Igazi vasúttörténeti legenda vonul nyugdíjba

Igazi vasúttörténeti legenda vonul nyugdíjba 

Egy vasúttörténeti legenda kényszerül nyugdíjba vonulni azután, hogy 2023. július 17-én a 612-es Tatran expresszvonat élén Nagyszombat állomásra érkezését követően elfüstölt.
Kétmillió kilométert tett meg a tiszafüredi mozdonymatuzsálem

Kétmillió kilométert tett meg a tiszafüredi mozdonymatuzsálem 

Helyi kezdeményezésre, közadakozásból újult meg a tiszafüredi vasútállomáson immár több mint három évtizede szoborként álló mozdonymatuzsálem. Az Tisza-tavi városban az idei nyáron az egyik kiemelkedő turisztikai látványosság volt a megszépült, fényes feketén csillogó gőzös.

Forgalomban az első Fecske mozdony 

A MÁV-START Zrt. szolgáltatási színvonalának folyamatos emelése keretében végzi járműparkjának korszerűsítését is. A budapesti elővárosi közlekedésben szolgálatot teljesítő személykocsik 2012-ben megkezdett felújítása révén 2014 végére összesen már több mint 300 kocsi válik komfortosabbá, esztétikusabbá. Ezek közül csaknem 150-nek új, fecske motívumokkal díszített külcsínt adott a vasúttársaság – a kecses, gyors mozgású vándormadár a felújított kocsik egyfajta márkajelzése. Immár az első fecske arculatú, külsőleg megújult mozdony is forgalomba állt, amelyet újabb Fecske mozdonyok követnek.

High-tech gőzmozdonyok – gőzvontatás napjainkban 

Képzeljük el, milyen lehetett az élet száz éve egy gőzmozdony vezetőállásán! Hangos volt, huzatos, kényelmetlen, nem (vagy alig) lehetett leülni, ráadásul ketten-hárman osztoztak a kis helyen, mert legalább ennyi ember kellett a mozdony vezetéséhez és az „etetéséhez”. A mozdonyvezető és a fűtő az egyik pillanatban megfagyott a hidegtől, a másikban pedig majdnem megsült a kinyitott tűztérajtón keresztül kicsapó lángok által okozott forróságban.
Országjáró útra indul a díszes Gábor Áron mozdony

Országjáró útra indul a díszes Gábor Áron mozdony 

Ma bemutatkozott, s kora délután már több hetes országjáró útra indul a MÁV Csoport díszes Gábor Áron mozdonya. A vasúttársaság a 200 éve született székelyföldi ágyúöntő, a szabadságharc őrnagya előtt tiszteleg a réz-fekete színekben felmatricázott járművel, amely júniusban a csíksomlyói búcsúra tartó Történelmi Székely Gyorsot is vontatja majd.
Útjára indult a Mátyás Király Mozdony

Útjára indult a Mátyás Király Mozdony 

Bemutatkozott, és máris országjáró útra indult a MÁV Csoport díszes Mátyás Király Mozdonya. A vasúttársaság Hunyadi Mátyás 555 évvel ezelőtti királlyá választása előtt tiszteleg az arany-fekete színekben felmatricázott járművel, amely Romániában is közlekedik.

MÁV-START - GYSEV: közös mozdonyvonat beszerzés 

MÁV-START és a GYSEV közösen indított közbeszerzési eljárást motorvonatok beszerzésére. A közös beszerzésnek köszönhetően kedvezőbb vásárlási feltételekkel tudnak korszerű járműveket venni az együttműködő vasúttársaságok. A 42+6 darab új villamos motorvonat a következő években folyamatosan állhat forgalomba, az ország több vasútvonalán.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!