Újra javultak a turisztikai cégek várakozásai

Újra javultak a turisztikai cégek várakozásai 

A TKI 2023. januárjában -18 ponton állt (-100 és +100 közötti skálán értelmezve), ami azt jelenti, hogy az ágazat szereplői továbbra is romlónak érzékelik helyzetüket. Decemberhez képest azonban a mutató értéke négy ponttal nőtt - tájékoztatta lapunkat a VIMOSZ.
22 százalékkal több vendégéjszaka decemberben

22 százalékkal több vendégéjszaka decemberben 

2022 decemberében a kereskedelmi szálláshelyeken 725 ezer vendég 1,7 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 28, a vendégéjszakáké 22%-kal emelkedett 2021 decemberéhez viszonyítva. A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 4,3, a külföldi vendégek által eltöltött éjszakáké 44%-kal növekedett. 2022-ben a belföldi vendégek 18, a külföldiek 106%-kal több vendégéjszakát töltöttek el, mint az előző évben - írja a KSH Gyorstájékoztatójában.
Egyiptom bakancslistás helyszíneket épít

Egyiptom bakancslistás helyszíneket épít 

Decemberben, amikor a Magyar Utazási Irodák Szövetségének tagjai az Egyiptomi Turisztikai Hivatal meghívására az észak-afrikai országba látogattak, kiderült, sok hazai utazási szakember számára is újdonság, hogy Egyiptom a tengerparti üdüléseken túl mennyi kulturális kincset és autentikus élményt tartogat. Képes élménybeszámolónk következik a közgyűlést követő tanulmányútról.
Tavaly 60 százalékkal csökkent a szálláshelyek bevétele

Tavaly 60 százalékkal csökkent a szálláshelyek bevétele 

A beutazási korlátozások, illetve a kereskedelmi szálláshelyekre vonatkozó, a járvány megfékezését célzó védelmi intézkedések hatására a belföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, valamint közösségi szálláshelyeken) eltöltött éjszakák száma 89%-kal visszaesett az előző év azonos időszakához képest. A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 96%-kal csökkent. Az összes vendégéjszaka 70%-át a belföldi vendégek töltötték el. A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele 93%-kal volt kevesebb az előző év decemberinél. A belföldi vendégéjszakák száma a szezonálisan és a naptárhatással kiigazított adatok alapján az előző hónaphoz mérten 53%-kal csökkent. 2020-ban a vendégéjszakák száma 58%-kal volt kevesebb, mint 2019-ben.
Havi támogatás a horvát turizmusban dolgozóknak

Havi támogatás a horvát turizmusban dolgozóknak 

A horvát munkaügyi hivatal igazgatótanácsa az év végéig meghosszabbította a koronavírus okozta gazdasági nehézségek ellensúlyozására hozott gazdaságélénkítő csomag azon intézkedéseit, amelyek a mikro-, kis- és közepes vállalatokat támogatják - írta a Vecernji List című napilap kedden.
2019: nőtt a beutazás, csökkent a belföldi turizmus

2019: nőtt a beutazás, csökkent a belföldi turizmus 

2019. decemberben a külföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőházakban, valamint közösségi szálláshelyeken) eltöltött éjszakák száma 13%-kal nőtt, a belföldi vendégek által eltöltötteké 3,4%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A szezonális és naptárhatás figyelembevételével a külföldivendég-éjszakák száma 12%-kal több, a belföldivendég-éjszakáké 1,6%-kal kevesebb lett. A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele 16%-kal emelkedett. 2019-ben a kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakában mért vendégforgalma 0,8, bruttó bevétele 8,8%-kal volt több, mint 2018-ban.

A britek adventezni, a görök karácsonyozni jöttek Budapestre 

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) 2019-ben kezdte meg működését. A szállodák decemberi adatszolgáltatása alapján már láthatóak az első trendek. Összeállításunk a budapesti szállodák külföldi vendégkörét vizsgálja a decemberi hétvégék és a karácsonyi időszakban.
Megújultunk!

Megújultunk! 

2017. decemberétől megújult külsővel, tartalommal és névvel várjuk a régi és új olvasóinkat.

Kiváló ünnepi szezont zártak a fapadosok 

Jelentős utasszám-növekedést mértek Európa legnagyobb diszkont légitársaságai decemberben az előző év azonos időszakához képest - derül ki a légicégek MTI-hez eljuttatott közleményeiből.
Erős volt a december a szálláshelyeken

Erős volt a december a szálláshelyeken 

8,2 százalékkal nőtt a szálláshelyek vendégforgalma 2012 decemberében a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!