MTÜ: júliusi vendégszámok, sokat hozott a Balaton és a beutazó külföldiek

MTÜ: júliusi vendégszámok, sokat hozott a Balaton és a beutazó külföldiek 

Júliusban 2,2 millió vendég mintegy 6,4 millió vendégéjszakát töltött el magyarországi szálláshelyeken. A foglalások 80 százaléka vidéki szolgáltatóknálrealizálódott - az MTÜ friss jelentése szerint.
MTÜ: júliusi helyzetjelentés a Balatonról

MTÜ: júliusi helyzetjelentés a Balatonról 

Legfrissebb közleményük szerint a júliusi balatoni vendégforgalom meghaladja a Covid előtt mért szintet. Mint írják,a főszezonban eddig több mint 700 ezer vendége volt a Balatonnak. június 1. és július közepe között 2,4 millió éjszakát regisztráltak a szálláshelyek, elérve ezzel a 2019-es év forgalmának 98,6 százalékát. 
A kánikula és a víz jó minősége sok embert vonzott a Balatonhoz

A kánikula és a víz jó minősége sok embert vonzott a Balatonhoz 

Az MTÜ adatai szerint 7 százalékos növekedést hozott a vendégforgalomban július első kánikulai hétvégéje az előző hét azonos időszakában mért adatokhoz képest, amikor még esett az eső.
Megjelent a legfrissebb Trendriport

Megjelent a legfrissebb Trendriport 

Az MSZÉSZ részletes elemzéséből kiderül, milyen volt a július a magyar szállodák számára.
Július: 15 százalékkal több vendégéjszaka, mint tavaly

Július: 15 százalékkal több vendégéjszaka, mint tavaly 

2022 júliusában a kereskedelmi szálláshelyeken 1,3 millió vendég 3,8 millió vendégéjszakát töltött el, a vendégek száma 17, a vendégéjszakáké 15%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma – elsősorban a tavalyi magas bázis következtében – 10%-kal csökkent 2021 azonos hónapjához viszonyítva. A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma több mint kétszeresére emelkedett. 2022. január–júliusban a belföldi vendégek 55%-kal, a külföldiek közel 290%-kal több vendégéjszakát töltöttek el, mint az előző év azonos időszakában.
A repülőtéri káoszok ellenére júliusban is útra kel a magyar

A repülőtéri káoszok ellenére júliusban is útra kel a magyar 

Csaknem megduplázódott Európában a törölt repülőjáratok száma nyáron a tavaszi hónapokhoz képest, a kiszámíthatatlanság ellenére mégis sokan választanak repülős nyaralást, derül ki a Kiwi.com adatai alapján.
Megjelent az MSZÉSZ júliusi Trendriportja

Megjelent az MSZÉSZ júliusi Trendriportja 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége közreadta részletes elemzését a júliusi vendégforgalomról.
Július: jobb, mint tavaly, de korántsem a régi

Július: jobb, mint tavaly, de korántsem a régi 

A belföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, valamint közösségi szálláshelyeken) eltöltött éjszakák száma júliusban 2020 azonos hónapjához viszonyítva 8,1%-kal nőtt, de 11%-kal elmaradt a járvány kitörése előtti év, 2019 júliusához képest. A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 2020. júliushoz mérten 16%-kal emelkedett, 2019 azonos időszakához viszonyítva 70%-kal csökkent. Az előző hónaphoz képest a belföldi vendégéjszakák száma 1,2 millióval, a külföldieké 350 ezerrel volt magasabb - derül ki a KSH Gyorstájékoztatójából.

Ökoturisztikai látogatóközpont épül nyárra a Soproni Parkerdőben 

Júliusban megnyitja kapuit az Erdő Háza ökoturisztikai látogatóközpont a Soproni Parkerdőben.
MSZÉSZ: júliusi szállásfoglalási adatok

MSZÉSZ: júliusi szállásfoglalási adatok 

Júliusban elmaradt a tavalyitól a belföldi és külföldi vendégéjszakák száma a hazai szállodákban, áll a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) legfrissebb trendriportjában.

Első 7 hónap: megfeleződött a vendégéjszakák száma 

2020. júliusban a koronavírus okozta járvány hatására a külföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, valamint közösségi szálláshelyeken) eltöltött éjszakák száma 75, a belföldi vendégek által eltöltötteké 18%-kal visszaesett az előző év azonos időszakához képest. Az összes vendégéjszaka 82%-át a belföldi vendégek töltötték el. A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele 41%-kal volt kevesebb. Részben a korlátozások május végi feloldásának köszönhetően a belföldivendég-forgalom júniusban kezdődött dinamikus növekedése júliusban is folytatódott, a vendégéjszakák száma a háromszorosára nőtt az előző hónaphoz viszonyítva.

Így alakult a vendégéjszakák száma júliusban Romániában 

Júliusban csaknem 45 százalékkal, 2,436 millióra csökkent a vendégéjszakák száma az egy évvel korábbihoz mérten - közölte szerdán a román országos statisztikai intézet.

80 százalékos a visszaesés Ferihegyen 

A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtér utasforgalma több mint 80 százalékkal maradt el júliusban az egy évvel korábbitól, ugyanakkor az előző hónaphoz viszonyítva már háromszor annyian repültek.

Megtorpant Európában a járatok számának bővülése 

Júniushoz képest jelentős javulás állt be az európai légiforgalomban az év hetedik hónapjára, legalábbis ami a járatok számát illeti. Viszont a tavalyi azonos időszakhoz képest a kapacitás 61 százaléka még így is hiányzott, és megtorpanás szintén érzékelhető - írja az AIRportal.hu.

Júliusban pótolja tavaszi közgyűlését az MSZÉSZ 

Az MSZÉSZ tájékoztatása:

Legkorábban júliusban nyithatnak ki a budapesti strandok 

A hagyományos májusi szezonnyitás biztosan elmarad a budapesti strandokon, a fürdőegységek fokozatos visszanyitásának reális esélyét júliusra teszi a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt.

Így értékeli a júliust az MSZÉSZ 

A forgalomnövekedés messze elmaradt a júniustól, Revparban viszont vertük Kelet-Európát.

Folytatódott a trend: Kevesebb vendégéjszaka, több bevétel 

2019. júliusban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 5,4, a belföldi vendégek által eltöltötteké 1,5%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőházakban, valamint a közösségi szálláshelyeken). A szezonális és naptárhatás figyelembevételével a külföldivendég-éjszakák száma 4,5%-kal csökkent, a belföldivendég-éjszakák száma 0,4%-kal bővült. A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele 4,7%-kal emelkedett.

Rekordforgalmat hozott a július a repülőtéren 

Minden korábbi utasforgalmi rekord megdőlt júliusban a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren: még sohasem fordult elő, hogy egyetlen hónapban az induló és az érkező utasok száma meghaladta volna az 1 millió háromszázezret. A rekord forgalomhoz nyilvánvalóan hozzájárultak a sportesemények is, így a Budapesten rendezett FINA 2017 úszó- és vízilabda VB valamint a Forma-1-es Magyar Nagydíj is.

Rekord utasforgalom júliusban a Debrecen Airporton 

2017. júliusában 5%-kal többen, mintegy 38 940 légi utas használta Magyarország második legforgalmasabb repülőterét. Az előző év azonos időszakában történt utasforgalomhoz képest ez egy újabb rekord a repülőtér közel 90 éves történelmében.

Első alkalommal rendeznek Dunamenti Halfesztivált Mohácson 

Első alkalommal rendezi meg július 22-én a Dunamenti Halfesztivált Mohácson a baranyai város német nemzetiségi önkormányzata, amelyre a Duna Győrtől Újvidékig tartó szakaszáról várnak halfőző mestereket, valamint szabadidős halászléfőző csapatokat.

Júliusi programdömping a Mátrában 

A „négyévszakos Mátra” idén júliusban valódi programdömpinget kínál. A hónapban 32 programra várják az érdeklődőket.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!