hirdetés
hirdetés

Visszafogottan, de emelik az árakat a balatoni szállodák és vendéglátóhelyek

Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke, valamint Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének vezetője az Indexnek hangsúlyozta, várható áremelkedés, de a vendéglátók önmegtartóztató módon kezelik ezt a kérdést.

hirdetés

Flesch Tamás a portál kérdésére kifejtette, optimistán állnak hozzá, de egyelőre nem lehet megmondani, hogy a szállodák szempontjából milyen lesz a balatoni szezon, „sokan várnak és lehet, hogy az utolsó pillanatban foglalnak majd”. Összességében jó szezonra számítanak, viszont az csak később derül ki, hogy túlszárnyalhatják-e a tavalyi számokat.

"Drága a Balaton, de azt cáfolom, hogy drágább lenne, mint egy külföldi nyaralás. 12-15 százalékos átlagáremelkedésre lehet számítani, ha a szezon egészét nézzük. Ez messze az infláció alatt van"– hangsúlyozta az árakra vonatkozó kérdésre a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke.

A szállodaszövetség vezetője a házak költségeinek növekedéséről úgy fogalmazott, aki bátran vállalta a piaci áron történő szerződéskötést az energiaszolgáltatókkal, az relatíve nincs akkora bajban, mert visszaestek az árak. Ott viszont problémát okoznak a rezsiszámlák, ahol egy évre elkötelezték magukat az akkori árszinten, ami sokszorosa a korábbinak. Ráadásul az alapanyagáraknál is brutális áremelkedéssel küzdenek a szállodák.

Flesch Tamás a rezsiárakat érintő lehetséges állami segítségről szóló kérdésre elárulta: "Az állam mutat fogadókészséget arra, hogy bizonyos feltételek mellett a legnagyobb bajban lévő, a hosszú távú szerződés miatt magasabb árat fizető egységeknek további három hónapig segítsen."

Fotó: Depositphotos
Fotó: Depositphotos


Ami máshol probléma, itt lehetőség

„Az előszezon már fut, jó hétvégék vannak, jó szezonra számítunk, ami az iskola végeztével szokott beindulni” – mondta lapunk kérdésére Kovács László.

A Magyar Vendéglátók Ipartestületének úgy látja, a fizetéseknél nincsenek annyira elszabadult igények, mint 2022-ben. A kiegyensúlyozottabb munkaerőpiaci kínálat konszolidálta a bérhelyzetet, de az inflációt valahogy ellentételezni kell.

Önmegtartóztató áremelés

A szakember hozzátette: "A vendéglátók általában önmegtartóztatók voltak, még az indokolt mértékben sem emelték az áraikat, mert joggal tartottak attól, hogy ez csökkentené a keresletet. Ugyanakkor tény, hogy emelni kell az árakon, nyereségre van szükség, ha talpon akar maradni egy vállalkozás. Szezonális üzletben ez különösen nehéz, néhány hónapjuk van, amit még az időjárás is befolyásol.

Az ipartestületi elnök hangsúlyozta, figyelembe véve az élelmiszer-inflációt, akár az 50 százalék is indokolt lenne, sőt, a gyakran vásárolt alapanyagok ára megduplázódott, de látható már némi korrekció. Kovács László szerint összességében 15-20 százalékos áremelkedésre számíthatunk a vendéglátó egységeknél.

A teljes cikk ITT olvasható

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk