Fontos hír a külföldön munkát vállalóknak

Fontos hír a külföldön munkát vállalóknak 

A külföldön végzett, Magyarországon adóköteles munka adatai is befutnak NAV-hoz.
Hogyan adóznak az ajándékok?

Hogyan adóznak az ajándékok? 

Az év végéhez közeledve egyre többen kezdik el a karácsonyi ajándékok megtervezését, beszerzését. Sokan nem is gondolják, hogy egy-egy ajándék esetében bizony nem csak amiatt izgulhatunk, hogy vajon a megajándékozottnak tetszik-e majd a választásunk, de figyelmességünknek akár adózási következményei is lehetnek, akár munkáltatóként ajándékozzuk meg munkavállalóinkat vagy üzleti partnereinket, akár magánszemélyként kedveskedünk szeretteinknek - tájékoztatta lapunkat a BDO Magyarország.
Lényeges változás az online számlákkal kapcsolatban

Lényeges változás az online számlákkal kapcsolatban 

Október 5-i tájékoztatójuk szerint a NAV 2021. októberétől az elektronikus tárhelyen keresztül tájékoztatja a cégeket arról, ha sikertelen az online számláikkal kapcsolatos adatfeltöltés. Ezzel egy régi kifogást orvosolnak, hiszen többször előfordult, hogy hiba miatt az online számla adatszolgáltatás sikertelen volt, de erről a cégek nem, vagy csak későn szereztek tudomást – összegzi a Niveus Consulting Group.
Fontos változás az Airbnb adózási területén

Fontos változás az Airbnb adózási területén 

Egyelőre még nem nálunk, hanem a szlovákiai Pozsonyban írták alá az illetékesek a megállapodást.

NAV-végrehajtás a turisták egyik kedvenc közlekedési eszköze... 

... a Lime elektromos roller ellen.
Százmilliárdos adóelőnyben a légiközlekedés

Százmilliárdos adóelőnyben a légiközlekedés 

Magyarországon több adót fizet a gyalogos vagy a kerékpáros is, mint aki repülőre száll, a költségvetés pedig évi 78 milliárd forintnyi jövedéki adótól és 68 milliárdnyi áfától esik el - írta a G7.hu.
Egy picit nehezebb lesz a munkáltatóknak

Egy picit nehezebb lesz a munkáltatóknak 

Ahogy arról már korábban beszámoltunk 2019-ben az eddigi cafeteria rendszer jelentős mértékben átalakul. A munkáltatói juttatások közül kizárólag a SZÉP-kártya három (vendéglátás, szállás, szabadidő) alszámlájára utalt támogatás minősül kedvezményes adózással adható béren kívüli juttatásnak.
A turizmus és a vendéglátás eredményeinek tovább javulása várható

A turizmus és a vendéglátás eredményeinek tovább javulása várható 

A 2019. évi költségvetés kedvező helyzetet teremt a kis- és középvállalkozások (kkv) fejlődéséhez, gondot az egyes területeken mutatkozó munkaerőhiány jelenthet - mondta Vadász György, a Magyar Iparszövetség (OKISZ) ügyvezető elnöke az MTI-nek miután a szövetségben áttekintették a jövő évi büdzsé várható hatásait.
Jól járnak jövőre az Airbnb-sek

Jól járnak jövőre az Airbnb-sek 

A hosszútávú lakáskiadóknak mindössze 15 százalék szja-t kell fizetniük, a rövidtávú bérbeadók (pl. az airbnb-izők) már három lakásra is választhatják a legnagyobb megtakarítást biztosító adózási módot, a tételes átalányadót – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
Kedveznek az Airbnbseknek

Kedveznek az Airbnbseknek 

Januártól várhatóan kedvezőbb feltételek mellett adható ki lakás az Airbnb-szolgáltatáson belül. Miközben társasházi oldalról szigorításokat tapasztalhatunk, addig adózási szempontból jelentős könnyítést hoz az átalányadózás lehetőségének kibővítése – hívja fel a figyelmet Bacskó László ügyvéd, a Bacskó Ügyvédi Iroda vezetője és a Vállalkozók Fóruma internetes portál szakértője.

Ezek az Airbnb-s lakáskiadás szabályai 

Cikkünkben összegyűjtöttük a kereskedelmi szálláshely szolgáltatásra vonatkozó adófizetési szabályokat. 

MUISZ adóelőadás: hogyan adózzanak az utazási irodák 2017-ben? 

A Magyar Utazási Irodák Szövetsége adóelőadást tart február 9-én.

Egyetlen ábrán az éttermi ÁFA szabályai 

Nem könnyű eligazodni az új éttermi ÁFA-szabályok útvesztőjében, de egy könyvelőiroda által készített hasznos ábra segítséget nyújt ebben.

Így adózunk 2017-ben 

December 12-én elfogadta a parlament a jövő évi adócsomagot, amely alapján egységesen 9 százalék lesz jövőre a társasági adó mértéke, és csökkennek a munkáltatói járulékok is.

Így kell adózniuk az Airbnb-s lakáskiadóknak 

Adóalanynak minősülnek azok a magánszemélyek, akik online foglalási rendszeren - például az Airbnb-n - keresztül egy vagy több szobát vagy akár egy teljes ingatlant szálláshelyként adnak bérbe, így adószám kiváltására kötelesek, és számlakibocsátási kötelezettség is terheli őket - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a honlapján közzétett tájékoztatóban.

A revizorok a papírból értenek 

A vállalkozások és magánszemélyek adózása egyre digitálisabbá válik, az ellenőrzések azonban még továbbra is megkövetelik a papíralapú dokumentumokat, így azok teljes körű megőrzésére ügyelniük kell az adózóknak - hívja fel a figyelmet Réczei Géza, a Winkler, Barna és Társai Ügyvédi Iroda adószakértő ügyvédje.

Adózási előadást szervez a MUISZ 

"Hogyan adózzanak az utazási irodák 2016-ban?" címmel.

Így adózunk 2014-ben 

A 2014-es adócsomag összességében az adórendszer szerkezetét tekintve lényegesen kisebb horderejű változásokat tartalmaz, mint a korábbi évek hasonló csomagjai, azonban a részletszabályozás tekintetében mégis 31 jogszabály fog módosulni jövő év elejétől, derül ki az RSM DTM Hungary tanácsadócég szerkesztőségünknek eljuttatott közleményéből. 

Orosz útlevelet kapott Depardieu 

Vlagyimir Putyin orosz elnök személyesen adta át vasárnap Gérard Depardieu francia színésznek az orosz útlevelet - közölte az államfő szóvivője.

Közérthetően az adózásról 

Alig két hét van hátra a Turizmus Akadémia következő rendezvényéig. A konferenciát ezúttal a PwC Magyarország Kft-vel közösen rendezzük, s a turizmus területét érintő aktuális adózási és szabályozási kérdéseket feszegetjük február 14-én, a Prémium Apartmanházban, reggel 9 órától.

Luxuséttermet, ékszerboltot és büfét is bírságolt a NAV 

Belvárosi luxusétteremben, szállodai ékszerüzletben és színházi büfében is talált szabálytalanságokat téli ellenőrzésén a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Áfaemelést terveznek Horvátországban 

Horvátországban 23-ról 25 százalékra tervezi emelni a kormány az áfa normál kulcsát.

Októberig még lehet igényelni üdülési csekket 

Üdülési csekket október elsejéig még lehet igényelni, és azokat egy évig, legkésőbb tehát 2012 október elsejéig lehet felhasználni.

Változások az adózásban 

Módosult a fizető vendéglátókra vonatkozó szabályozás.

Adózásról utazási irodáknak 

Az utazási irodákat érintő adózási kérdésekről szervez konzultációt január végén a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége (MUISZ).
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!