Kérem, szavazzanak Macedónia nevéről 

A napokban három vezető politikus is Szkopjéba érkezik, hogy támogatásáról biztosítsa Zoran Zaev miniszterelnököt a Macedónia nevének megváltoztatásáról szóló, szeptember 30-ai népszavazással kapcsolatban.
Megkezdődött az előkészület: szinte a küszöbön Macedónia uniós csatlakozása

Megkezdődött az előkészület: szinte a küszöbön Macedónia uniós csatlakozása 

Macedónia és az Európai Unió között a jövő év júniusában kezdődhetnek meg a hivatalos csatlakozási tárgyalások, az előkészítő folyamat pedig már most megkezdődött - jelentette ki Zoran Zaev macedón kormányfő kedden Szkopjéban miután tárgyalást folytatott Johannes Hahn uniós bővítési biztossal.

Lemond a macedón kormányfő, ha... 

Lemond Zoran Zaev macedón miniszterelnök, ha kudarcot vall az ország nevének megváltoztatásáról szóló, őszre tervezett népszavazás - ezt maga a kormányfő jelentette be hétfőn, ám hozzátette: biztos abban, hogy a lakosság nagy arányban támogatja majd a névváltoztatást.

"Már van nevünk, az pedig a Macedónia" 

Mintegy ezerötszázan tiltakoztak a Macedónia nevének megváltoztatásáról született macedón-görög egyezmény ellen szerda este a szkopjei parlament előtt, a tüntetők vizes palackokkal és gyújtópalackokkal dobálták meg az épületet, amelyet rendőrök védtek.

Járt már Észak-Macedóniában? 

Észak-Macedóniának hívják ezentúl az eddig Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság nevet viselő délszláv államot - jelentette be a Szkopje és Athén közötti történelmi megállapodás hírét Zoran Zaev macedón miniszterelnök kedden.
„Ez a befektetés az egyik legnagyobb Nyugat-Macedóniában”

„Ez a befektetés az egyik legnagyobb Nyugat-Macedóniában” 

Vezető állami tisztségviselők és nagykövetek jelenlétében, május 10-én hivatalosan is megnyílt az első Mercure szálloda Macedóniában, Tetovo központjában - közölte pénteken az Orbis.

Albánia & Macedónia uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdése 

Albánia és Macedónia uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdésére tett javaslatot kedd délután az Európai Bizottság. Az Európai Bizottság hangsúlyozta, mindkét országban történtek előrelépések, azonban további komoly erőfeszítésekre van szükség. Egyebek mellett figyelmeztettek: a reformfolyamattal párhuzamosan a macedón-görög névvitát is sürgősséggel meg kell oldani. Továbbá rámutattak, az EU-nak is fel kell készülnie új tagok fogadására, intézményi és pénzügyi szempontból egyaránt.

Ki használhatja Nagy Sándor nevét? 

A macedón-görög névvita elsimítása érdekében Macedónia átnevezi a szkopjei Nagy Sándor repülőteret, és más hasonló engedményekre is hajlandó - erről egyeztetett Zoran Zaev macedón és Alekszisz Ciprasz görög kormányfő Davosban a 48. Világgazdasági Fórum helyszínén - közölte csütörtökön a Vesti.mk macedón hírportál.
A Balkán Jeruzsáleme és a kristálytiszta Ohridi-tó

A Balkán Jeruzsáleme és a kristálytiszta Ohridi-tó 

Néhány évvel ezelőtt, úton Görögország felé, amikor csak átsuhantam Macedónián, eldöntöttem, ha lehetőségem lesz, visszajövök néhány napra. Most, hogy a Wizz Air hetente többször is indít járatot Szkopjéba, ráadásul a jegy fillérekbe kerül, lefoglaltam magamnak egy hosszú hétvégét. 

Tőlünk tanulna országimázs-építést Macedónia 

Macedónia fővárosában, Szkopjéban a magyarországi hungarikumtörvénnyel kapcsolatos tapasztalatok átadásáról, az országimázs-építésben rejlő lehetőségekről folytatott tárgyalásokat a Földművelésügyi Minisztérium képviseletében Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár.

Görögországból Ausztriába: magyar újságíró járja végig a menekültek útját 

Egy magyar újságíró útnak indult az "El Camino de Balkan"-on, hogy a menekültekkel együtt végigjárja útvonalukat.

Hol vannak a világ legolcsóbb és legdrágább szállásai? 

A világ legdrágább úti céljai mesés szigetek és tengerparti álomhelyek: ez derül ki a HotelsCombined hotelár-összehasonlító weboldal friss felméréséből.

Hamarosan megszűnhet a roamingdíj az EU-ban 

Európai uniós mintára a roamingdíj csökkentéséről írt alá szerződést hétfőn a montenegrói Budván négy balkáni ország illetékes minisztere - jelentette a térség médiája. Brüsszel szerint pedig 2016-ra megszűnhet a roamingdíj az EU területén.

Magyar kereskedőház nyílt Szkopjéban 

Szijjártó Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára hétfőn megnyitotta Szkopjéban, Macedónia fővárosában a magyar kereskedőházat.

Macedóniában bővít a Wizz Air 

Jövőre sokkal forgalmasabbá válhat a macedóniai Ohrid városának Szent Pál Apostol Repülőtere, ahová a Wizz Air és az Adria Airways is járatnyitást tervez, írja az Exyuaviation. A tóparti város polgármestere, Nikola Bakračeski bejelentése szerint 200.000 eurót különített el az új járatok támogatására.

Dupláz a Wizz Macedóniában 

Új repülőgéppel bővíti macedóniai bázisát a Wizz Air, jelentette be a légitársaság.

Indiai milliárdos épít üdülőközpontot a tóparton 

Turisztikai megaberuházást tervez a gyönyörű Ohridi-tónál egy indiai milliárdos.

A Wizz Air belép a macedón piacra 

Szerdai, skopjei sajtótájékozatóján jelentette a Wizz Air, hogy 2011. június 20-án megnyitja Skopje – London Luton járatát - közölte a  Turizmus Online-nal a légitársaság.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!