hirdetés
hirdetés

Indulatok és kételyek a MUISZ-közgyűlésen

Megtartotta éves közgyűlését a MUISZ, ahol a tagszervezetek vezetői vettek részt.

hirdetés

A közgyűlés Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója ismertetőjével indult, aki kitért a nemzetközi és hazai trendekre, bevételekre, várható kilátásokra. Megemlítette a legfontosabb küldőpiacainkon végzett tevékenységüket, beszélt külképviseleti rendszerükről, és arról is, hogy nagyobb hangsúlyt fektetnek a feltörekvő piacokra. Az előrejelzésekkel kapcsolatban óvatosan fogalmazott, de a jó évkezdet után az MT Zrt. az utazók számának növekedésével számol 2012-ben is. A vezérigazgató említést tett az online kommunikáció szerepének növekedéséről, szerinte fontos, hogy a vendég el tudja mondani a véleményét a többi utazónak az adott szolgáltatóról, szálláshelyről. Azt is elmondta, hogy egy szálláshely önmagában nem kelti fel az utazók érdeklődését, inkább egy adott régió vagy turisztikai termék érdekli őket, ezért az utazási irodák és a szolgáltatók részéről az önös érdekek helyett összefogás szükséges az adott régió népszerűsítésére.

Dr. Nemes Andrea, a Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályvezetője hosszan beszélt az utazási irodákat érintő aktuális témákról, és előadása után rengeteg kérdésre kellett válaszolnia, amelyek főleg a SZÉP Kártyával és a turizmus törvénnyel kapcsolatban hangoztak el. Andrea emlékeztetett az elfogadásra váró törvény sarkalatos pontjaira. Kiemelte: a törvény első és legfontosabb célja a turisztikai versenyképesség javítása - vállalkozás barát üzleti környezet kialakítása, turisztikai vállalkozások piaci pozíciójának javítása, a TDM rendszer kialakítása. Véleménye szerint ezek segítségével érhető el az is, hogy 2020-ra vezető egészségturisztikai desztinációvá váljunk.

A SZÉP-kártyával kapcsolatban elmondta: a májusi adatok alapján 633 ezer kártya van forgalomban, ez 100 ezres növekedést az áprilisi adatokhoz képest. Május 31-ig 27300 elfogadói szerződés köttetett a szolgáltatók és a kártyát kibocsátó intézmények között. A záporozó kérdések miatt a jelenlévők megállapodtak, hogy hamarosan külön megbeszélését tart a MUISZ és az NGM a kártya körüli vitás kérdésekben. Nemes Andrea a jogosulatlan utazásszervezés visszaszorításáról azt mondta: jelenleg is folynak a tárgyalások (ezt sokan felhördüléssel fogadták a teremben, egyes vélemények szerint mindig ez a válasz a feltett kérdésekre), az online foglalási rendszerek és -utazásszervezés területét is jobban kell szabályozni. Elmondta: ők mindet megtesznek, hogy a törvényt minél hamarabb elfogadják.

A közgyűlésen átadták az Év ifjú utazási irodása díjat, amelyet idén Heksch Rita, a VIP utazási iroda tanácsadója vehetett át.

Elnöki beszámoló

Molnár Gabriella, a MUISZ elnöke azzal kezdte beszédét, hogy a magyar idegenforgalom történetének legsúlyosabb válságát éli, ami több okra vezethető vissza. Az általános gazdasági válság turizmusra gyakorolt hatása vitathatatlan, az emberek kevesebb pénzt tudnak utazásra költeni, de visszaveti a kiutazást az üzemanyag drágulás, a forint árfolyamának romlása, és a félelem a munkahely elvesztésétől is.

A Malév csőd számos nagyforgalmú repülőjegy értékesítő irodának okozott súlyos problémákat, de visszavetette a beutazó forgalmat is elsősorban a MICE szegmensben.

Magyarország imázsa az utóbbi időben nagyon romlott a külföldi sajtó negativ kampánya miatt, ez szintén károsan hat a beutazó turizmusra. Sajnos nagyon sok utazási iroda kényszerült tevékenységét befejezni, emiatt a MUISZ tagok száma is csökkent. 

Beszámolt az elmúlt időszak legfontosabb eseményeiről: emlékeztetett, hogy tavaly hosszas előkészítés után etikai ajánlást dolgoztak ki az utazásszervezők és -közvetítők közötti problémák rendezésére. Több alkalommal megbeszélést folytattak a Budapest Airporttal a turista buszok reptéri parkolásáról. A Malév leállása nyomán jelenleg is folynak az egyeztetések a charge-back-et alkalmazó bankokkal.

Részt vettek TDM-rendezvényeken, ahol felhívták a figyelmet: a beutaztatói tevékenység engedély köteles. Gabriella szerint üdvös lenne, ha a TDM-ek beutaztató irodákon keresztül juttatnák el ajánlataikat a külföldi piacokra, illetve, ha a vidéki utazási irodák csatlakoznának a TDM szervezetekhez. A MUISZ részt vett a Magyarországi Idegenvezetők Szövetségének éves közgyűlésén is, ahol a két szervezet etikai kódexet is aláírt. Megbeszélést folytattak a Magyar Kereskedelmi engedélyezési Hivatallal a jogosulatlan utazásszervezés felderítésére és szankcionálására. Gabriella szerint ez a súlyos probléma nem oldódott meg – ekkor emlékeztetett saját kézikönyvükre, amelyben összefoglalták a fekete-utazás szervezés tipikus megnyilvánulási formáit - ezt pedig elküldték a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnak is.

Mozgalmas éven vannak tehát túl, de ahogy azt az elnökasszony kiemelte: a MIUSZ tevékenyégének széles körű elismertetése továbbra is feladatuk.

Beszédének végén elárulta: az őszi tisztújításig ő marad a MUISZ elnöke, utána azonban átadja a stafétát egy esetlegesen más szemléletű elnökségnek. Kérte, az őszi tisztújításra
minél többen jelentkezzenek, akik erőt és energiát éreznek magukban, hogy kreatívan dolgozzanak az irodák érdekében. A nyár folyamán a jelölő bizottság keresni fogja a tagokat, hogy kikérje véleményüket, fogadja a jelentkezéseket.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Pályázzon és nyerjen!

Meghosszabbított jelentkezési határidő: szeptember 30.!
Legyen részese Magyarország nemzetközi szinten is elismert szálloda- és vendéglátóipari designversenyének, a Klasszis TopDesign 2022-nek, ahol egyedül az számít, mennyire szép, különleges és egyedi az a kisebb-nagyobb szálláshely, vendéglátóegység, irodai vendéglátóhely, borászat, pincészet vagy a Horeca-szegmenst megcélzó digitális platform, innováció vagy más beszállítói termék, amely az Ön tulajdonában van vagy Ön üzemelteti. További információ és a pályázat beadása
: ITT

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk