Kiemelt egészségügyi ellenőrzés az olasz reptereken

Kiemelt egészségügyi ellenőrzés az olasz reptereken 

Az olasz egészségügyi minisztérium kiemelt ellenőrzést rendelt el a repülőtereken a dengue-láz terjedése miatt.
Nébih-tapasztalatok street food egységek vizsgálata során

Nébih-tapasztalatok street food egységek vizsgálata során 

A megújult és kibővített nyári szezonális ellenőrzések során a street food vendéglátó létesítményeket is kiemelten ellenőrizték az élelmiszerlánc-biztonsági felügyelők, eközben számos hiányosságra derítettek fényt, áll társlapunk, az Mfor.hu hírében, a Nébih jelentése alapján.
A nyári lovas táborok harmadánál fordultak elő kisebb hiányosságok

A nyári lovas táborok harmadánál fordultak elő kisebb hiányosságok 

A lovas táborok nyári szezonális ellenőrzésekor a 41 vizsgált létesítményből 13 helyen fordultak elő kisebb hibák.
Biztonsággal látogathatóak a balatoni vendéglátóhelyek

Biztonsággal látogathatóak a balatoni vendéglátóhelyek 

A Nébih nyári szezonális ellenőrzéseinek sorában a turisztikai szempontból nagy jelentőségű, balatoni vendéglátóhelyek is kiemelt figyelmet kaptak.
Ideiglenes határellenőrzés Szlovákia felé

Ideiglenes határellenőrzés Szlovákia felé 

deiglenes határellenőrzést vezet be Szlovákia május 24-től június 8-ig, közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kedden.
Szigorították az osztrák-magyar határnál az ellenőrzést

Szigorították az osztrák-magyar határnál az ellenőrzést 

Azért, mert az osztrák hatóságok szerint sok embert autóval visznek a határig, ahol kiteszik őket, ami embercsempészetre utal, adja hírül az euronews.com portál.
Átfogó ellenőrzésre készül a NAV

Átfogó ellenőrzésre készül a NAV 

Célpontjai ezúttal a hazai szőlészetek, pincészetek.
A csokinyulak hozzák elvárható formájukat

A csokinyulak hozzák elvárható formájukat 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) élelmiszer- és vegyipari laboratóriuma minden tavasszal ellenőrzi a húsvéti időszak jellegzetes termékeit. Az idén vizsgált hatvan termék közül tavalyhoz hasonlóan mindössze öt sonka sótartalmával volt probléma.
Ausztriában a turisztikai szolgáltatókat is ellenőrzi a rendőrség

Ausztriában a turisztikai szolgáltatókat is ellenőrzi a rendőrség 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Ausztriában tavaly november közepétől kijárási korlátozás lépett életbe az oltatlanokra vonatkozóan, amely azóta is tart - írja a GD Consulting.
Hétfőtől fokozott ellenőrzés a repülőtéren

Hétfőtől fokozott ellenőrzés a repülőtéren 

Hétfőtől fokozott ellenőrzést tart a rendőrség a Budapest Nemzetközi Liszt Ferenc Repülőtéren, jelentették be.

NAV: egyre kevesebb a szabálytalanság a Balatonnál 

Egyre kevesebb a szabálytalanság a Balatonnál, két évvel ezelőtt még minden negyedik, az idén már csak minden hatodik balatoni vállalkozásnál találtak valamilyen szabálytalanságot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai - közölte az adóhivatal szerdán az MTI-vel.

Biztonságosak az aqua- és kalandparkok 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szezonális ellenőrzés-sorozatában országszerte több mint 350 helyszínen összesen közel 1250 aktív szórakozást biztosító eszközt vizsgáltak a fogyasztóvédelem munkatársai. A berendezések mintegy tizedénél kell a hiányzó dokumentációt beszerezniük, az elégtelen vagy pontatlan tájékoztatást kiigazítaniuk az üzemeltetőknek. Súlyosabb mulasztások miatt, azok rendezéséig 30 helyszínen 72 élményeszköz használatát tiltotta meg ideiglenesen a hatóság - tájékoztatott pénteken a minisztérium.

A nyaralóhelyekre koncentrálnak a fogyasztóvédelmi ellenőrök 

Az idegenforgalmi főszezonban a turizmus újraindulásához igazodva csoportosította át erőit a fogyasztóvédelem. A szeptember végéig tartó országos ellenőrzés a boltok mellett a vendéglátóhelyeken próbavásárlásokkal is védi a nyaraló családok, vakációzó fiatalok érdekeit. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által elrendelt vizsgálatban eddig felkeresett üzletek több mint kétharmada kiemelt turisztikai célpontnál vagy fesztiválok, rendezvények területén működik - tájékoztatott szerdán a minisztérium.

Új biztonsági szabályok az osztrák reptereken 

Az elmúlt napok nagy médiavisszhangot is kiváltó tumultuózus jeleneteiből okulva a schwechati repülőtér új ellenőrzési szabályokat vezet be.

Egyetlen kalandparkot sem kellett bezárni 

Jobban odafigyelnek az üzemeltetők a kalandparkok biztonságosságára az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által elrendelt, hagyományos szezonindító vizsgálat tapasztalatai szerint. A fogyasztóvédelmi hatóság a kalandpályák mindössze hat százalékának használatát tiltotta meg ideiglenesen, a feltárt dokumentációs hiányosságok pótlása után ezek is újra üzembe állhatnak - derül ki az ITM pénteki közleményéből.

Vizsgálják a Kínából érkező utasokat a budapesti repülőtéren 

Péntek estétől valamennyi, közvetlenül Kínából érkező utast megvizsgálnak a Liszt Ferenc-repülőtéren, mielőtt belépne az országba.

A hazai kalandparkok harmada lehetne biztonságosabb is 

A vizsgált kalandparkok 31 százaléka nem felelt meg teljes körűen az üzemeltetésre vonatkozó előírásoknak - közölte a Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) hétfőn az MTI-vel.

Megjelent a NAV idei ellenőrzési terve 

Megjelent a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) idei ellenőrzési terve, ez alapján kiemelten ellenőrzik az internetes kereskedelmet, az alkalmazottak bejelentését, a vám- és jövedéki szabályok betartását és az online számlaadat-szolgáltatást - közölte a hivatal szerdán az MTI-vel.

Javaslat a jogosulatlan idegenvezetés visszaszorítására 

Turisztikai berkekben egyre gyakrabban merül fel a jogosulatlan idegenvezetés témaköre. Mit takar ez pontosan? Mik a veszélyei? Ötvenezer forint vagy hatvanezer euró a megoldás? Nem ilyen egyszerű. 

Hogy az erdőjárás mindenkinek élmény lehessen 

Ellenőrzi a jelzett turistautakon a kerékpárok használatát a Pilisi Parkerdő. Az ország leglátogatottabb erdeinek számító pilisi hegyekben az őszi időszakban több útvonal gyalogosan is nehezen járható, ezért a biztonságos erdőlátogatás érdekében különösen fontos, hogy az erdőlátogatók betartsák az együttes úthasználat szabályait - tájékoztatott közleményben a Parkerdő Zrt.

Nem jutottak dűlőre 

Bécs október 31-én megszakította az Airbnb-vel folyó tárgyalásokat. A városháza már több mint egy éve egyeztetett az Airbnb-vel a szállásadók adatainak kiadásáról, de úgy tűnik, a legnagyobb szállásmegosztó portál sem az osztrák jogot, sem Bécs alapvető követeléseit nem hajlandó elfogadni, magyarázta Peter Handke, Bécs pénzügyi tanácsnoka a város döntését. A lakáskiadók számára semmi sem változik.

Limuzinosokat ellenőrzött a fővárosi kormányhivatal 

Újabb akciót hajtott végre Budapest Főváros Kormányhivatala a személyszállítási szolgáltatásokkal kapcsolatos szabálytalanságok kiszűrése és megelőzése érdekében.

Ne hurcoljon be kártevőket a poggyászában! 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei 2018. szeptember 12-20. között négy alkalommal ellenőrizték az utasok csomagjait a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A közös akció célja az volt, hogy felmérjék a személyi forgalommal járó növény-egészségügyi kockázatokat, egyúttal felhívják a figyelmet a 2019 decemberétől szigorodó uniós szabályozásra, amely a jövőben az utazóktól is felelős magatartást vár el a növényi károsítók terjedésének megakadályozása érdekében.

A hatóságok kérésére az utazóknak a készpénzt ellenőrzésre be kell mutatniuk 

A terrorizmus finanszírozás, a pénzmosás, az adókijátszás és más bűncselekmények megelőzése érdekében az Európai Unió (EU) rendeletet fogadott el az unió területére belépő, illetve azt elhagyó készpénz ellenőrzésének javítására - közölte az uniós tanács kedden.

Szabálytalanság: minden negyedik balatoni vállalkozásnál 

A Balatonnál július közepén tartott egyhetes ellenőrzéssorozat alatt minden negyedik vállalkozásnál találtak valamilyen szabálytalanságot a  Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai, akik  csaknem háromezer vizsgálatot végeztek el

Neves szálloda éttermében ellenőrzött a NÉBIH 

Egy Hajdú-Bihar megyei 4 csillagos szálloda éttermében tartottak ellenőrzést a hét elején a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakemberei. Az egységben számos – adminisztratív, higiéniai és élelmiszerbiztonsági – hibát tártak fel az ellenőrök, továbbá mintegy 150 kg lejárt, nem nyomon követhető élelmiszert vontak ki a forgalomból.

Kevesebb a taxishiéna Budapesten 

Csaknem 1250 járművet ellenőriztek az idegenforgalmi főszezonban tartott fokozott akcióban a közlekedési hatóság szakemberei. A fejlesztési tárca a taxishiénák végleges kiszűrése érdekében a bevált gyakorlat folytatását tervezi.

Továbbra is sok a feketefoglalkoztatás a vendéglátásban 

A vendéglátásban és a kereskedelemben is nagy számban ellenőrzött a hatóság. 

Már hét rendszámot vontak be a fokozott taxis ellenőrzések során 

A szakemberek több mint tíz esetben szabták ki a maximális, 600 ezer forintos bírságtételt szabálysértő taxisokra, jellemzően az érvényes engedélyek hiánya miatt. 

Aquaparkokat és strandokat ellenőrzött a fogyasztóvédelem 

A fogyasztóvédelmi hatóság szakemberei a vidámparkok és a kalandparkok után júniusban a vízpartok környékén, strandokon, aqua- és élményparkokban található csúszdák, a vízben vagy a víz felszínén működő szórakoztató eszközök üzemeltetési feltételeit vizsgálták az ország egész területén. 

Fogyasztóvédelmi ellenőrzések várhatók a turisztikailag frekventált helyeken 

Fogyasztóvédelmi ellenőrzéseket tart Budapest Főváros Kormányhivatala az idegenforgalmi szempontból frekventált helyszíneken. A kormányhivatal közlekedésfelügyeleti hatósága pedig a személyszállítást végző szolgáltatók jogszerű működésére fordít kiemelt figyelmet.

Egyre több magyart fordítanak vissza az amerikai hatóságok 

Az Egyesült Államok határellenőrzésének szigorodása miatt az elmúlt hónapokban rendkívüli mértékben növekedett a repülőtéren visszafordítottak aránya - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM). 

Fokozottan ellenőrzik a budapesti taxisokat az idegenforgalmi főszezonban 

A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban működő közlekedési hatóság június végétől célzott ellenőrzésekkel szűri ki a szabályszegő taxisokat a főváros turisták által leginkább látogatott helyszínein. A jogszerűtlenül, engedély nélkül nyújtott szolgáltatás szankciója a rendszám azonnali bevonása lehet, ahogy arra a gyakorlatban is volt már példa. 

Nyáron gyakrabban ellenőrzik az utazási irodákat 

Budapest Főváros Kormányhivatala (BFKH) kereskedelmi hatóságként folyamatosan, egész évben ellenőrzi a Magyarországon letelepedett, utazásszervezői tevékenységet folytató vállalkozásokat, de a legtöbb ellenőrzést a nyári utaztatási főszezonban végzi - közölte Budapest Főváros Kormányhivatala. 

Fennakadásokra számíthatnak a Horvátországba utazók 

Hosszadalmas várakozásra kényszerülhetnek az utazók péntektől a horvát-magyar és a horvát-szlovén határon az Európai Unió azon rendelkezése miatt, amely szerint a schengeni külső határokat átlépőknek módszeres ellenőrzésen kell átesniük - írta szerdán a Jutarnji List című horvát napilap.

Ellenőrizhetik személyi okmányainkat a Thalys és Eurostar vonatokon 

A nagysebességű nemzetközi Thalys és Eurostar vonatok utasai személyi okmányainak ellenőrzéséről, utaslista készítéséről és annak megosztásáról egyezett meg pénteken Belgium, Franciaország és Hollandia.

Komoly büntetéssel számolhatnak az engedély nélkül taxizók 

Interneten személyszállítást hirdető szolgáltatókra csaptak le a fővárosi kormányhivatal ellenőrei.

Még mindig vannak szabálytalanságok a kalandparkokban 

Júliusban ismételt ellenőrzést folytattak azokban a kalandparkokban, ahol az egy hónappal korábbi ellenőrzés hiányosságokat tárt fel. Pozitív tapasztalat, hogy a legtöbb helyen az előző vizsgálat hatására megszűntek a hiányosságok, ugyanakkor az üzemeltetők továbbra sem fordítanak kellő figyelmet az alapvető követelmények betartására.

Beveszik a strandokat, éttermeket és fesztiválokat a fogyasztóvédők 

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a nyári hónapokban is kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a vendéglátóhelyek, idegenforgalmi szolgáltatók betartsák a szabályokat. A fogyasztóvédelmi hatóság célzott ellenőrzéseket tart annak érdekében, hogy a belföldi vendégek és a külföldi turisták időtöltése gondtalan legyen.

Ellenőrzőpontot létesített a TEK Ferihegyen 

Átengedőpontot állítanak fel a repülőtéri behajtó elágazásánál - jelentette be az Országos Rendőr-főkapitányság. 

Fokozottan ellenőrzik a vendéglátóhelyeken felszolgált pitákat 

A vendéglátóhelyeken kínált pita termékek fokozott ellenőrzését rendelte el hétfőn Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár. A szigorított vizsgálatot a NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatósága által nemrég történt pitaüzem leleplezés indokolta: a vállalkozás ugyanis nagy mennyiségben szállította ismeretlen helyekre a rendkívül rossz higiéniai körülmények között gyártott termékeket - olvasható a NÉBIH közleményében.

A kitelepült vendéglátóhelyek 80%-át megfelelőnek tartotta a hatóság 

A szezonális vizsgálat célja, hogy az ünnepek előtt megnövekedett forgalom mellett is teljesüljenek az élelmiszerbiztonsági és minőségi követelmények a teljes élelmiszer-láncban.

Újra lehet ellenőrzés a cseh határon 

Csehország nem zárja ki, hogy a migrációs válság miatt a jövőben esetleg fel kell majd újítani az ellenőrzéseket a határátkelőkön. 

Nyomokban egeret tartalmazhat… 

Egy Pest megyei szaloncukorgyártó üzemben tartott közös ellenőrzést október közepén a NAV Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága és a NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatósága (KÜI). A vizsgálat során többek között 11 tonna alapanyagot és lejárt minőség megőrzési idejű terméket foglaltak le az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek - olvasható a NÉBIH közleményében.

Górcső alá került az utcai vendéglátás 

Elkészült a nyári szezonális élelmiszerlánc ellenőrzés eredményeinek összesítése. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal koordinációjával a megyei kormányhivatalok illetékes szakemberei által végrehajtott akció idén június 15-étől augusztus 31-éig tartott. A szakemberek több mint 6900 létesítményt, valamint 21 000 élelmiszertételt ellenőriztek és összesen mintegy 36 millió forint bírságot szabtak ki – ismertette az eredményeket Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár.

Jól szerepeltek az utazásszervezők 

Július közepén fokozott ellenőrzést tartott az utazásszervezők vagyoni biztosítékára vonatkozóan a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH). Az ellenőrzésnek köszönhetően negyedmilliárd forinttal emelkedett az utazási irodák vagyoni biztosítéka – közölte a hivatal.

Hatszázezer forintra is büntethetik az Uber-sofőröket 

Az Uber sofőrjei is számíthatnak taxiellenőrzésre, és ha valami nincs rendben, akár 600 ezer forint is lehet a büntetés. 

Jól szerepeltek az utazási irodák a vizsgálaton 

A hazai utazási irodák túlnyomó többsége jogszerűen, pontosan és szakszerűen végzi a tevékenységét, mondta el a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal főosztályvezető-helyettese a minap lezajlott általános ellenőrzés tapasztalatait összegezve. 
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!