Sícharter indul Torinóba

Előző számunkban, az utazásszervezők téli árualapját ismertető cikksorozatunk első részében elsősorban a charteres kínálattal foglalkoztunk. Most igyekeztünk a síajánlatokból ízelítőt nyújtani, de beszámolunk az elmúlt hónapban tartott katalógusbemutatókról is.

Az Unitravel 2007–08-as síajánlatai közül továbbra is Franciaországban a legnagyobb a választék, ahol újdonságnak számít a szállások színvonalának emelkedése – emelte ki Urbantsok Gábor, az utazási iroda ügyvezető igazgatója. A kínálatban szereplő hotelek mindegyike pályaszállás. Idén első alkalommal az iroda Budapest és a legnépszerűbb francia síterepek közvetlen közelében, bár az olasz oldalon fekvő Torinó között charterjáratokat is indít 2008. január közepétől március végéig, így számos népszerű francia síparadicsom Chamonix- től Les 2 Alpes-ig akár három óra alatt elérhető Budapestről. Az Unitravel február 9. és március 8. között is kedvező árakon tudja francia ajánlatait kínálni, amelyek ára egyébként ebben az időben megemelkedik az ottani tanítási szünet miatt. Érdemes odafigyelni a Les 2 Alpes-ajánlatokra, amelyek most különösen kedvezőek. A francia területen először szerepel Montgenevre, de visszakerült a palettára La Plagne is. Olaszországban, Dél-Tirolban jóval kedvezőbbek az árak, mint az osztrák oldalon. Az osztrák síhelyek közül a népszerű, jó hírnevű célpontok kerültek be az iroda téli katalógusába, többnyire apartmanos szálláslehetőséggel. Olaszországban elsőrangúan karbantartott pályákkal és több modern, átépített, emelt kapacitású sílifttel találkozhatnak az utasok. A síajánlatokra az Unitravel csoportos foglalás esetén többféle kedvezményt kínál. Charterjárat esetében a Malév 24 kilogrammra emelte súlykorlátozását az iroda utasainak, így a sífelszerelés szállítása sem okozhat gondot. Aki mégis a helyszínen bérli a felszerelést, versenyképes áron teheti meg – tájékoztatott az ügyvezető.

Kedvelt francia pályák

Az Alpesi Travel utasainak is lesz helyük a Budapest-Torinó között közlekedő sícharteren. Az iroda kínálatában Franciaország síterepei eddig is kiemelt helyen szerepeltek, ettől a szezontól azonban néhány óra alatt elérhetővé válnak. Franciaországon kívül – ahogy az utasok már megszokhatták – Ausztriába, Olaszországba, Szlovákiába és Lengyelországba kínálja síútjait az Alpesi Travel – tudtuk meg Deák Beátától, az iroda munkatársától.

Mikulás-túra

A Tensi téli ajánlatai jóvoltából az osztrák, olasz, szlovén és francia pályákat élvezhetik a síelés szerelmesei. A gyermekes családoknak idén is szerveznek Mikulás-túrát Lappföldre – árulta el az iroda ügyvezetője, Boros József. Az utasokat közvetlen charterjárat repíti, Rovaniemibe. A bőséges repertoárban szerepel még angol, olasz és spanyol focibajnokságokra szervezett út, a golf kedvelőinek pedig tetszőleges úti célra is tudnak ajánlatot adni. A nagysikerű Törpi-programokat idén is kínálja az iroda. A körutazások palettáján megtalálható a dél-afrikai, amerikai és kínai szilveszter, továbbá a mexikói túrák. Városlátogatások közül a 2007–08-as szezonra az iroda Londont, New Yorkot, Párizst és Szentpétervárt programozza. A kínálat egyik fő eleme, a tengeri hajóutak széles választéka természetesen továbbra sem hiányozhat a kínálatból – fűzte hozzá Boros József.

Svájc is a repertoárban

A TUI Magyarország Kft. síutakat tartalmazó Terra Reisen katalógusában idén öt ország (Ausztria, Olaszország, Svájc, Szlovákia, Szlovénia) 113 szálláshelyét kínálja a téli sportok szerelmeseinek. Az ajánlatok zömét az osztrák Alpok síparadicsomai teszik ki. A szlovák desztinációk közül az Alacsony- és a Magas-Tátra pályái egyaránt szerepelnek a palettán. Újdonságként kínálnak idén négy Robison Club-szállodát, közülük az egyik a Svájci Nemzeti Park szélén található, négycsillagos Robinson Club Schweizerhof. Svájc korábban nem szerepelt a kínálatban. Formai újdonság a katalógusban a tartalomjegyzékben megjelenő információs sáv, amelyen a legfontosabb adatokat (például tengerszint feletti magasság, sípályák hossza, felvonók, liftek száma, síbérletek árai stb.) is feltüntették. Egyes szálláshelyeken családi árat kínálnak – a feltüntetett ár a család egészére vonatkozik. A katalógusban külön gyűjtötték a hét éjszakánál rövidebb időszakra szóló ajánlatokat.

Specialisták

Bajna Gábor, a Car Tour ügyvezető igazgatója örömmel tapasztalja, hogy az idei szezonban tíz százalékkal több előfoglalás történt, mint egy évvel korábban. Az utazási iroda egyik fő piaca Ausztria, ahol heti 2000 fix ággyal dolgoznak. A lachtali Monarchia Park elnevezésű sportos üdülőfalu tavaly került be a kínálatba, és egyre népszerűbb. Újdonságként a Hotel Sonnleiten és a Pinguin Hotel szerepel az idei ajánlatban. A Carpathia Travel beolvasztásával a Car Tour Szlovákiában is jelentősen tudja fejleszteni kínálatát. Sőt, a Car Tour szeptembertől átvette a Zakopane Hungária tevékenységét is, ami számottevően megsokszorozza az eddigi lengyel síutakkal kapcsolatos forgalmat. Az iroda partnerei számára november végén tanulmányút keretében szeretné bemutatni a lengyel síterepeket. Az említett országokon kívül Olaszország, Szlovénia, Franciaország, Németország, Svájc és Szerbia szerepel a téli sídesztinációk választékában. A Car Tour kiscsoportos, egzotikus felfedező túrákat tartalmazó katalógusa november elején jelenik meg.

A tél előbb kezdődik

A Neckermann Utazás Szolgáltató Kft. 2007–08-as téli katalógusa az osztrák, francia, német, olasz, svájci és szlovák desztinációkra tartalmaz sí- és téli üdülési ajánlatokat. A francia síterepeket idén már gyorsabban elérhetik az utasok a Budapest–Torinó között közlekedő charterjáratokkal. A megszokott szlovákiai és stájer területeken ebben a szezonban tovább bővült a választható szálláslehetőségek köre. Az összes, katalógusban szereplő szálláshelyre igaz, hogy minden korosztály igényeit képesek kielégíteni, és a megszokott Neckermann- minőséget képviselik. A pályaszállásokat a katalógusban külön logó jelöli. Ausztria legismertebb síterületeire (Kaprun/Zell am See, Steiermark/Murau) az iroda úgynevezett besízőprogramokat kínál, így még kedvezőbb áron kezdődhet a síszezon a sport szerelmeseinek. A szezon további újdonsága a kedvezményesen megvásárolható síbérlet, amelyhez már az út foglalásakor hozzá lehet jutni. A tavalyi évben sikeres Síkupát a Neckermann ismét megszervezi – hangzott el a sportos katalógusbemutatón.

Nyár a télben

Az egyik legjelentősebb thaiföldi kiutaztató, a Best Reisen thai est keretében mutatta be idei téli árualapját. Erre a szezonra két katalógussal és külön árlistával jelentkezett az utazásszervező. Az Egzotikus üdülések katalógusban 19 ország és csaknem száz szálloda ajánlata szerepel – mondta el Vidus Éva kiutazási vezető. A körutazást kedvelők Európán belül Írország, Olaszország, Spanyolország, Portugália, Szicília és Jordánia közül választhatnak, az egzotikus vidékek közül Ausztrália, Brazília, Dél-Afrika, Marokkó, India, Kína, Thaiföld szerepel a körutazások palettáján, a kombinált túrák keretében pedig Egyiptom, Kuba, Mexikó és Tunézia a kínálat. Az iroda ebben az évben bevezette az online értékesítési és foglalási rendszert, amely gyors hely-visszaigazolást tesz lehetővé. A rendszert jelenleg kétszáz partneriroda használja, de ezt a teljes partnerhálózatra, csaknem ezer irodára szeretnék kiterjeszteni.

Már külföldi nyelvtanfolyamok is

A Quaestor Utazási Iroda a korábbiaknál gazdagabb egzotikus kínálattal jelentette meg téli katalógusát. Kiemelt úti cél Ázsia, de zarándoklatokat, belföldi, incentive és sportprogramokat is ajánlanak. Balira kilenc időpontban terveznek csoportokat a Cathay Pacific menetrend szerinti járataival. A Maldív-szigeteken magas színvonalú szállásokat kínálnak, ide a Sri Lankan Airlinesszal juthatnak el az utasok. Igazi különlegesség a Fülöp-szigeteki Cebu, Mauritiust pedig Dubaijal kombinálva is meghirdetik. Körutazásokat Katartól Ománon át Jemenig, Kelet-Anatóliától Egyiptom alig ismert egzotikus vidékeire lehet tenni. Az iroda „Csodavadász” néven indított programja a világ hét új csodáját helyezi a középpontba, amelyeket az utasok akár egyesével, akár 31 napos, világ körüli út keretében is felkereshetnek. A sportdrukkerek szilveszteri hangulatban szurkolhatnak az angol bajnokság résztvevőinek, de a spanyol, az olasz és a német bajnokság valamennyi meccsét is a helyszínről kísérhetik figyelemmel. Újdonság a Quaestornál, hogy mostantól nyelvi utak és nyelvtanfolyamok szervezésével is foglalkozik.

Hamarosan online foglalással

A Kartago Tours katalógusbemutatóján Hajducsi Tamás marketingvezető elmondta, hogy 928 partnerirodával dolgoznak együtt, amelynek 7-8 százaléka tartozik a kiemelt értékesítők közé. Évente 50 ezer utasuk van. A nyári szezonban 12 százalékos forgalombővülést értek el, a panaszos ügyek száma viszont jelentősen csökkent. Még az év vége előtt beindulhat a Kartago Tours online foglalási rendszere partnerirodák részére. A téli katalógus újdonságai közé tartozik El Salvador, továbbá a karibi hajóút, amely Isla Margarita szigetéről indul. Idén télen is kínálnak üdüléseket a Zöldfoki-szigeteken, újdonság a több szigetet érintő körutazás.

Együttműködés a Morton’s és a China Airlines között

A Morton’s Légi Utazási Iroda és a China Airlines közös sajtótájékoztató keretében mutatták be az iroda 2007/08-as egzotikus útjait, valamint a légitársaság desztinációit. A két cég közötti együttműködés első „terméke” Abu Dhabi. A légi utazási irodát elsősorban amerikai kínálatáról ismeri az utazóközönség. A téli katalógusban szereplő ajánlatok – Florida, Hawaii, továbbá Kuba, Dominikai Köztársaság – csupán ízelítőként szolgálnak, hiszen a kontinens szinte bármely részére vannak ajánlataik, akár a nagyvárosokba, akár a tengerpartokra vagy a nemzeti parkokba. A csoportos, magyar idegenvezetővel kísért utak mellett az egyéni igényeket is szívesen fogadják. A Fly and Drive túrák nagyon népszerűek az utasok körében – ennél a formánál a repülőjegyeket tetszőleges időpontban, egyéni útvonalhoz igazítva ajánlja a Morton’s. Újdonság a palettán Kuba és a Dominikai Köztársaság. Portugália néhány éve szerepel kiemelt desztinációként a kínálatban. A China Airlines 1992 óta van jelen Magyarországon, repülőjegyeinek értékesítésével a Chapman Freeborn Air Market Ltd. 2006 óta foglalkozik. Jelenleg 25 ország 68 városába repülnek a szilvavirág emblémával ellátott gépek. 2007-ben a légitársaság 4 európai városból közlekedik Taiwanra: Bécsből Abu-Dhabi-i leszállással, Rómából és Amszterdamból bangkoki leszállással, valamint Frankfurtból közvetlenül Tajpejbe.

Még színesebb kínálat

Az Isram Hungary utazásszervezőként 10 éve van jelen Magyarországon is. Új katalógusában számos egyedi, különleges célterületet kínál az iroda. A repertoárban már ötödik éve szerepel Madeira szigete, idén télen azonban még több szálláshely, autóbérlési lehetőség, és programajánló található. Lisszabon és a Costa do Estoril partszakasz továbbra is a palettán van, de a korábbiak nyomán az Azori-szigetek is a kínálat részét képezi, ahogy Spanyolország is. A Kanári-szigetek közül most újból programozza Tenerifét, „örököstagként” Gran Canariát és újdonságként Lanzarotét. Az idei tél legújabb és legegzotikusabb úti célja a Dominikai Köztársaság. Az iroda a katalógusában szereplő szálláshelyeket kellő körültekintéssel, a magyar utazási igények figyelembevételével válogatta; az üdülőhelyeken gyakorlott ISRAM-képviseletek állnak vendégeik rendelkezésére, az iroda folyamatosan elérhető az ügyeleti telefonszámon.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.