hirdetés
hirdetés

Törökfürdő, törökméz, törökülés

Vajon melyik közülük a kakukktojás? A MUISZ 45. Közgyűlésének beleki programjának zárónapjáról szóló beszámolónkból ez is kiderül.

hirdetés

Május 14-én, kedden szakmai kirándulással folytatódott, este pedig a török féllel közösen tartott gálavacsorával zárult a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) törökországi, kétnapos rendezvénye.

Fent a magyarok, alant török vidék
Fent a magyarok, alant török vidék

Perge romjai, Antalya óvárosa

Először Perge ókori romjai közt barangol a csapat, mélyen átérezve a tikkasztó hőségben Mehmet, a helyi idegenvezető szavait, aki elmondta, az amerikai turisták általában 3 órát töltenek az egykor virágzó kikötőváros romjai közt, az angolok két óra alatt megtekintik a volt agórát, római fürdőt és a valaha impozáns méretű stadion maradványait, az indiai turisták azonban félóra alatt végeznek a Krisztus utáni I. században épült ókori város romjaival, "Köveket otthon is látunk épp eleget!" felkiáltással.

Antalya, kikötő
Antalya, kikötő

Majd a magyarok által is közkedvelt nyaralóhely, Antalya egyik fő nevezetességét nézzük meg: a rohamosan épülő, terjeszkedő nyaralócentrum épen lévő óvárosi részének panorámájában gyönyörködünk.

Perge romjain
Perge romjain

700 alkalmazott - egyetlen hotelben

Miközben buszunkkal új célpontok felé tartunk, Mehmettől megtudjuk, mi az a fekete leves (megfejtés: zaccos kávé), milyen az igazi, autentikus törökfürdő (hamam), amelyből bárki tökéletes élményt jelentő ízelítőt kap némi török líra vagy euró leperkálása után a közgyűlésnek helyet adó, valóban ötcsillagos szolgáltatásokat nyújtó Ela Quality Resort Belekben is. Ahol elámulunk azon, amikor megtudjuk, 700 alkalmazott dolgozik a vendégek kényelme, megfelelően színvonalas kiszolgálása érdekében. (Saját tapasztalat: egyetlen elromlott szállodai szobaajtózárat egyszerre három mester szerel...) Majd kiderül Mehmet meséléséből, ők, törökként imádnak és valóban gyakran ülnek törökülésben (csupán megfelelő kilók kérdése az egész), viszont, bár egy kedves magyar vendég azt kérte tőle, vigye olyan helyre, ahol törökméz kapható - ezt a kérést nem tudta teljesíteni. Ugyanis még sose hallott arról, mi a csuda lehet az a törökméz?! Ilyen édesség nincs náluk, ez, mint kiderült számára is, egy olyan édességféle ehet, ami a törökök mézzel készült édességeire emlékeztet, azaz a lokumra vagy az ázsiai területeken elterjedt halvára.

Jövőre veled másfelé!

Na de evezzünk komolyabb vizekre! Az esti gálavacsorára az Ela Hoteltől szinte kőhajításnyira lévő másik ötcsillagos komplexumban, a Calista Luxury Resortban került sor. Pazar volt a fogadtatás, a nap is szinte parancsra épp akkor bukott alá a távoli, hóval borított hegyek mögé, amikor a magyar utazási irodásoknak a stégen az első pezsgőt bontották. A vacsora még a legkényesebb ízlésű gasztromán vendégeknek is mindenben tökéletesen megfelelt, az eszem-iszom közben első osztályú jazz zenekar muzsikált.

Nem véletlenül jegyezte meg a hazai utazási irodások legfőbb szakmai érdekképviseleti szervezetének elnöknője, Molnár Judit zárásként: a beleki program tökéletesen sikerült. Elmondta még, pozitív visszajelzéseket hall mindenhonnét a jelen lévő kollégáktól, tetszettek az előadások, fontos és alapvető cél e helyütt a networking is, vagyis az ismerkedés, találkozások, tapasztalatcsere - ebben is bőven volt mindenkinek része. A 2019. évi találkozó helyszíne szintén tökéletes választás. Jövőre pedig már tartanak az előkészületek a következő közgyűlés helyszínének, időpontjának kiválasztására, előzetesen annyi tudható: egy sikeres és a magyarok körében kedvelt Észak-afrikai desztináció a kitűzött úticél. 

Távolban hósipkás hegyek, előttük fekete vitorlás
Távolban hósipkás hegyek, előttük fekete vitorlás

 

Vágó Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk