Az idei év munkaerőpiaci trendjei

Az idei év munkaerőpiaci trendjei 

Ismét előtérbe kerül az átképzés fontossága, a hiányszakmákat tekintve pedig a cégek is egyre nyitottabb hozzáállásra kényszerülnek a jelöltekkel kapcsolatban.. Az Enloyd HR tanácsadó cég hat pontban szedte össze, milyen munkaerőpiaci trendek várhatnak ránk 2022-ben Magyarországon.
Felmérés: így reagáltak a hazai cégek a járványhelyzet hatásaira

Felmérés: így reagáltak a hazai cégek a járványhelyzet hatásaira 

Magyarországon a rugalmas munkavégzés irányába tart a munkaerőpiac, derül ki a Randstad munkaerő-közvetítő felméréséből, melynek eredményei alapján az irreális fizetési elvárások akadályozzák leginkább a munkaerőtoborzást.
A terjedő távmunkavégzés egy lépés a globális munkaerőpiac felé

A terjedő távmunkavégzés egy lépés a globális munkaerőpiac felé 

A járványhelyzet számos céget kényszerített átállásra részben vagy egészen otthoni munkavégzésre. A távmunkavégzésre való átállás nem csupán a hazai, de a globális munkaerőpiacra is hatással van.
Emelkedik a fizikai munkát végzők órabére

Emelkedik a fizikai munkát végzők órabére 

Az elmúlt év negyedik negyedévében 1441 forint volt a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére a Trenkwalder közel 7 ezer fő béradatait feldolgozó elemzése szerint. Ez 9 százalékos növekedést jelent a 2020 hasonló időszakában tapasztalt 1322 forinthoz képest. A felsőbb kategóriákban jóval mérsékeltebb ütemben változtak a bérek: a Moore Hungary több mint 60, zömmel nemzetközi tulajdonú hazai vállalat mintegy 500 középvezetője esetében 2020 negyedik negyedévéhez képest 4,2 százalékos bérnövekedést tapasztalt.

A horeca álláshirdetések lőttek ki a leginkább  

A harmadik negyedévben jelentős toborzási hullám söpört végig a hazai munkaerőpiacon, a cégek intenzív munkaerőfelvételbe kezdtek, a nyár folyamán minden eddiginél több állást hirdettek meg. 2020 rendhagyó év volt, rendhagyó viszonyokat kialakítva a munkaerőpiacon is, amely az idei nyár beköszöntével újjáéledt, majd szeptemberre már egyenesen szárnyalt: a Profession.hu 86 százalékos hirdetésszám növekedést mért adatbázisában az előző év azonos időszakához képest - tudtuk meg a társaságtól.
Megsokszorozódott a diákokat toborzó álláshirdetések száma

Megsokszorozódott a diákokat toborzó álláshirdetések száma 

Egy év alatt a négyszeresére nőtt a diákokat toborzó álláshirdetések száma Magyarország piacvezető állásportálján, amivel párhuzamosan a jelentkezések is látványosan gyarapodtak. A fiatal munkavállalók által leginkább előnyben részesített kategóriák az elmúlt 3 év során megváltoztak. A diákmunka szempontjából a leginkább frekventált nyári időszak lezárultával a Profession.hu felmérést készített saját adatbázisa alapján.
A dolgozók harmada nem rendelkezik digitális kompetenciákkal

A dolgozók harmada nem rendelkezik digitális kompetenciákkal 

A karanténnal kezdődő távmunka nem indult zökkenőmentesen, az irodai alkalmazottaknak fejtörést okozott a kommunikációs szoftverek használata, valamint a digitális együttműködés is volt, akinek kihívást jelentett - írja társlapunk a Hrpwr.hu.
Számos nyitott pozíció, magas a munkaerőhiány

Számos nyitott pozíció, magas a munkaerőhiány 

Jól érzékelhető a munkaerőpiacon a vírusválságot követő gazdasági visszarendeződés: a legfrissebb KSH adatok szerint rekordszinten a foglalkoztatottság, a WHC Csoport saját tapasztalatai alapján pedig újra munkaerőhiány sújt több ágazatot is, mely akár a további gazdasági növekedést is lassíthatja. A vállalat a termelőszektorban jelenleg is közel 1300 betöltetlen álláshelyre keres munkavállalót, de a folyamatos dinamikus bővülés miatt az üzleti szolgáltató központokban, IT területen, illetve a szálloda- és vendéglátóiparban is rengeteg jelenleg a nyitott pozíció.
Tartós átalakulás a munkaerőpiacon

Tartós átalakulás a munkaerőpiacon 

A tavaszi nyitás ismét alapvetően változtatta meg a munkaerőpiaci trendeket – így a HORECA szektor újra a mérleghinta felszálló ágára került a kereskedelemmel és logisztikával szemben – gondolhatnánk. A képlet azonban nem ilyen egyszerű: az átrendeződés tartósnak bizonyulhat, a HORECA rovására. A munkaerő megtartásának újabb belépő szektorok a nyertesei, miközben általánosságban a munkaadók bizakodóak. Szakértők a munkaerőpiac jelenlegi helyzetéről.
Megugrott az álláshirdetések száma 2020-hoz képest

Megugrott az álláshirdetések száma 2020-hoz képest 

Magyarország vezető állásportálja, a Profession.hu elkészítette második negyedéves elemzését a hazai munkaerőpiac helyzetéről.

Turisztikai helyzet most, a szomszédoknál 

Update helyzetjelentés Ausztriából, a GD Consulting összeállítása alapján. A bécsi székhelyű cég igyekszik első kézből összegyűjteni a magyar turisztikai szakma (utaztatás, szállásadás, vendéglátás, fürdők, államigazgatás) számára releváns piaci információkat.

Menni vagy maradni? 

Külföldön vagy itthon jobb? Milyen szempontok alapján döntenek ma a pályakezdő fiatalok és az aktívan dolgozók a munkavállalásról? Erre keresett választ a „Munkatársat keresünk” című, egész napos konferencia október 14-én, a Falk 1 Edutus Rendezvényközpontban.

Felemás évünk volt 

Nem volt felhőtlen ez az év a magyar társadalom számára, különösen az anyagi helyzetről és a közállapotokról nyilatkozott kritikusan az emberek többsége. A lakosság 56 százaléka úgy értékeli, hogy pénzügyei idén kedvezőtlenül alakultak. Közös dolgainkat ennél is negatívabban minősítik, a hazánkban történt eseményekre gondolva az emberek bő hattizede (62 százaléka) azt állítja, hogy Magyarország számára 2014 rossz év volt. A lakosság 58 százaléka pozitívan nyilatkozott egészségi állapotáról, s a dolgozók 54 százaléka elégedett volt a munka világában eltöltött utóbbi egy esztendővel - ezek a legfontosabb megállapításai annak a közvélemény-kutatásnak, amelyet december első felében készített az Ipsos, az ország felnőtt népességét reprezentáló 1000 fő személyes módon történő megkérdezésével.

Már negyedmillió magyar dolgozik külföldön 

A GKI Gazdaságkutató Zrt. 2013 júniusában felmérést végzett a magyarországi lakosság körében, melynek célja a tartósan külföldön munkát vállaló magyar állampolgárok számának feltérképezése volt.

Felsőoktatási keretszámok: HÖOK-kritika 

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) azt kéri a kormánytól, hogy a munkaerő-piaci igényeknek megfelelően változtassa meg a felvételi keretszámokról hozott döntését.

Teljesen megnyílik az osztrák munkaerőpiac 

Az osztrák munkaerőpiac 2011. május 1-jét követő megnyitása után Ausztriában nem várható jelentősebb migrációs hullám és “jóléti turizmus” a hét éve csatlakozott EU-s tagországokból, foglalható össze a február 25-én a bécsi magyar nagykövetségen rendezett gazdasági konferencia üzenete.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!