Górcső alá került az utcai vendéglátás

Elkészült a nyári szezonális élelmiszerlánc ellenőrzés eredményeinek összesítése. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal koordinációjával a megyei kormányhivatalok illetékes szakemberei által végrehajtott akció idén június 15-étől augusztus 31-éig tartott. A szakemberek több mint 6900 létesítményt, valamint 21 000 élelmiszertételt ellenőriztek és összesen mintegy 36 millió forint bírságot szabtak ki – ismertette az eredményeket Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár.

A nyári szezonális élelmiszerlánc ellenőrzés célterületei között szerepelt többek között az utcai vendéglátás, a büfékocsis és mozgó vendéglátás, valamint a fesztiválokon, kiállításokon zajló élelmiszer-forgalmazás ellenőrzése. A termékek közül a szakemberek kiemelten vizsgálták például a fagylaltot, a cukrászsüteményeket, a hamburgert és a gyrost, a fűszerezett, pácolt, előkészített húsokat, a grill termékeket, valamint a görögdinnyét és a nyári szezonra jellemző más zöldséget, gyümölcsöt.

Az ellenőrök idén is kiemelt hangsúlyt fektettek az ifjúsági és gyermektáborok étkeztetésének vizsgálatára, amelyek a nyári szünettel egy időben indultak és egészen augusztus utolsó napjáig tartottak. A 449 ellenőrzött konyha több mint 24 000 táborozó étkeztetését biztosította és mintegy 80 százalékuk biztonságosan üzemelt. Bírságolásra elsősorban higiéniai hiányosságok miatt került sor – fogalmazott az államtitkár.

Az ellenőrök az akció során több mint 6900 létesítményt vizsgáltak. 40 esetben kellett korlátozni az egység tevékenységét, 119-szer figyelmeztetést, 459 alkalommal pedig bírságot szabtak ki, több mint 36 millió forint értékben. A létesítményeknél leginkább a higiéniai feltételekkel, a forgalmazott termékek minőségével és nyomonkövethetőségével volt probléma.

Javult viszont a helyzet a dolgozók egészségügyi alkalmassága és képzettsége terén. Az ellenőrzött mintegy 21 600 tétel 2,8 százalékát (több mint 52 tonnát, 8 millió forint értékben) kellett kivonni a forgalomból, többségüket lejárt fogyaszthatósági, illetve minőségmegőrzési idő miatt. A korábbiakhoz képest azonban csökkent a jelölési hibás és az ismeretlen eredetű termékek aránya.

Az ellenőrzött tételekből a NÉBIH laboratóriumaiban 227 mintából mintegy 600 vizsgálatot végeztek el a szakemberek. Az eredmények alapján mindössze 2 mintánál találtak kifogást: egy grillkolbásznál összetételi hiba, míg egy büfékocsi tartályából származó ivóvíz mintánál baktériumok jelenléte okozott gondot. A hatóság mindkét esetben megtette a szükséges intézkedéseket.

Forrás: Vendég & Hotel Online


Nappal hagyományos, éjjel automata - jön az első, távfelügyelt kisbolt

Nappal hagyományos, éjjel automata - jön az első, távfelügyelt kisbolt 

Tervek szerint már idén nyáron működnek az első távfelügyelt boltok Magyarországon.
Brad Pitt és Sting kedvenc borai Miskolcon

Brad Pitt és Sting kedvenc borai Miskolcon 

Idén tovább bővül az Avasi Borangolás programkínálata.
Michelin-csillagos gasztroprogram a debreceni Nagyerdőben

Michelin-csillagos gasztroprogram a debreceni Nagyerdőben 

Ízkánaán, Palya Bea és júniusi erdőillat Debrecenben.
Megvannak a pizzafesztivál győztesei

Megvannak a pizzafesztivál győztesei 

A pizzafesztiválon Magyarország legjobb pizzériái és pizzakészítő mesterei versenyeztek egymással.
Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton

Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton 

Harmadik cukrászdáját nyitotta a gasztronómia területén két évtizedes tapasztalattal rendelkező VakVarjú Csoport Budapest egyik legmenőbb, legdinamikusabban fejlődő részén, a festői és egyben lazulós hangulatú BudaParton.
Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?

Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?  

 A digitális fizetés és a számlába beépített szervizdíj terjedésével folyamatosan átalakul a borravaló intézménye is.
Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról

Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról 

A Danone Magyarország 2024-ben részt vett az öt kelet-közép-európai országban végzett régiós kutatásban, amely a fogyasztók étkezési szokásait mérte fel.
Megdőlt a világ leghosszabb bagettjének rekordja

Megdőlt a világ leghosszabb bagettjének rekordja 

A rekordot idáig Olaszország tartotta egy több, mint 132 méteres bagettel.  
Főszerepben a nők az idei Gourmet Fesztiválon

Főszerepben a nők az idei Gourmet Fesztiválon 

A „sétáló országkóstoló” ezúttal is nagyot merít a hazai kulináris kínálatból.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.