Górcső alá került az utcai vendéglátás

Elkészült a nyári szezonális élelmiszerlánc ellenőrzés eredményeinek összesítése. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal koordinációjával a megyei kormányhivatalok illetékes szakemberei által végrehajtott akció idén június 15-étől augusztus 31-éig tartott. A szakemberek több mint 6900 létesítményt, valamint 21 000 élelmiszertételt ellenőriztek és összesen mintegy 36 millió forint bírságot szabtak ki – ismertette az eredményeket Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár.

A nyári szezonális élelmiszerlánc ellenőrzés célterületei között szerepelt többek között az utcai vendéglátás, a büfékocsis és mozgó vendéglátás, valamint a fesztiválokon, kiállításokon zajló élelmiszer-forgalmazás ellenőrzése. A termékek közül a szakemberek kiemelten vizsgálták például a fagylaltot, a cukrászsüteményeket, a hamburgert és a gyrost, a fűszerezett, pácolt, előkészített húsokat, a grill termékeket, valamint a görögdinnyét és a nyári szezonra jellemző más zöldséget, gyümölcsöt.

Az ellenőrök idén is kiemelt hangsúlyt fektettek az ifjúsági és gyermektáborok étkeztetésének vizsgálatára, amelyek a nyári szünettel egy időben indultak és egészen augusztus utolsó napjáig tartottak. A 449 ellenőrzött konyha több mint 24 000 táborozó étkeztetését biztosította és mintegy 80 százalékuk biztonságosan üzemelt. Bírságolásra elsősorban higiéniai hiányosságok miatt került sor – fogalmazott az államtitkár.

Az ellenőrök az akció során több mint 6900 létesítményt vizsgáltak. 40 esetben kellett korlátozni az egység tevékenységét, 119-szer figyelmeztetést, 459 alkalommal pedig bírságot szabtak ki, több mint 36 millió forint értékben. A létesítményeknél leginkább a higiéniai feltételekkel, a forgalmazott termékek minőségével és nyomonkövethetőségével volt probléma.

Javult viszont a helyzet a dolgozók egészségügyi alkalmassága és képzettsége terén. Az ellenőrzött mintegy 21 600 tétel 2,8 százalékát (több mint 52 tonnát, 8 millió forint értékben) kellett kivonni a forgalomból, többségüket lejárt fogyaszthatósági, illetve minőségmegőrzési idő miatt. A korábbiakhoz képest azonban csökkent a jelölési hibás és az ismeretlen eredetű termékek aránya.

Az ellenőrzött tételekből a NÉBIH laboratóriumaiban 227 mintából mintegy 600 vizsgálatot végeztek el a szakemberek. Az eredmények alapján mindössze 2 mintánál találtak kifogást: egy grillkolbásznál összetételi hiba, míg egy büfékocsi tartályából származó ivóvíz mintánál baktériumok jelenléte okozott gondot. A hatóság mindkét esetben megtette a szükséges intézkedéseket.

Forrás: Vendég & Hotel Online


Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.