Bérbe vehető az egyik legismertebb Balaton-felvidéki műemlék

Bérbe vehető az egyik legismertebb Balaton-felvidéki műemlék  

Nyilvános pályázatot ír ki a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) az állam tulajdonában, és az MNV kezelésében álló badacsonytomaji Szegedy Róza Ház határozott idejű bérleti szerződés keretében történő hasznosításáról - tájékoztatta közleményében a társaság az MTI-t csütörtökön.
Római műemlékbe csapódott egy turista drónja

Római műemlékbe csapódott egy turista drónja 

A szigorú repüléstilalmi övezet szabályainak megsértése miatt helyeztek vád alá egy turistát, miután Róma központjában egy műemlék tetejébe csapódott a drónja.
Újabb műemlék szélmalom lesz látogatható a nyáron

Újabb műemlék szélmalom lesz látogatható a nyáron 

Megújult és a tervek szerint nyáron már látogatható lesz a műemlék szélmalom és a kúria épülete Kengyel-Bagimajorban - közölte a kengyeli polgármesteri hivatal az MTI-vel.
Új turisztikai célpont jött létre Sümegen

Új turisztikai célpont jött létre Sümegen 

Az új  Ramassetter Látogatóközpont Sümeg város kiemelt épített- és szellemi öröksége, a belváros turisztikailag frekventált helyszínén, a Plébánia templomot a Ferences templommal összekötő turisztikai tengely mentén található. (X)
Szálloda lesz egy józsefvárosi műemlék helyén

Szálloda lesz egy józsefvárosi műemlék helyén 

Egy önkormányzati képviselő szerint sem a hatóságok, sem a beruházó nem kommunikál az ellenzéki önkormányzattal, egy szakértő szerint jogellenes volt a védettség megszüntetése.
Megkezdődött a Csillag erőd felújítása

Megkezdődött a Csillag erőd felújítása 

A bontás után, az építési munkákkal megkezdődött a komáromi Csillag erőd közel hatmilliárd forintos felújítása, az intézmény várhatóan 2019 közepén fogadhatja az első látogatókat.
Megújul a kőszegi Sgraffitós-ház

Megújul a kőszegi Sgraffitós-ház 

Kilencvenhárom millió forintos kormányzati támogatásból megújulhat Kőszeg egyik legismertebb műemléki épülete, a Jurisics téren álló Sgraffitós-ház - közölte Básthy Béla, a város kultúráért felelős alpolgármestere.

Brutalista stílusú épületet rombolnának le Prága központjában 

Nyílt levélben tiltakoznak a cseh egyetemek és főiskolák művészettörténészei a kulturális minisztérium azon döntése ellen, amelyben megtagadta egy Prága központjában álló, a 20. század második felében brutalista stílusban felépült épületegyüttes kulturális emlékké nyilvánítását, és ezzel megnyitotta az utat az épület lerombolása előtt. 
Óriási adókedvezmény járhat jövőre a műemlék-felújítóknak

Óriási adókedvezmény járhat jövőre a műemlék-felújítóknak 

A jövő évi adócsomagban szerepel egy paragrafus, amely hatalmas adókedvezményt ad a műemléképületek felújítóinak, üzemeltetőinek.
Híres prágai műemlék újul meg

Híres prágai műemlék újul meg 

Felújítják a prágai gótika egyik legértékesebb és közismert emlékét, a Lőportornyot, amely a múltban a történelmi Óváros erődítésének a része, egyik kapuja volt. 

Elképzelhető a mezőhegyesi műemlék épületek turisztikai hasznosítása 

A Mezőhegyesért felelős kormánybiztos bejelentette: keresi a finanszírozási lehetőségeket, hogyan lehet a település műemlék épületeinek állagát megóvni, hasznosítani, netán új agrár-kultúrtörténeti helyszínként be lehet-e vonni őket a turizmusba

Háromdimenziós kamerákkal a Közel-Kelet műemlékeinek megőrzéséért 

Háromdimenziós felvételek készítésére alkalmas kamerákkal akarják ellátni a közel-keleti államok lakosait az ókori műemlékek megmentése érdekében, oxfordi és cambrdige-i régészek terve szerint a felvételek segítségével megőrizhetnék az Iszlám Állam által a térségben lerombolt műkincseket.

Tatárföld: vallások és kultúrák találkozása, ahol egységben az erő 

Tatárföld Oroszország gazdaságilag legfejlettebb köztársasága, ám történelme rendkívül régre nyúlik vissza. Az ide látogató úgy érezheti, nem csak térbeli, hanem időutazáson is részt vesz. Ebből csupán az zökkent vissza olykor a valóságba, hogy a helyiek emlékeiket példaértékűen rendezett és korszerű körülmények között őrizték meg. A Tatár Köztársaság kétségkívül a modernitás, a régmúlt és a különböző kultúrák, vallások keveredésének különleges egyvelege. 

Félmilliárd forintból újul meg a szászvári várkastély 

Megkezdődtek a szászvári várkastély középkori műemlék együttesének mintegy félmilliárd forintos felújítási munkálatai - közölte az MTI-vel a beruházó Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV).

A Budapest100 után jöhet a Debrecen100 és a Bécs100 is 

Jelenleg csak a fővárosban köszöntik az alapításuk vagy építésük 100. évfordulóját ünneplő házakat a Budapest100 rendezvény keretében, azonban a programot szervező Kortárs Építészeti Központ (KÉK) hosszú távú tervei között szerepel a rendezvény határokon is átnyúló kibővítése - mondta el Kertész Mónika, a KÉK ügyvezető igazgatója az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában.

Idén nem csak a 100 éves házaké a Budapest100 

Ebben az évben nem csak az 1915-ben épült házakat ünnepli április 18-án és 19-én a Budapest100 sorozat, hanem az esemény ötödik évfordulójához kapcsolódva az 1911-1914 között épült házak, műemlékek és építmények csatlakozására is számítanak a szerevezők.

Hollandok okoztak helyrehozhatatlan kárt egy római műemlékben 

Sörösüvegekkel dobálták meg a Rómában játszó Feyenoord holland csapat szurkolói az olasz főváros történelmi központjában levő 17. századi műemlék kutat. Az első szakértői vizsgálatok szerint a Spanyol-lépcsőnél levő kút helyrehozhatatlan károkat szenvedett.

Elbaltázott "restaurálás" 

Emlékeznek még a spanyol nénire, aki moncsicsisre pingálta Jézus arcát. Kína nagy ország, ott sokkal durvábbat tudnak  - úgy restaurálnak, hogy az eredetiből semmi se marad, írja az Asiaport.

Műemlék lett a Kerepesi temető 

Országszerte több ingatlan műemlékké nyilvánításáról döntött a Belügyminisztérium, amelyet az augusztus 9-i Magyar Közlönyben hirdettek ki. 

ICOMOS díjat kapott a Lukács 

Az évszázados hagyományokkal rendelkező Szent Lukács Gyógyfürdő és Uszoda idén márciusban vehette át ötcsillagos minősítését a Magyar Fürdősszövetség tavaszi közgyűlésén. 2013. április 18-án, a Nemzetközi Műemléki Világnapon Szőke László, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezérigazgatója, valamint Éva Mariann, a fürdő vezetője újabb elismerő oklevelet vehetett át. Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága a fürdőkomplexumot kiemelkedő és példamutató helyreállításának elismeréseként ICOMOS díjban részesítette. 

Az ingatlanfejlesztők nem szeretik a műemlékeket 

A 14 ezer magyarországi műemlék ingatlan megóvásához az államnak szüksége lenne a magántőkére, ám a fejlesztők anyagi és szabályozási okokból nem szívesen nyúlnak a védett régi házakhoz - közölte az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) csütörtökön az MTI-vel.

Kaput nyitnak a Forster-központ műemlékei 

Nyitott kapukkal várják a látogatókat az ünnepi hosszú hétvégén a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ vagyonkezelésében lévő műemlék épületek országszerte.

Átadták a felújított Madách-kastélyt 

Átadták szerdán a szlovákiai Alsósztregován (Dolná Strehová) a teljesen felújított Madách-kastélyt, Madách Imre szülőházát, ahol Az ember tragédiáját is írta.

Egeré lett az Egri Vár 

2013 január 1-jétől Eger MJV Önkormányzata a Dobó István Vármúzeum fenntartója. Ez alkalomból tartott ünnepélyes sajtótájékoztatót január 7-én, az Egri Vár főbejáratánál a korábbi és új működtető.

Nincs többé fagyizás a Spanyol-lépcsőn 

Huszonöttől ötszáz euróig terjedő összeggel bírságolják meg a Róma történelmi városközpontjában az utcán pihenő vagy étkező személyeket a főpolgármester rendelete értelmében.

Múzeumegyetem a Ménesi úton 

Érdekes és hiánypótló kezdeményezéssel szolgálja a Magyarország építészettörténeti értékei iránt érdeklődő szakmabelieket – idegenvezetőket, referenseket, hostesseket, honlap-szerkesztőket, prospektus-írókat és marketingeseket - a Molnár-C. Pál Műterem-Múzeum most induló előadás-sorozata.

Helyreállítják a "mulatóerdőt" 

A fertődi Esterházy-kastélyegyüttes több éves rekonstrukciójához kapcsolódóan megújul a kastélypark, Magyarország egyik legjelentősebb történeti kertje is. A díszudvar helyreállítása után, a tervek szerint a jövő év elején megkezdődnek a déli parkrész, a kulturális eseményeknek egykor helyet adó "mulatóerdő" rekonstrukciós munkái - jelentették be hétfőn sajtótájékoztatón Fertődön.

Sopronba is átnyúlik a burgenlandi műemléki séta 

Az idén először Sopronra is kiterjesztették az osztrák műemlékvédelmi nap burgenlandi rendezvényeit a magyar Műemlékvédelmi Hivatallal együttműködésben.

Újra barokk pompájában az edelényi kastély 

Megújul a Kelet-Magyarország barokk gyöngyszemeként emlegetett edelényi kastély. A fejlesztéstől a környék idegenforgalmának további bővülését várják.

Műemléki védettséget kapott az Orczy-kert 

Ötvenegy objektum egyedi műemlékké és egy terület műemléki jelentőségű területté nyilvánításáról döntött az emberi erőforrások minisztere.

Hamarosan indul a krasznahorkai vár felújítása 

A krasznahorkai tűz óta fél év telt el, de az apróbb munkálatokon kívül komolyabb helyreállításra még nem került sor a várban. Leghamarabb szeptember 17-én indulhatnak meg a restaurálási munkák - közölte a Szlovák Nemzeti Múzeum az MTI-vel.

Az Eiffel-torony Európa legértékesebb műemléke 

Az Eiffel-toronyt találták Európa legértékesebb műemlékének egy olasz tanulmány készítői: az "öreg hölgy" számításaik szerint 435 milliárd eurót ér.

Folytatódik a várrom rekonstrukció a Balaton-felvidéken 

Állagvédelmi és felújítási munkákkal folytatódik idén a Rezi és a Tátika várrom rekonstrukciója a Balaton-felvidéken - közölte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) az MTI-vel.

Életre kel a gyulai Almásy-kastély 

Teljes vagyonkezelői jogot jegyezhet be határozatlan időre Gyula önkormányzata az Almásy-kastélyra, ez a jogosítvány kell ahhoz, hogy a város be tudja nyújtani a műemléki épületegyüttes felújításáról és hasznosításáról szóló pályázatát az Új Széchenyi Terv e célra igénybe vehető támogatási keretére - közölte Petróczki Gábor, a helyhatóság sajtóreferense az MTI-vel.

Bemutatták a Somogyvár, Szent Egyed-monostor című monográfiát 

Különleges hangulatban, a tudomány és a megindító költőiség jegyében tartotta meg a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága dr. Bakay Kornél új könyvének, a Somogyvár, Szent Egyed-monostor című monográfiájának bemutatóját, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum dísztermében. A dedikálással egybekötött könyvbemutatóra magas rangú közéleti és tudományos személyiségek körében került sor.

Unokáink is látni fogják? 

Magyarországon mintegy 14 000 műemlékvédelem alatt álló, felújításra szoruló épületet tartanak számon, melyek fontos kulturális, művészettörténeti és építészeti örökségeink is egyben.

Védettséget kapott a Wekerle-telep és Miskolc belvárosa 

Védetté nyilvánította az illetékes minisztérium a Budapest XIX. kerületében található Wekerletelepet, Decs és Jánoshalma településmagját, valamint Miskolc belvárosát, továbbá 173 egyedi épületet.

Műemlékké lesz a Józsefvárosi pályaudvar 

Pénteken lépett életbe a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egyes ingatlanok műemlékké nyilvánításáról, valamint műemléki jelentőségű területté nyilvánításáról, illetve műemléki védettségének megszüntetéséről szóló rendelete.173 objektumot műemlékké, 4 területet műemléki jelentőségű területté nyilvánítottak. Az új műemlékvédelmi rendelet komoöly hiányokat pótol - számolt a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, Kultúráért Felelős Államtitkársága a kormányzati honlapon.

Műemlék lett a bakonyi vasútvonal 

Műemlékké nyilvánították a Veszprém-Bakonyszentlászló közötti bakonyi vasútvonalat - tájékoztatta Berki Zoltán térképész, a Cuha-völgyi Bakonyvasút Szövetség ügyvivője kedden az MTI-t.

Költözik a szecessziós vécé 

Felújítják és új helyen állítják fel a bécsi Türkenschanzparkban rozsdásodó, műemlékvédelem alatt álló szecessziós vécét. Egy évtizedes problémát sikerült ezzel megoldani.

Drágultak a cseh műemlékek belépői 

Jelentősen megugrott a csehországi műemlékek, elsősorban a várak és a kastélyok belépőinek ára az idén Csehországban. A fő turistaszezon április elsején kezdődik, s számos helyen erre az alkalomra érdekes és színes kísérőprogramokkal készülnek.

Folytatódik a felújítás Eszterházán 

Ha minden a tervek szerint alakul, három év múlva egykori barokk pompájához és a világörökségi címéhez méltó állapotban és környezetben várja a látogatókat Joseph Haydn egykori otthona, Magyarország legnagyobb barokk kastélya, Eszterháza.

Az SCD-é lehet a déli Klotild-palota 

A balatoni ingatlanfejlesztéseiről ismert SCD Group-é lehet – másik két V. kerületi épülettel együtt – a pesti belváros egyik éke, a déli Klotild-palota. Hamarosan lejár ugyanis a bérlők elővásárlási jogának határideje, ami után hatályos lesz a Belváros önkormányzatával kötött az adásvételi szerződés.

Árvíz - Veszélybe kerültek a műemlékek is Észak-Magyarországon 

Az elmúlt hetek esőzései és az árvíz miatt veszélybe kerültek Észak-Magyarországon a műemlékek és a régészeti lelőhelyek is - tájékoztatta Paszternák István régész, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) Észak-magyarországi Irodájának vezetője az MTI-t szerdán.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!