokk, az apartmanok előtt található fedett teraszok pedig kinyitható verandaként születtek újjá, ahol a vízvételi lehetőség kialakítása révén akár grillezni is lehet. A belső, eredeti nyílászárókat felújították, de minden egyéb burkolatot (padló, fal és mennyezet) az eredeti anyagok figyelembe vételével újítottak meg.Az ide érkező kirándulókat, kerékpárosokat számos turisztikai-, közösségi- és családi program várja. Érdeklődéstől függően szervezett gyalogtúrák, futóversenyek, illetve kerékpáros rendezvények csalogatják a nagyérdeműt. A programok sorát színesíti például a Gurul kerékpáros fesztivál, a különböző gyógynövény- és gombatúrák, a közösségi szemétszedés és erdőtisztítás.

Hosszú távú cél, hogy egy olyan turisztikai komplexum jöjjön itt létre, amely a forgalmat és az ide látogatók igényeit teljes mértékben ki tudja szolgálni. Tervben van további szálláshelyek biztosítása, egy nagyobb közösségi tér létrehozása, ahol rossz idő esetén is meg lehet a programokat tartani, valamint a patak közvetlen közelségét kihasználva szaunaházzal, patakmedencével, vízeséssel egyedi fürdési élményt kínálni. Ezen felül a további épületek felújításával lovasturisztikai megállópontot is szeretnének itt kialakítani. Fontos küldetés továbbá Dömörkapu történelmi múltjának emléklét is megőrizni Szentendre egykori életének meghatározó helyszínének, a kőbányának és az itt élő emberek mindennapjainak, a bányászfalu múltjának bemutatásával.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk