Nébih-tapasztalatok street food egységek vizsgálata során

A megújult és kibővített nyári szezonális ellenőrzések során a street food vendéglátó létesítményeket is kiemelten ellenőrizték az élelmiszerlánc-biztonsági felügyelők, eközben számos hiányosságra derítettek fényt, áll társlapunk, az Mfor.hu hírében, a Nébih jelentése alapján.

A Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (Nébih) a street food elnevezést használja, ami úgy látszik, gyökeret vert már a hivatalos nyelvben is. Valójában ide tartozik egy utcai kürtőskalácsos ugyanúgy, mint egy lángosos, a strandon hamburgert kínáló bódé, vagy egy most divatos food truck, azaz büfékocsi működtetése.

 

A július második felében országszerte vizsgált 185 egységnél 14 alkalommal szabtak ki bírságot, egynél korlátozták a tevékenységüket, egy kirívó esetben pedig 50 kg húst semmisítettek meg.

A leggyakoribb hiányosságok elsősorban a higiénia területén, illetve a nyomon követhetőségben voltak tapasztalhatóak. Például gond volt az alapanyagok származásának, beszerzési forrásának kötelező dokumentációjával. Sok esetben az allergénekről sem tájékoztatták megfelelően a vásárlókat.

 Az ellenőrzések során 14 esetben bírság kiszabása, illetve egy esetben a szóban forgó üzlet tevékenységének korlátozása mellett döntöttek. Több eljárás még folyamatban van, azonban az eddig kiszabott bírságok összege meghaladja a 300 ezer forintot.

Az alkalmazottak számos esetben érvénytelen egészségügyi kiskönyvvel dolgoztak, vagy fel sem tudták mutatni az alkalmasságukról szóló orvosi igazolást. Ezen felül a HACCP-ben előírt papír munkát sem vezették naprakészen, valamint a rovarok és rágcsálók irtása sem bizonyult megfelelőnek.

Jellemző hiba volt még a szakosított tárolás hiánya is, azaz bizonyos élelmiszer alapanyagokat, főzési kellékeket, nem szabad egymás mellett tárolni akár a polcokon, akár a hűtőben.

További részletek ITT találhatóak.

Forrás: Mfor.hu


Csődöt jelentett a Hooters

Csődöt jelentett a Hooters 

A csirkeszárnyairól híres Hooters étteremlánc hétfőn csődöt jelentett, de a márka továbbra is megmarad.
Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket

Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket 

A miniszter közlése szerint Szlovákiából, Magyarországról, Alsó Ausztriából és Burgenlandból hétfő éjféltől tilos lesz egyes állati termékek behozatala.
Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.