Nébih-tapasztalatok street food egységek vizsgálata során

A megújult és kibővített nyári szezonális ellenőrzések során a street food vendéglátó létesítményeket is kiemelten ellenőrizték az élelmiszerlánc-biztonsági felügyelők, eközben számos hiányosságra derítettek fényt, áll társlapunk, az Mfor.hu hírében, a Nébih jelentése alapján.

A Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (Nébih) a street food elnevezést használja, ami úgy látszik, gyökeret vert már a hivatalos nyelvben is. Valójában ide tartozik egy utcai kürtőskalácsos ugyanúgy, mint egy lángosos, a strandon hamburgert kínáló bódé, vagy egy most divatos food truck, azaz büfékocsi működtetése.

 

A július második felében országszerte vizsgált 185 egységnél 14 alkalommal szabtak ki bírságot, egynél korlátozták a tevékenységüket, egy kirívó esetben pedig 50 kg húst semmisítettek meg.

A leggyakoribb hiányosságok elsősorban a higiénia területén, illetve a nyomon követhetőségben voltak tapasztalhatóak. Például gond volt az alapanyagok származásának, beszerzési forrásának kötelező dokumentációjával. Sok esetben az allergénekről sem tájékoztatták megfelelően a vásárlókat.

 Az ellenőrzések során 14 esetben bírság kiszabása, illetve egy esetben a szóban forgó üzlet tevékenységének korlátozása mellett döntöttek. Több eljárás még folyamatban van, azonban az eddig kiszabott bírságok összege meghaladja a 300 ezer forintot.

Az alkalmazottak számos esetben érvénytelen egészségügyi kiskönyvvel dolgoztak, vagy fel sem tudták mutatni az alkalmasságukról szóló orvosi igazolást. Ezen felül a HACCP-ben előírt papír munkát sem vezették naprakészen, valamint a rovarok és rágcsálók irtása sem bizonyult megfelelőnek.

Jellemző hiba volt még a szakosított tárolás hiánya is, azaz bizonyos élelmiszer alapanyagokat, főzési kellékeket, nem szabad egymás mellett tárolni akár a polcokon, akár a hűtőben.

További részletek ITT találhatóak.

Forrás: Mfor.hu


Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen

Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen 

A tokaji Minaro Hotel bármenedzsere két koktéllal aratott győzelmet a Magyarország Itala 2025 versenyen.
Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról

Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról 

Rizs a magyar alföldről, a Körösök völgyéből.
Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép

Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép  

Egy friss felmérésből kiderült, ahol van lehetőség digitális borravalóadásra, ott a vendégek szívesebben honorálják a színvonalas kiszolgálást.
Nem lesz idén akácméz?

Nem lesz idén akácméz? 

Rekordgyenge termés – drágulás és hiány várható.
Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer  kijelentése kiverte a biztosítékot

Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer kijelentése kiverte a biztosítékot 

A borásztársadalom nem nézi jó szemmel az alkoholmentességre buzdító kampányt – szerintük ezzel a hazai borkultúra hitelessége is sérül.
Időutazás a Folly Arborétumban

Időutazás a Folly Arborétumban 

A badacsonyörsi arborétum a nyári hónapokban is ideális úti cél.
Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista

Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista 

Június 16-án, hétfőn este rendezték a hazai gasztronómiai élet legrangosabb eseményét, a Dining Guide Év Étterme Gálát.
Hétvégén Somlói Borgála

Hétvégén Somlói Borgála 

Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.
Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak 

Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.
Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben 

Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.