Nébih-tapasztalatok street food egységek vizsgálata során

A megújult és kibővített nyári szezonális ellenőrzések során a street food vendéglátó létesítményeket is kiemelten ellenőrizték az élelmiszerlánc-biztonsági felügyelők, eközben számos hiányosságra derítettek fényt, áll társlapunk, az Mfor.hu hírében, a Nébih jelentése alapján.

A Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (Nébih) a street food elnevezést használja, ami úgy látszik, gyökeret vert már a hivatalos nyelvben is. Valójában ide tartozik egy utcai kürtőskalácsos ugyanúgy, mint egy lángosos, a strandon hamburgert kínáló bódé, vagy egy most divatos food truck, azaz büfékocsi működtetése.

 

A július második felében országszerte vizsgált 185 egységnél 14 alkalommal szabtak ki bírságot, egynél korlátozták a tevékenységüket, egy kirívó esetben pedig 50 kg húst semmisítettek meg.

A leggyakoribb hiányosságok elsősorban a higiénia területén, illetve a nyomon követhetőségben voltak tapasztalhatóak. Például gond volt az alapanyagok származásának, beszerzési forrásának kötelező dokumentációjával. Sok esetben az allergénekről sem tájékoztatták megfelelően a vásárlókat.

 Az ellenőrzések során 14 esetben bírság kiszabása, illetve egy esetben a szóban forgó üzlet tevékenységének korlátozása mellett döntöttek. Több eljárás még folyamatban van, azonban az eddig kiszabott bírságok összege meghaladja a 300 ezer forintot.

Az alkalmazottak számos esetben érvénytelen egészségügyi kiskönyvvel dolgoztak, vagy fel sem tudták mutatni az alkalmasságukról szóló orvosi igazolást. Ezen felül a HACCP-ben előírt papír munkát sem vezették naprakészen, valamint a rovarok és rágcsálók irtása sem bizonyult megfelelőnek.

Jellemző hiba volt még a szakosított tárolás hiánya is, azaz bizonyos élelmiszer alapanyagokat, főzési kellékeket, nem szabad egymás mellett tárolni akár a polcokon, akár a hűtőben.

További részletek ITT találhatóak.

Forrás: Mfor.hu


Tavaszi tekercsből nyári – gasztrokaland az Eötvös Gimnáziumban

Tavaszi tekercsből nyári – gasztrokaland az Eötvös Gimnáziumban 

Tavaszi tekercskészítő versenyre hívták a főváros egyik legelitebb gimnáziumának, az Eötvös József Gimnázium diákjait március 22-én, szombaton.
Bezár Bécs ikonikus magyar étterme

Bezár Bécs ikonikus magyar étterme  

Ősszel végleg bezárja kapuit a bécsi magyar közösség egyik ikonikus találkozóhelye, az „Ilona Stüberl“ étterem.
Új Executive Chef a Kempinskiben

Új Executive Chef a Kempinskiben 

Bárdos Péter az ötcsillagos szálloda új Executive Chéfje, aki Lévay Ádámot váltja ebben a pozícióban.
Szlovákiában száj- és körömfájásjárvány – leölik a teljes érintett állományt

Szlovákiában száj- és körömfájásjárvány – leölik a teljes érintett állományt 

A járványos eseteket a magyar határhoz közeli déli területeken találták.
A kormány betiltaná a műhúst?

A kormány betiltaná a műhúst? 

Elkezdődött a vita.
Tudta? Március 21-én a gasztrovilág a tiramisut ünnepli

Tudta? Március 21-én a gasztrovilág a tiramisut ünnepli 

Egy hazai profi séftől egy tökéletes receptet mi is közreadunk.
A kormány betiltja a műhúst?

A kormány betiltja a műhúst? 

Elkezdődött a vita.
Visszatér egy legendás üdítőital

Visszatér egy legendás üdítőital  

A magyar üdítőital-piac egy ikonikus szereplővel bővül: a Traubisoda ismét elérhetővé válik a hazai fogyasztók számára.
Indul a fagylaltszezon: íme, a 2025-ös trendek és árak

Indul a fagylaltszezon: íme, a 2025-ös trendek és árak 

Az idei év egyik slágere a „Dubai csoki” lehet, amely már 2024 végén is nagy sikert aratott.
Ez a spanyol város az európai gasztronómia fővárosa 2025-ben

Ez a spanyol város az európai gasztronómia fővárosa 2025-ben 

Legyőzte Portót, Párizst és Nápolyt, legalábbis a Time Out által megkérdezett gasztroszakértők és több ezer helyi szerint.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.